Illa: «Ens importa molt poc, és a dir, gens, qualsevol qüestió que no sigui la salut»

Assenyala que el Grup Covid-19, integrat per la Moncloa i Madrid, analitzarà aquesta tarda la decisió del TSJM

La portaveu del PP de sanitat demana cara a de cara al ministre que dimiteixi durant la comissió al Congrés

MADRID, 24/09/2020.- El ministro de Sanidad, Salvador Illa, durante la rueda de prensa ofrecida junto a la ministra de Educación, Isabel Celaá, tras la reunión que han mantenido este jueves con las comunidades autónomas para analizar cómo se ha desarrollado el inicio del nuevo curso escolar marcado por las medidas higiénico sanitarias y de seguridad frente al coronavirus. EFE/J.J. Guillén

MADRID, 24/09/2020.- El ministro de Sanidad, Salvador Illa, durante la rueda de prensa ofrecida junto a la ministra de Educación, Isabel Celaá, tras la reunión que han mantenido este jueves con las comunidades autónomas para analizar cómo se ha desarrollado el inicio del nuevo curso escolar marcado por las medidas higiénico sanitarias y de seguridad frente al coronavirus. EFE/J.J. Guillén / J.J. Guillén (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

«Voldria ser molt clar. Ens importa molt poc, és a dir, gens, qualsevol qüestió que no sigui la salut dels ciutadans». Aquesta ha sigut la reacció del ministre de Sanitat, Salvador Illa, davant la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM ) de tombar el confinament de Madrid capital i nou municipis madrilenys més. La notícia ha saltat pocs minuts abans que Illa comencés la seva compareixença setmanal en la comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats.

El titular de Sanitat ha explicat que aquesta tarda es reunirà el Grup Covid-19, on estan representats el Govern central i la Comunitat de Madrid, i es decidirà què es farà a partir d’ara. «Buscarem la manera de respondre o actuar davant un posicionament judicial que respectem», ha assenyalat, després de recordar que no ha sigut l’únic tribunal que ha suspès les limitacions acordades per les administracions per lluitar contra el virus. La majoria han sigut ratificades, però no totes. 

«El pla a, el pla b i el pla c és protegir la salut pública, basant-nos en les recomanacions dels experts [...] Pensem sempre en els malalts, les famílies, les persones i els sanitaris. A partir d’aquí, guiats amb els experts, adoptarem les decisions jurídiques que millor protegeixin la salut. Estem segurs que la Comunitat de Madrid coincidirà en això», ha afegit el ministre.

Continua defensant els confinaments perimetrals

A la vegada, s’ha mostrat convençut que les mesures «contundents» a aplicar ara no passen per restringir individualment tots els moviments dels ciutadans, com es va fer durant l’estat d’alarma, sinó per aplicar confinaments «perimetrals» que impedeixen que s’expandeixi la pandèmia de les zones més afectades a les quals menys i que tenen «el menor impacte socioeconòmic possible». Així es va actuar a Catalunya en primer lloc, ha recordat Illa, i recentment en altres autonomies, a més de la Comunitat de Madrid.    

Malgrat això, en un acte a Toledo, el president del PP, Pablo Casado, ha assegurat que la decisió del Tribunal Superior deixa «en una situació pràcticament insostenible» Illa. Més directa, l’exministra de Sanitat i portaveu del PP d’aquest àrea, Ana Pastor, ha demanat la seva dimissió en la compareixença del Congrés. «Vostè hauria d’haver anunciat que no li queda ni un dia més al Ministeri», ha etzibat per començar la seva intervenció. Segons el seu parer, Espanya necessita un «líder sanitari que no se’n renti les mans» i, després de la «clatellada» del TSJM, ha reclamat el ministre que ho deixi: «El seu temps ja ha passat», li ha etzibat.

El ministre no ha encaixat gaire bé aquesta sol·licitud i li ha recordat que el PP governa a Madrid i a quatre autonomies més, per la qual cosa la seva gestió també «tindrà alguna cosa a veure» amb l’expansió del virus. Així mateix, Illa ha assenyalat que «no tolera» que Pastor li retregui que ha «ocultat dades» i que està «prenent el pèl» al Congrés. «Apliqui a altres responsables sanitaris els mateixos qualificatius que injustament m’ha aplicat a mi», ha assenyalat.  

Almeida demana «limitar» els moviments

Per la seva banda, Casado ha acusat Illa d’haver arremès contra la Comunitat de Madrid amb «motivació política i partidista» llançant, a més, «un missatge de por i de temor». El dirigent conservador ha tornat a reclamar que es reformi la llei orgànica de salut pública, per establir un «punt intermedi» entre l’«estat d’alarma» i l’«aleatorietat no basada en la llei que després depèn d’un tribunal», com ha passat a Madrid. 

Notícies relacionades

Després de la decisió del TSJM i davant la possibilitat que els ciutadans d’aquesta comunitat decideixin sortir aquest cap de setmana aprofitant el pont del 12-O, l’alcalde de la capital, José Luis Martínez-Almeida, ha demanat que «limitin tots aquells desplaçaments que no siguin estrictament necessaris».

Contra el Govern

«No és només contra Podem, és contra el Govern de coalició», ha sentenciat el portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, després de conèixer-se la decisió del TSJM i amb referència a la petició d’un jutge de l’Audiència Nacional al Tribunal Suprem d’investigar Pablo Iglesias en el marc del ‘cas Dina’.