IMMIGRACIÓ IL·LEGAL

Almenys 140 morts a l'enfonsar-se un 'cayuco' que anava a les Canàries

Les autoritats del Senegal encara no tenen constància del nombre de morts, que dona l'OIM

undefined55635586 graf9680  las palmas de gran canaria  28 10 2020   el marisq201029185144

undefined55635586 graf9680 las palmas de gran canaria 28 10 2020 el marisq201029185144 / Cepesca

3
Es llegeix en minuts
Efe

Almenys 140 persones van morir al ‘cayuco’ que va naufragar divendres passat després de patir una explosió en aigües del Senegal quan intentava arribar a les illes Canàries, va informar l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), organisme de l’ONU.

«Almenys 140 persones s’han ofegat després que una embarcació que transportava uns 200 migrants s’enfonsés davant la costa senegalesa, el naufragi més mortífer registrat el 2020», va constatar l’OIM en un comunicat. Segons mitjans de comunicació, les marines senegalesa i espanyola i els pescadors que hi havia a la zona, van rescatar 59 persones i es van trobar els cossos d’unes altres 20, va afegir l’organització.

«Fins avui es continuen trobant cossos (...). Després d’uns quants dies, podem pensar que aquestes persones ja no són vives», va declarar el cap de la missió de l’OIM al Senegal, Bakary Doumbia.

Tot i que el Govern senegalès encara no facilitat xifres oficials de quantes persones anaven a bord de l’embarcació, Bakary Doumbia va assenyalar que la dada d’uns 200 passatgers va ser comunicada a l’OIM per la seva xarxa d’informadors, que són a les zones de sortida de migrants.

Segons el cap de comunicació de la Direcció d’Informació i Relacions Públiques de les Forces Armades del Senegal (DIRPA), el tinent coronel Saliou Ngom, encara no hi ha xifres oficials, perquè s’espera la «conclusió de la investigació».

Dispositiu de control amb Espanya

Per la seva banda, fonts de la Guàrdia Civil espanyola a Dakar van dir que, de moment, no els han facilitat xifres oficials sobre els morts i les persones que viatjaven al ‘cayuco’. Segons va manifestar el president del Senegal, Macky Sall, en el seu compte de Twitter diumenge passat, la tragèdia «va causar la pèrdua de més de deu joves».

D’acord amb l’alcalde de la ciutat senegalesa de Saint-Louis (nord), Mansour Faye, 13 joves d’aquesta localitat haurien perdut la vida, segons van informar els mitjans locals.

Fonts de la Guàrdia Civil, que al costat de la policia espanyola mantenen un dispositiu mixt al Senegal per controlar les fronteres i els fluxos migratoris des del 2006, van indicar que hi està havent «molts intents» per tot el país per arribar a Europa, i almenys tres ‘cayucos’ han arribat a les Canàries en els últims mesos.

Tancament de fronteres

Doumbia va manifestar que «aquesta antiga ruta de migració està sent cada vegada més utilitzada i és necessari prendre precaucions per lluitar contra el problema». Per ell, aquest augment en les últimes setmanes seria pel tancament de les fronteres terrestres a causa de les mesures per lluitar contra la Covid-19 als països que solen ser punts de sortida i trànsit de migrants que intenten arribar a Europa des de la regió.

El Govern senegalès va indicar aquesta setmana que «veu amb tristesa l’augment de la immigració clandestina per mar» i, després d’interceptar-se cinc embarcacions entre el 7 i el 25 d’octubre, va anunciar el reforç de les operacions de vigilància marina. 

Notícies relacionades

Segons l’OIM, només al setembre 14 barcos que transportaven 663 migrants van sortir del Senegal cap a les illes Canàries. D’aquestes sortides, es va informar que el 26% havien experimentat un incident o un naufragi. Comptant el naufragi de divendres passat, el 2020 han mort en aquesta ruta almenys 414 persones, a diferència de les 210 morts registrades el 2019, va assenyalar l’organització internacional.

Segons el proyecte «Migrants Desapareguts» de l’OIM, es calcula que hi ha hagut unes 11.000 arribades a les Canàries aquest any en comparació amb les 2.557 del mateix període de l’any passat. El 2006, durant la coneguda com a «crisi dels ‘cayucos’», van arribar més de 32.000 persones, que sortien amb barcos tradicionals de pesca, principalment des del Senegal, Mauritània i el Marroc.