REUNIÓ AQUESTA TARDA

Sanitat proposa 'tancar' Madrid i nou ciutats més de la comunitat

Es restringirà l'entrada i sortida d'aquests municipis llevat que no sigui per anar a treballar, al metge, a l'escola o a assistir gent gran o dependents

Els parcs infantils es mantindran tancats, però es podrà acudir a botigues o bars, ja que la mobilitat interior estarà permesa

GRAF2614. MADRID, 29/09/2020.- El ministro de Sanidad, Salvador Illa (2d); el director del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias del Ministerio, Fernando Simón (d); la ministra de Función Pública y Política Territorial, Carolina Darias (3d); el vicepresidente de la Comunidad de Madrid, Ignacio Aguado (2i), y el consejero de Sanidad de la Comunidad de Madrid, Enrique Ruiz Escudero (3i), entre otros, durante la reunión del Grupo COVID-19, este martes en la sede de la Comunidad de Madrid. EFE/ Rodrigo Jiménez POOL

GRAF2614. MADRID, 29/09/2020.- El ministro de Sanidad, Salvador Illa (2d); el director del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias del Ministerio, Fernando Simón (d); la ministra de Función Pública y Política Territorial, Carolina Darias (3d); el vicepresidente de la Comunidad de Madrid, Ignacio Aguado (2i), y el consejero de Sanidad de la Comunidad de Madrid, Enrique Ruiz Escudero (3i), entre otros, durante la reunión del Grupo COVID-19, este martes en la sede de la Comunidad de Madrid. EFE/ Rodrigo Jiménez POOL / Rodrigo Jiménez (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Ministeri de Sanitat proposarà aquesta tarda a les comunitats autònomes, en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), que s’apliquin restriccions semblants a les que imperen a les 45 àrees sanitàries ‘tancades’ pel Govern d’Isabel Díaz Ayuso a tot Madrid capital i almenys nou municipis més. Tot i que el llistat oficial encara no s’ha publicat, només 10 ciutats superen els 500 casos per 100.000 habitants en 14 dies, tenen una positivitat superior al 10% en les proves diagnòstiques i una ocupació de llits uci superior al 35% i totes es troben a la Comunitat de Madrid.

Si s’aprova la proposta, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO [aquí a PDF], es controlaran les entrades i sortides a les urbs que superin els llindars. Si bé, es podrà sortir d’aquestes zones per anar a treballar, al metge, a assistir a centres educatius, a cuidar gent gran o dependent, a realitzar exàmens i diverses causes més. A més, a l’interior d’aquestes zones hi ha llibertat de moviments, ja que els comerços i bars estaran oberts, amb un aforament del 50%, que puja al 60% en el cas de les terrasses. Els primers tancaran a les 22.00 hores i els segons, a les 23.00 hores, però no podran admetre nous clients a partir de les deu de la nit.

Això sí, es tancaran els parcs infantils, una de les mesures adoptades per Ayuso en les 45 àrees sanitàries que superen els 1.000 contagis que ha tingut més contestació. El Govern argumenta que amb aquesta mesura es «procura evitar la interacció en grups majors de sis persones i evitar aglomeracions». 

En qualsevol cas, es farà la recomanació d’evitar al màxim els desplaçaments innecessaris. 

Les acadèmies i autoescoles també hauran de complir l’aforament màxim del 50%, igual com les instal·lacions esportives (amb un 60% en espais exteriors).

Reforçar la detecció

A més, el Ministeri proposa que la Comunitat de Madrid (l’única que supera els llindars) reforci les seves capacitats de detecció precoç i control de la malaltia en l’àmbit sanitari, ja que des de fa setmanes, els centres de salut estan desbordats i els resultats de les PCR es demoren, en alguns casos, més que la quarantena.  

Notícies relacionades

El documento que serà analitzat aquesta tarda en el Consell Interterritorial dona un termini de 48 hores al Govern regional perquè adopti les disposicions que hi conté. Així mateix, estableix que la situació epidemiològica es revisarà setmanalment, per part de l’administració autonòmica i el Govern central, per valorar conjuntament si convé modificar les restriccions o no.