recomanacions als vint-i-set

Brussel·les aconsella allargar les vacances escolars de Nadal

La Comissió Europea avisa que «no és el moment de relaxar les mesures anti-Covid»

No veu necessàries ni quarantenes ni tests obligatoris en els desplaçaments entre zones amb una situació de risc similar

zentauroepp56062534 a woman wearing a protective mask is seen through a glass at201202171427

zentauroepp56062534 a woman wearing a protective mask is seen through a glass at201202171427 / YARA NARDI

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Cada 17 segons, mor una persona a Europa a causa del coronavirus. I malgrat que l’enduriment de les restriccions a l’octubre ha aconseguit estabilitzar la propagació de la Covid-19 al continent, la situació continua sent extremadament greu i delicada. Per això, en el context epidemiològic actual, és difícil, «justificar un aixecament de les restriccions» per molt que arribin dates tan assenyalades com el Nadal. Al contrari. «Tot i que ens acostem al període nadalenc no és el moment de relaxar les mesures», ha recordat aquest dimecres la directora del Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC), Andrea Ammon, durant una videoconferència amb els ministres de Sanitat dels Vint-i-set. 

«Si no som més autodisciplinats, si abaixem la guàrdia massa i si relaxem les mesures massa ràpid, en el futur tindrem més casos i més confinament. Va passar al juliol i tornarà a passar», ha alertat la comissària de Sanitat, Stella Kyriakides. L’Executiu comunitari és conscient que aquestes dates són summament assenyalades, però insisteix que no s’han ni de rebaixar ni flexibilitzar les mesures «perquè altrament es posarien en risc els avanços dels últims mesos», ha afegit Kyriakides, que ha presentat aquest dimecres una nova estratègia per afrontar el coronavirus per Nadal, i que xifra en 5.000 famílies les que perden un ésser estimat cada dia per aquest virus.

Viatges, factor de risc

Un àmbit clau aquestes festes seran els viatges. La Comissió Europea considera que els desplaçaments són «un factor de risc», ja siguin entre regions o entre diferents països, i que ja que hi ha una transmissió del virus generalitzada, ni s’han de prohibir ni els països han d’exigir el compliment obligatori d’una quarantena o tests PCR sistemàtics quan es viatgi per avió entre zones amb risc similar, com ha començat a fer Espanya. «Tot i que viatjar en si mateix és un factor de risc, la transmissió generalitzada i intensa de la Covid-19 als estats membres significa que ara els viatges dins d’Europa no representen un risc addicional significatiu», afirma la Comissió, que sí que recomana, en canvi, reduir la quarantena a set dies en cas d’obtenir una PCR negativa. Es tracta de la mateixa recomanació que fan tant l’ECDC com l’Agència Europea d’Aviació (EASA).

Tot i així, anima totes les persones que hagin de viatjar a vacunar-se també de la grip comuna, a autoaïllar-se en la mesura que sigui possible abans de desplaçar-se per participar en trobades familiars –almenys una setmana abans–, intentar passar les festes nadalenques amb les mateixes persones i establir criteris clars sobre el nombre màxim de persones que poden reunir-se. A més, i per reduir la transmissió en el període postnadalenc, recomana als estats membres que considerin la possibilitat de prolongar les vacances escolars o introduir un període lectiu a distància o per internet per evitar un repunt de les infeccions a les escoles. «No es tracta d’anul·lar el Nadal, sinó que sigui més segur per a tothom», ha recordat Kyriakides.

Cues de compradors al carrer Preciados de Madrid el cap de setmana passat. / EFE / VÍCTOR LERENA

Possible repunt sense restriccions

Segons les projeccions matemàtiques de l’ECDC, si els estats membres opten per relaxar les restriccions en vigor el 7 de desembre hi podria haver un augment de les hospitalitzacions entorn del 24 de desembre. Si les mesures s’aixequen o suavitzen al voltant del 21 d’aquest mes, l’impacte es deixarà sentir a partir de la primera setmana de gener. Davant aquest escenari, la seva recomanació és clara. «La situació epidemiològica no es pot dir que indiqui que es poden relaxar les mesures», ha explicat Ammon, que presentarà a finals de setmana una avaluació de riscos sobre el potencial augment de les infeccions pel període nadalenc. 

Notícies relacionades

En aquest context, tant l’organisme assessor com la Comissió Europea reiteren que qualsevol relaxació de les mesures ha d’estar condicionada a l’evolució de la pandèmia i a l’existència d’una capacitat suficient de tests, rastrejos i capacitat hospitalària, que de suavitzar l’enduriment s’ha de fer amb summa cura, i que mentrestant l’enfocament ha de continuar sent donar prioritat a evitar els espais tancats i les aglomeracions i limitar els contactes estrets, a més de l’ús generalitzat de la mascareta i el rentat de mans

Si bé hi ha paràmetres que han millorat en les últimes setmanes, com el nombre d’infeccions per 100.000 habitants cada 14 dies –que s’ha reduït de 608 a 549 aquesta setmana-, el nivell de contagis continua sent molt elevat i gairebé la meitat dels estats membres segueixen per sobre del llindar dels 500 (Espanya se situa en 322,4, tot i que amb grans diferències regionals). Hi ha, a més, dos paràmetres que continuen augmentant i que reflecteixen la gravetat de la pandèmia, com són el nombre de morts, que continua creixent, i l’ocupació de les unitats de cures intensives, que es troba en els nivells més alts des d’abril.