Quatre de cada 10 nens tenen excés de pes

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

N’hi ha prou de parar-se a uns minuts observar davant d’un parc, escola o institut per comprovar que el sobrepès, un dels problemes més grans de les societats actuals, comença a edats molt primerenques. L’última onada de l’estudi Aladino, la investigació de referència a Espanya sobre l’obesitat infantil, avisa que quatre de cada deu nens entre sis i nou anys està per sobre del pes saludable. Concretament, el 23,3% té sobrepès i el 17,3% obesitat i, d’aquests, un 4,2% de manera severa. Al contrari, el 0,9% pateix primesa.

L’estudi, realitzat el 2019 amb una mostra de 16.665 escolars entre sis i nou anys als quals s’han pres les mesures antropomètriques marcades per l’OMS, posa de manifest que el problema s’incrementa en les famílies amb baixos ingressos. Així, el 23,2% dels nens en llars amb rendes inferiors a 18.000 euros bruts anuals pateix obesitat, gairebé el doble del percentatge de menors (l’11,9%) que pateix aquest problema de salut en famílies amb rendes superiors a 30.000 euros.

«No podem tancar els ulls a l’evidència que la malnutrició i l’excés de pes tenen un fort component de classe social», ha remarcat el ministre de Consum, Alberto Garzón, en la presentació de la investigació. I és que Aladino mostra que els nens les famílies dels quals tenen menys ingressos tenen hàbits menys saludables.

Menjar ràpid i llaminadures

Per exemple, el 18,5% dels menors en llars que sobreviuen amb menys de 18.000 euros bruts acudeix una vegada o més per setmana a un centre de menjar ràpid, davant el 10,7% en les famílies amb rendes superiors als 30.000 euros. A més l’11,5% dels primers pren llaminadures o caramels diverses vegades al dia, davant el 3,9% en el cas de les famílies més benestants.

Si bé, l’informe conclou que el 76,2% dels escolars, de tota classe social, ha de millorar la seva alimentació. Així, només el 70% pren fruita la majoria dels dies i el 45% verdura, amb la qual cosa hi ha «enormes possibilitats de millora en aquest indicador», segons el president de l’Observatori de Nutrició, Fernando Rodríguez, que també ha participat en la presentació. Rodríguez ha indicat que els nens espanyols consumeixen menys fruita o verdura, malgrat que aquesta forma part de la dieta mediterrània, que els dels països nòrdics.

Al seu torn, l’especialista ha cridat l’atenció sobre la ingesta de sucre. Només el 20% pren fruita en l’esmorzar mentre que aliments que haurien de ser ocasionals com galetes, batuts o pastissos es consumeixen quatre o més vegades per setmana. Si bé, la freqüència de consum diari de fruita ha augmentat del 29,1% el 2015 al 37,1% en l’onada del 2019.

Televisió a l’habitació

L’estudi també incideix que l’oci infantil cada vegada és més sedentari, a causa de l’extensió de l’ús de pantalles. Així, el 24% dels nens d’entre sis i nou anys dediquen més de tres hores al dia a activitats en les quals estan asseguts, com jugar amb l’ordinador  o la tauleta, llegir o fer els deures. Si bé, entre les persones amb obesitat aquest índex puja el 29,5%. A més, un 21% dels menors enquestats disposen de televisió a la seva pròpia habitació.

Notícies relacionades

Un altre dels factors que contribueix a aquesta pandèmia és que els pares no perceben que els seus fills tinguin un problema, malgrat que l’evidència científica indica que l’obesitat augmenta la possibilitat de tenir una malaltia cardiovascular, diabetis i alguns tipus de càncer. Gairebé nou de cada 10 progenitors d’escolars amb sobrepès creuen que aquests tenen un pes normal, amb la qual cosa difícilment els animaran a seguir una dieta més sana o fer més esport. I és que fins a un 19% dels pares amb fills amb obesitat severa no creuen que tinguin un problema.

Les polítiques per implementar

Malgrat que les dades de l’estudi són «alarmants», en paraules d’Alberto Garzón, afortunadament l’evolució és lleugerament a la baixa. Així, la prevalença d’obesitat i sobrepès va disminuir un 3% del 2011 al 2015, un descens que s’ha consolidat en l’onada del 2019. Malgrat això, el Govern «incidirà» en les polítiques destinades a combatre aquest problema. Així, l’any vinent es va implantar l’etiquetatge Nutri-Score que de forma visual indica el valor nutricional dels aliments. Així mateix, Consum estudia gravar les begudes ensucrades i limitar la publicitat d’aliments dirigida a menors i sense un bon perfil nutricional.