El PSOE i Podem volen que l'eutanàsia es pugui practicar a casa

Els dos grups pacten esmenes perquè la norma s'apliqui amb caràcter retroactiu i amnistiar els condemnats

Els canvis introdueixen més garanties perquè els sol·licitants formulin la seva petició de forma reflexionada

zentauroepp52251482 eutanasia madrid200226103945

zentauroepp52251482 eutanasia madrid200226103945 / Luca Piergiovanni

2
Es llegeix en minuts

Una vegada que el Congrés ha donat llum verda a la llei Celaá, la Cambra baixa començarà aquest dimarts a debatre en ponència una altra de les lleis més rellevants de la legislatura: la llei que regula l’eutanàsia  i que, en cas d’aprovar-se, farà que Espanya s’incorpori al reduït llistat de països que permeten el suïcidi assistit. El PSOE va registrar el projecte legal al gener, amb un text similar al que va ser admès dues vegades a tràmit, però que va decaure per la inestabilitat política. I el setembre passat el Congrés va rebutjar els vetos del PP i Vox, per la qual cosa ara toca debatre esmena per esmena. Si bé, el grup liderat per Pedro Sánchez i Unides Podem han acordat una sèrie de retocs conjunts a una llei dissenyada en l’etapa socialista, que tenen moltes aparences de ser incorporats si reben el recolzament dels grups minoritaris i favorables a l’eutanàsia, com ERC i el PNB.

Un d’aquests canvis preveu que la prestació d’ajuda a morir pugui practicar-se al domicili particular del sol·licitant, així com en els centres sanitaris públics o privats, com ja esmentava el text inicial. I podran sol·licitar-ho tots els espanyols o persones que tinguin residència legal a Espanya, a la qual cosa s’ha afegit els empadronats per un temps superior a 12 mesos.

Així mateix, s’ha canviat la definició de la patologia que han de patir: abans figurava que podran sol·licitar el suïcidi assistit els qui pateixin una «malaltia greu, crònica i invalidant» i s’ha modificat per un «patiment greu, crònic i impossibilitant» o una malaltia incurable. El primer es defineix com una «situació que fa referència a una persona afectada per limitacions que incideixen directament sobre la seva autonomia física i activitats de la vida diària, de manera que no pugui valer-se per si mateixa, així com sobre la seva capacitat d’expressió i relació, i que porta associat un sofriment físic o psíquic constant i intolerable per a aquesta, existint seguretat o gran probabilitat que tals limitacions persisteixin en el temps sense possibilitat de curació o millora».

«Fruit de la reflexió»

D’altra banda, s’han reforçat les garanties que el malalt sol·licita la prestació de manera autònoma. Així, s’ha afegit un paràgraf en el qual s’assenyala que «es garantiran els mitjans i recursos de recolzament perquè els sol·licitants rebin informació, formin i expressin la seva voluntat de manera lliure, a fi que la seva decisió sigui individual, madura i genuïna, sense intromissions, ingerències o influències indegudes». «En especial s’adoptaran les mesures pertinents per sol·licitar accés a les persones amb discapacitat», afegeix l’esmena pactada. I en la motivació s’argumenta que és necessari augmentar les garanties que els sol·licitants no prenen la seva decisió de forma «precipitada sinó fruit de la reflexió».

Notícies relacionades

En línia amb l’anterior, es preveu que l’equip mèdic obri un segon «procés deliberatiu» amb el malalt per atendre qualsevol dubte o necessitat d’informació, quan aquest formuli la preceptiva segona sol·licitud. En el text inicial només hi havia un procés deliberatiu a l’inici.

L’amnistia

Finalment, una altra de les esmenes més rellevants és la que fa referència a l’aplicació de la llei amb caràcter retroactiu, de manera que quedin «exempts de pena» els qui estiguin sent investigats o hagin sigut condemnats, sempre que hagin facilitat la mort a una persona que compleixi els requisits i que deixés constància «de manera inequívoca la seva voluntat expressa de posar fi a la seva vida». Aquesta disposició podria ajudar Ángel Hernández, per a qui el fiscal ha demanat sis mesos de presó per ajudar a morir María José Carrasco, la seva dona, que patia esclerosi múltiple en estat avançat.