Els bombers donen gairebé per descartat que hi hagi més víctimes mortals en l’incendi de la nau de Badalona

L’ajuntament té previst començar la demolició de l’edifici aquest mateix divendres

Badalona   10 12 2020  Sociedad  Dotacion del cuerpo de bomberos ananlizan el exterior de  la nave que se incendio ayer en Badalona y que ha supuesto la muerte de al menos dos personas  una de ellas podria estar todavia en el interior del edificio  Fotografia de Jordi Cotrina

Badalona 10 12 2020 Sociedad Dotacion del cuerpo de bomberos ananlizan el exterior de la nave que se incendio ayer en Badalona y que ha supuesto la muerte de al menos dos personas una de ellas podria estar todavia en el interior del edificio Fotografia de Jordi Cotrina / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els bombers que han participat en l’extinció de l’incendi mortal de la nau abandonada de Badalona s’han retirat de la zona minuts abans de les 20 hores, segons ha informat el subdirector general operatiu de Bombers de la Generalitat, David Borrell, que ha avançat que seguiran aquest divendres amb les tasques de desenrunament.

Borrell ha volgut avançar que donen pràcticament per descartat que hi pugui haver més cadàvers entre la runa. Ara la competència de l’espai passa a mans de l’Ajuntament de Badalona, que preveu iniciar divendres mateix la demolició de l’edifici. L’alcalde, Xavier García Albiol, ha donat instruccions als serveis tècnics perquè s’agilitin els tràmits de contractació i els treballs puguin començar immediatament.

Els bombers han detallat que, al llarg d’aquest dijous, «s’ha realitzat una revisió extensiva a la planta primera i segona d’un edifici, i un treball més superficial als dos edificis amb drons i gossos especialitzats que han permès descartar indicis de trobar-hi nous cossos sense vida».

A partir de divendres, ha explicat que «els bombers donaran recolzament a l’Ajuntament de Badalona a l’espera de l’arribada d’una empresa de demolició que assessori per assegurar que no hi hagi cap cos sense vida on no s’ha pogut arribar». Però tot apunta que en les tasques de demolició que començaran en les pròximes hores no es trobaran noves víctimes mortals.

Fases i «saber la causa» del foc

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que «es dona per finalitzada la fase crítica de l’incendi», i ha assenyalat que els bombers no hi seran com a caps de l’operació divendres, sinó que el responsable de l’operativa serà l’ajuntament, i els Mossos faran tasques de control.

Sàmper ha destacat que «els quatre col·lapses que hi ha hagut a l’edifici a causa de l’incendi han debilitat molt la nau», però ha agraït el treball realitzat per tots els cossos de seguretat, especialment als bombers, que van evacuar 30 persones en el moment més crític de l’incendi.

El conseller ha dit: «Ara ve la segona fase del treball, que esperem que no generi més víctimes, però és una fase lenta i que requereix paciència, com saber la causa de l’incendi».

El cap territorial de la regió metropolitana nord del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), Antonio Carballo, ha explicat que «s’han desplaçat al lloc dels fets set psicòlegs d’emergències i cinc traductors, i s’han atès 25 persones amb patologies mèdiques o traumàtiques i 15 amb afectacions psicològiques d’emergències».

Ha assenyalat que de les 25 persones amb patologies mèdiques, nou han sigut traslladades a hospitals –tres en estat molt greu i sis en estat menys greu–.

Albiol preveu la demolició aquest divendres

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha manifestat que el consistori serà el responsable de la gestió de l’incendi a partir d’aquest divendres, i en aquest sentit, ha assenyalat: «Es contractarà una empresa de demolició perquè comenci demà [per aquest divendres] mateix».

Ha expressat que està previst que el treball de demolició duri tot el cap de setmana, i ha lamentat: «És una situació traumàtica la que ens ha tocat viure, però crec que tots hem estat a l’altura de les circumstàncies. Ha hagut de passar una desgràcia perquè es comenci a reflexionar que així no es pot seguir».