Absolt un home que afrontava 4 anys de presó per treure's el condó sense permís a Barcelona

L'Audiència conclou que no hi ha proves que l'acusat es tragués el preservatiu de forma intencionada durant la relació

zentauroepp5997424 falset   priorat   13 03 2007   expendedor de preservastivos201027214009

zentauroepp5997424 falset priorat 13 03 2007 expendedor de preservastivos201027214009 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Audiència de Barcelona ha absolt, per falta de proves, l’home que afrontava quatre anys de presó per un delicte d’abusos sexuals per treure’s el preservatiu enmig d’una relació sexual, sense consentiment de la parella.

En la seva sentència, la secció tercera de l’Audiència conclou que no hi ha proves que l’acusat es tragués el preservatiu de forma intencionada durant la relació, ni que la seva parella exigís que utilitzés condó com a condició sine qua non per mantenir relacions sexuals amb ell.

El judici va posar sobre la taula l’abast penal de l’‘stealthing’ –treure’s el condó sense consentiment–, una conducta que a Espanya amb prou feines ha sigut castigada per la via penal, però que en altres països, com Alemanya o Suïssa, s’ha saldat ja amb múltiples condemnes.

L’Audiència, no obstant, conclou que no està provada la pràctica de ‘stealthing’ que la fiscalia va apreciar en aquest cas, obert arran de la denúncia presentada per una dona nord-americana després de la relació sexual que va mantenir amb un jove amb qui havia coincidit en un festival de música de Pineda de Mar (Maresme), el 5 de juliol del 2019.

La dona va denunciar que havia exigit al processat que utilitzés preservatiu i li va entregar un condó, però que enmig de la relació es va adonar que no el portava i li va exigir que parés, tot i que l’home va continuar penetrant-la fins que ella se’l va treure de sobre clavant-li un cop de cap.

El tribunal conclou que no hi ha prou proves que apuntalin la versió de la víctima, que va prestar declaració en fase d’instrucció, però posteriorment no va poder ser localitzada per comparèixer en el judici, ja que no va contestar els correus que se li van enviar a la direcció que havia facilitat al jutjat.

Declaració gravada

La sala es va haver d’acontentar amb la gravació en vídeo d’aquesta única declaració de la denunciant, cosa que, segons la sentència, ha impedit als jutges veure el «rostre, el moviment de les mans o els canvis d’expressió facial» en el relat de la víctima, amb la qual cosa s’ha perdut «tota percepció del llenguatge no verbal de la testimoni».

Notícies relacionades

El tribunal també ha tingut en compte la «dificultat idiomàtica» de la dona, que va declarar en castellà tot i que la seva llengua habitual és l’anglès, i la falta de proves que el processat patís cap lesió, encara que fos lleu, pel cop de cap que ella li va clavar.

A Espanya consten dos precedents contradictoris sobre casos de ‘stealthing’: el d’un jutjat de Salamanca que va condemnar per abusos sexuals un home que es va treure el preservatiu en una relació i un altre de l’Audiència de Madrid que va absoldre el processat al concloure que no hi havia delicte perquè la penetració sí que havia sigut consentida, tot i que amb protecció.