Falta de relacions socials

La Covid avançarà cinc anys les demències i la dependència entre la població de gent gran

Un expert alerta de danys neurològics i una pèrdua d'autonomia accelerada

zentauroepp55552155 un anciano camina por una plaza del barrio g tico una semana201025121524

zentauroepp55552155 un anciano camina por una plaza del barrio g tico una semana201025121524 / David Zorrakino

3
Es llegeix en minuts
Sol Giménez

La Covid-19 avançarà uns cinc anys l’aparició de demències i de dependència entre la població de gent gran, segons alerta el fins fa una setmana director de l’Institut de Neurociències, centre mixt de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH) i el CSIC, Salvador Martínez.

Aquest és un dels efectes col·laterals de la pandèmia que generarà un important problema social i econòmic en els pròxims anys, es lamenta el prestigiós investigador. «El cost per a les famílies i per a l’Estat serà enorme», avança.

El confinament, la pèrdua de relacions socials i d’activitat afegits a l’estrès que suposa la situació sanitària i a la por de moltes persones de més de 65 anys al coronavirus desencadenaran danys neurològics i una pèrdua d’autonomia accelerada.

«Moltes d’aquestes persones es mantenien en una mena d’equilibri inestable. El fet de sortir al carrer, recollir els nets de l’escola i passar un temps amb ells, reunir-se amb amics per jugar a les cartes o al dòmino o memoritzar el paper per fer una obra de teatre els mantenia en un estat baix però suficient per poder ser autònoms. Ara han perdut tot això i estan desubicats», explica Martínez. «Estaven protegits pel sistema i l’activitat social, però la falta d’estímuls i de motivació social afecta molt la seva evolució dins la fragilitat», exposa el catedràtic.

Un 40% de la població de més de 70 anys pateix algun tipus de demència o deteriorament cognitiu, xifra que puja al 60% en els més grans de 80 anys.

Les persones a qui es refereix Martínez tenen més de 65 anys i amb la situació anterior a la pandèmia s’haurien mantingut autònoms i en un estat de salut acceptable per al dia a dia almenys durant deu anys més. Ara patiran un deteriorament del seu estat per les conseqüències indirectes de la Covid cinc o sis anys abans del previst.

Martínez defineix ja la situació amb el concepte de sindèmia, més que de pandèmia. Això és que la situació sanitària agreuja els altres mals socials, inclosos l’aïllament, la solitud i la pobresa.

«La situació sanitària ens afecta a tots, però no de la mateixa forma. Les persones amb més poder adquisitiu o cultural disposen de més alternatives i d’eines per suportar-la, però els més vulnerables la pateixen en gran manera», indica.

A tot això cal afegir que per a la gen gran «el canvi ha sigut massa gros i massa brusc per assimilar-ho», afegeix l’investigador. «Estaven acostumats a anar al centre de salut quan no es trobaven bé i ara es troben amb moltes limitacions i amb una atenció telefònica», assenyala. Aquesta nova realitat també repercutirà en la detecció de malalties en un estadi primerenc, cosa que és molt important en el cas de les neurodegeneratives.

Els efectes indirectes del virus en un grup poblacional important s’afegeixen als directes. Encara és aviat per quantificar la incidència, afirma Martínez, però els investigadors i els metges ja estan detectant seqüeles neurològiques en pacients lleus i fins i tot asimptomàtics de Covid. Els microtrombes que han patit al cervell sense adonar-se’n suposen una probabilitat més gran de patir demències en el futur abans «del que els tocava», afirma aquest expert.

Sistema nerviós afectat en fins i tot un 20% dels hospitalitzats amb el virus

Entre un 10 i un 20% dels pacients ingressats amb Covid als hospitals tenen afectat el sistema nerviós. De fet, segons explica l’exdirector de l’Institut de Neurociències Salvador Martínez, els investigadors creuen que en alguns pacients es produeix la síndrome inflamatòria respiratòria aguda perquè el virus ha afectat el nucli respiratori del tronc cerebral, que és el que controla la respiració al cervell.

Notícies relacionades

Una part dels malalts amb coronavirus presenta seqüeles una vegada superada la infecció. Pateixen pèrdues de mobilitat, d’equilibri i fins i tot oblits. Aquestes seqüeles solen presentar-se en els casos que han sigut més greus, generalment en els ingressats a l’uci. Això passa perquè la Covid, tot i que afecta principalment el sistema respiratori, també pot fer malbé altres òrgans, des dels ronyons fins a la pell, passant pel cervell.

En el cas dels danys neurològics es produeixen perquè la infecció ha provocat la inflamació dels vasos sanguinis petits, una vasculitis, que provoca microtrombes al cervell. I aquestes zones fetes malbé no es recuperen tot i que el pacient es recuperi de les seqüeles.