ACORD PIONER

1,1 milions d’indemnització per un atropellament que va causar dany cerebral a un ciclista

Un vehicle va atropellar el jove a Burgos quan circulava per un pas de vianants

Un jutge ha reconegut una de les indemnitzacions més altes per lesions a cervell

Un agente de la Policia Local realiza controles de movilidad en Burgos  Castilla y Leon (Espana)  a 21 de octubre de 2020  El Ayuntamiento de la capital burgalesa ordeno el  cierre perimetral de la misma desde esta medianoche  una decision que se prolongara durante 14 dias y que se ha tomado despues de que durante el fin de semana se haya registrado una evolucion  negativa  de los casos positivos por coronavirus  De esta forma  Burgos es la cuarta capital de provincia de la Comunidad con medidas de confinamiento perimetral   21 OCTUBRE 2020 MOVILIDAD CONFINAMIENTO COVID-19 CORONAVIRUS MEDIDAS  Tomas Alonso   Europa Press  21 10 2020

Un agente de la Policia Local realiza controles de movilidad en Burgos Castilla y Leon (Espana) a 21 de octubre de 2020 El Ayuntamiento de la capital burgalesa ordeno el cierre perimetral de la misma desde esta medianoche una decision que se prolongara durante 14 dias y que se ha tomado despues de que durante el fin de semana se haya registrado una evolucion negativa de los casos positivos por coronavirus De esta forma Burgos es la cuarta capital de provincia de la Comunidad con medidas de confinamiento perimetral 21 OCTUBRE 2020 MOVILIDAD CONFINAMIENTO COVID-19 CORONAVIRUS MEDIDAS Tomas Alonso Europa Press 21 10 2020 / Tomas Alonso

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Estudiava un cicle mitjà de telecomunicacionsi estimava l’esport. Li agradava córrer, nedar, jugar a futbol. El novembre del 2016 la seva vida va fer un gir radical. Un dia d’aquell mes, després d’assistir a un entrenament, vaser atropellat quan circulava amb la bicicletaen un pas de vianants d’un carrer de Burgos.El conductor que el va atropellar superava la velocitat permesai no li va donar temps a frenar. Des d’aleshores té problemes cognitius que li afecten la memòria, l’atenció i la concentració.Un jutjat de primera instànciali ha reconegut una de les indemnitzacionsmés altes per lesions cerebralsen un accident acordades a Espanya. El jove percebrà de la companyia asseguradora1,1 milions d’euros.

Després de l’atropellament, el jove va ser ingressat d’urgències en un centre sanitari amb un greu traumatisme cranioencefàlic, a més d’altres fractures, i va arribar a entrar en parada cardiorespiratòria.Va passar per l’ucii per diverses operacions, i va aconseguir, finalment, salvar la seva vida, però amb greus conseqüències per a la salut. Com a part de la seva recuperació, va participar en programes de rehabilitació de diversos centres d’atenció de dany cerebral. Per culpa de les lesions va haver d’abandonar els estudis i l’esport. Les seves activitats d’oci i temps lliure han quedat marcades amb un clar component sedentari, ja que la malaltia que pateix provoca alteracions que dificulten seriosament la seva interacció social.

L’advocat al qual la família del jove va encarregar el cas,Abelardo Moreno, especialista endany cerebral i president del’Associació Neurolegal, assegura que entre les principals seqüeles d’aquestes lesions hi ha les neuropsicològiques i neuropsiquiàtriques, les quals plantegen una «enorme dificultat per a la seva valoració, ja que són invisibles». Es tracta, remarca, de danys cognitius que afecten l’atenció, la memòria, l’aprenentatge, les funcions executives, així com alteren l’expressió de les emocions, necessitats i impulsos. Igualment el dany cerebral va provocar una disminució en la capacitat de coordinar els moviments i dificultat per mantenir l’equilibri.

Valorar el que és invisible

Aquesta invisibilitat dona lloc, en moltes ocasions, segons aquest jurista, «a una infravaloració per falta d’informació dels operadors jurídics, que redunda en els drets de l’afectat i el seu entorn familiar». «El sistema judicial i administratiu hauria de comptar amb una guia definitiva de valoració sobre els múltiples tipus de patologia que comporta un dany cerebral», detalla el lletrat.

Notícies relacionades

La companyia d’assegurances del vehicle que va causar l’atropellament afirmava que la víctima havia concorregut al mal causat al creuar sobre la bicicleta pel pas de vianants i va oferir a la família 329.945 euros. No obstant, els pares no la van acceptar i, a través de l’advocat, van interposar una demanda als jutjats de primera instància de Burgos. No només es van realitzar per expertsperitatges psicosocials i neurològics, sinó també es van sol·licitar informes de reconstrucció de l’atropellament i es va valorar cada una de les seqüeles i les futures necessitats d’actuacions mèdiques i d’adaptació a la vida.

Després de dos anys de batalla judicial en un afer complex com és el dany cerebral, un judici de vuit hores en dues sessions i abans que es dictés sentència l’advocat de la família del jove i el de la companyia d’assegurances van arribar a un acord que, posteriorment, va ser aprovat i homologat pel jutjat. La víctima percebrà 1,1 milions d’euros, 770.054 euros més del que al principi estava disposada a pagar la companyia d’assegurances. «Aquesta és una quantitat amb què almenys es podrà garantir una vida més digna, tot i que amb els diners mai n0hi ha prou per mitigar el greu dany sofert, però ajuden», remarca Moreno.