7.000 noves places d'acollida

El Govern descarta el trasllat d'immigrants de les Canàries a la Península i reactiva les repatriacions

Espanya el trasllat a la Península per evitar entrades irregulars a Europa

Marlaska viatja a Rabat i trenca una llança en favor de la cooperació amb el Marroc

marlaska / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern ha reactivat les repatriacions d’immigrants irregulars des de les Canàries cap a Mauritània i el Marroc, tot i que en aquest cas de manera molt limitada per les restriccions de mobilitat contra la Covid-19.  

Aquest 2020, fins al 15 de novembre, han arribat a Espanya 33.000 persones, entorn del 57% de totes les arribades irregulars a la Unió Europea (UE). Una mica menys de la meitat d’aquestes arribades han sigut a les Canàries. La pandèmia del coronavirus va suposar una aturada en les repatriacions, que ara es tornen a reactivar. Segons fonts oficials, nou de cada deu arribats a les Canàries són expulsables als seus països d’origen.

Precisament, el ministre espanyol de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha descartat traslladar immigrants de les Canàries cap a la península Ibèrica, remarcant la seva vinculació amb «les polítiques migratòries, que són del conjunt de la UE, i no només d’Espanya». «Quan es parla de trasllat a la península [dic]: cal lluitar contra l’emigració irregular i evitar que s’estableixin vies d’entrada irregular a Europa», va declarar Marlaska en la seva visita a Rabat, on es va reunir amb el ministre de l’Interior, Abdeluafi Laftit. 

ARXIU

Des de Rabat, Marlaska ha remarcat l’«extraordinària coordinació» hispanomarroquina, posant l’accent en la política «integral» de tots dos que inclou l’intercanvi d’informacions, protecció dels més vulnerables, la lluita contra les organitzacions criminals i la política de retorn dels clandestins en situació irregular.

En resposta a una pregunta, el ministre hi ha declarat que la tensió actual al Sàhara Occidental no tenia cap impacte en el cas de les onades migratòries. Això «no entra en relació amb la immigració i amb el tema que s’està esdevenint de situació urgent» a les Canàries. Són qüestions que no tenen absolutament cap connexió», ha conclòs.

El focus al Marroc 

Fonts diplomàtiques han reconegut que la cooperació amb el Marroc té un ampli marge per millorar i confien que la visita de Marlaska contribueixi a reactivar aquesta cooperació en els pròxims dies.

Amb Mauritània, en canvi, hi ha més repatriacions i a més bon ritme. Les fonts, que no han facilitat més detalls, han insistit que aquesta «diplomàcia de retorns» és una qüestió molt delicada, també per als països que acullen els retornats, i sensible per a les seves opinions públiques. En tercer lloc, el Govern està treballant per activar les repatriacions amb Algèria, que és l’origen de l’àmplia majoria de les arribades a Espanya pel Mediterrani.

També aquest divendres, la ministra espanyola d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, ha arribat aquest divendres a Ginebra, on té previst demanar «recolzament» a l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) i a l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per gestionar les repatriacions. Posteriorment, González Laya emprendrà viatge amb destinació al Senegal, on, segons ha explicat, impulsarà un diàleg amb les autoritats senegaleses per treballar en el tema migratori «des de la corresponsabilitat, que és el que caracteritza les relacions entre Espanya i els seus veïns de l’Àfrica del nord i de l’oest».

Més places

Notícies relacionades

D’altra banda, el Ministeri de Migracions habilitarà amb caràcter d’urgència campaments amb 6.000 places a les illes de Gran Canària, Tenerife i Fuerteventura per anar acollint els immigrants que ara es reparteixen per 17 complexos turístics i, de forma paral·lela, treballarà per dotar 7.000 places més estables a l’interior d’immobles.  El ministre José Luis Escrivá ha explicat que el pla es recolza en els terrenys i immobles cedits pel Ministeri de Defensa a tres illes, l’Ajuntament de Las Palmas de Gran Canaria i Bankia.  A més, ha anunciat l’obertura en les pròximes dues setmanes d’un centre d’emergència a Gran Canària amb personal estable contractat pel Ministeri de Migracions, que treballarà en coordinació amb la Delegació del Govern.

Finalment, Escrivá ha destacat que «el 90%» dels 18.348 immigrants que han arribat en pastera a les illes des de començament d’any «són expulsables als seus països d’origen» i ha recalcat que els trasllats a la península que pot promoure el seu departament se cenyeixen exclusivament a persones en situació de vulnerabilitat.