reclamacions de l'Espanya buidada

«No volem ser només pobles de cap de setmana»

Els alcaldes dels Serrans del País Valencià reclamen al Govern i al Consell impulsar el teletreball, els avantatges fiscals o el transport públic

chelva

chelva

1
Es llegeix en minuts
Minerva Mínguez

Impuls decidit al teletreball. Les reclamacions dels alcaldes del País Valencià buidat convergeixen sempre en una queixa comuna, la de l’«oblit» des dels diferents responsables públics. Per això, ahi es va fer l’atur simbòlic de dos minuts al si de la Federació de Municipis i Províncies, que reelegia Rubén Alfaro com a president. David Cañigueral, alcalde de Xelva, era dels que aplaudia el gest. «És necessari, cal prendre mesures perquè ens escoltin», assenyalava la primera autoritat d’aquest municipi de poc més de 1.400 habitants de la comarca dels Serrans.

Consuelo Alfonso, alcaldessa d’Andilla i presidenta de la Mancomunitat La Serrania, no va poder sortir ahir al carrer per escenificar la trucada d’atenció cap a l’Espanya buidada, però mostrava el seu recolzament a les veïnes i veïns d’aquestes petites localitats de l’interior. Com a presidenta de l’Associació de Municipis Forestals del País Valencià (Amufor), Alfonso recorda, a més, el paper clau d’aquests espais naturals que actuen com a embornals de carboni dels gasos d’efecte contaminants de les grans ciutats. «Som el pulmó verd i això ha de tenir algun tipus de compensació», recorda Alfonso, que defensa la gestió forestal com un motor de desenvolupament rural per a poblacions colpejades per l’èxode rural.

Aconseguir enclavaments més habitables

Notícies relacionades

Alejandro Portero, alcalde de Xera, amb uns 500 veïns a l’hivern, «la falta d’oportunitats» a poblacions com la seva és incontestable. Malgrat això, assegura que han aconseguit fer l’enclavament «més habitable donant serveis, com ara una piscina per a l’estiu». «A l’hivern, molts se’n van a València», incideix, per desgranar les dificultats que tenen perquè les empreses vulguin establir-se en aquests nuclis. Tot i que destaca la importància del turisme rural, posa el dit a la nafra a l’etzibar: «No volem ser només pobles de cap de setmana, perquè entre setmana tot és molt complicat», emfatitza qui porta al capdavant de l’alcaldia fa 12 anys.

Com a solucions per als habitants de punts tan petits com el seu i abocats a la despoblació, proposa impulsar el teletreball, avantatges fiscals, per exemple, per als autònoms que decideixen instal·lar-se a l’Espanya buidada o potenciar un bon transport públic. La fibra òptica, almenys, la van aconseguir fa uns vuit mesos.