Caiguda brusca de temperatures

Una borrasca i una DANA deixaran pluges torrencials des d'avui

A partir de dijous i divendres arribaran a Catalunya

orangejunio

orangejunio / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Europa Press

La  inestabilitat  retorna a la Península per la influència d'una depressió aïllada en nivells alts (DANA) que deixarà tempestes i pluges «abundants» i «ocasionalment torrencials» a moltes zones del país, tot i que seran especialment intenses les precipitacions intenses, primer al vessant atlàntic i ja  a partir de dijous i divendres al mediterrani, segons ha informat Meteored i avisa el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat).

El meteoròleg de Meteored Francisco Martín assenyala que una borrasca atlàntica formada a l'oest de la Península s'anirà desplaçant cap al Mediterrani, però abans, els dos pròxims dies, la inestabilitat afectarà l'oest peninsular i les Canàries.

Així mateix, el meteoròleg ha precisat que el  moviment de la borrasca serà «lent» , cosa que provocarà precipitacions «copioses» al golf de Cadis, Andalusia occidental, zones andaluses del mar d'Alborán i àrees de la façana peninsular mediterrània centre i nord.

Avui, pluges abundants a Galícia

Les pluges abundants arribaran aquest dimecres per la borrasca al nord de Galícia, que, segons ha explicat el meteoròleg José Miguel Viñas, anirà deixant anar un front ennuvolat molt compacte i actiu.

La borrasca continuarà amb el seu pas cap al sud i es quedarà situada davant les costes del centre de Portugal al final del dia, cosa que afavorirà l'entrada de vents humits pel  golf de Cadis.

D'aquesta manera, les  precipitacions  tindran especialment força a la serra de Gredos i durant dimecres a la nit i dijous a la matinada es podran registrar acumulats entre 50 i 80 litres per metre quadrat en algunes zones del sud-oest peninsular.

Vents humits de l'est

A més, José Miguel Viñas ha aclarit que el temps es caracteritzarà per la inestabilitat atmosfèrica i «un descens general de les temperatures, sobretot de les màximes».

Notícies relacionades

Ja dijous, a més de la borrasca en superfície també es formarà en altura una DANA a les proximitats del golf de Cadis, que es mantindrà «gairebé estacionària», tal com ha expressat el meteoròleg José Antonio Maldonado, que afegeix que les pluges que es produeixin dijous tindran el seu origen en els vents humits de l'est que bufaran  provinents del Mediterrani  i que afavoriran la formació de precipitacions torrencials a les  Balears, Catalunya, País Valencià, Regió de Múrcia i la meitat est d'Andalusia.

En alguna d'aquestes regions es podrà arribar als  100 litres per metre quadrat en 24 hores o 48 hores. Maldonado preveu que la situació segueixi fins dissabte, però avisa de la importància d'estar «a l'aguait», perquè els models mostren una altra «profunda» borrasca a l'Atlàntic que es desplaça cap a l'est amb moviment erràtic i que dimarts o dimecres de la setmana vinent podria estar centrada al nord de les Canàries o del cap de San Vicente.

Temes:

Pluges Fred