Illa rebutja la petició del PP de fer proves al màxim nombre de persones per Nadal

El ministre recorda que els tests d'antígens estan indicats per a malalts o entorns d'alta prevalença

Els populars abracen la idea d'Aguado de fer proves a tots els madrilenys abans de les celebracions nadalenques

zentauroepp55731884 una sanitaria realiza un test de ant genos para detecci n de201104194651

zentauroepp55731884 una sanitaria realiza un test de ant genos para detecci n de201104194651 / Ricardo Rubio

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Independentment que per Nadal les autoritats permetin reunions de sis o deu persones, continua el risc que alguna de les persones que s’asseguin a la taula contagiïn  la resta, especialment si entre els convidats hi ha més gent gran o persones vulnerables a la Covid. Davant d’això, una de les possibilitats per reduir aquest perill seria que tots els que es reuneixin s’hagin realitzat una prova de detecció del virus en els dies previs. Tot i que els tests no són infal·libles, sobretot en persones asimptomàtiques, es podria disminuir la possibilitat de contagi. 

Tot i això, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha rebutjat aquest dijous realitzar un testatge massiu a la població, com li ha sol·licitat el PP en la Comissió de Sanitat del Congrés, on ha comparegut per donar compte de l’evolució de l’estat d’alarma. 

Illa ha remarcat que els tests d’antígens, que ofereixen un resultat en uns 15 minuts, han de ser utilitzats en persones amb simptomatologia en els cinc primers dies o en contextos d’alta prevalença. Per això, ha assenyalat que no creu que el «testatge massiu abans de Nadal sigui la solució» perquè els contagis no pugin en aquestes dates.

Acord amb les comunitats  

Segons la seva opinió, és preferible continuar treballant per aconseguir un acord amb les autonomies sobre mesures comunes de restricció a adoptar de cara a Nadal , pacte que no es va aconseguir dimecres al Consell Interterritorial, i «dir a la gent» que utilitzi mascaretes, ventili els espais tancats i redueixi els grups de contacte. «És el que estan fent la resta de països [...] Aquest és més aviat el camí». 

El ministre ha rebutjat així la petició traslladada pel PP que es facin cribratges al màxim nombre possible de població. 

Notícies relacionades

«L’hi dic com a metge, demano que es facin tests d’antígens i PCR, totes les que es puguin, de forma prèvia al Nadal, és el millor ‘pla de Nadal’ que pot tenir el nostre país», ha assenyalat la popular Ana Pastor en la compareixença. 

La idea inicial d’Aguado

El PP ha abraçat així el pla llançat per primera vegada per Ignacio Aguado, líder de Ciutadans a Madrid i vicepresident del Govern regional, que va advocar perquè abans de les celebracions nadalenques es facin tests d’antígens gratuïts a tots els madrilenys perquè puguin reunir-se amb més tranquil·litat amb els seus familiars. Si bé el Conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, ha frenat la proposta a l’assenyalar que no és viable fer proves a sis milions de persones, el conjunt de la població madrilenya, tot just uns dies abans de Nadal, tot i que el Govern autoritzés la seva realització a les farmàcies.