Madrid demana recolzament militar «urgent» i poder contractar 300 metges extracomunitaris

La Comunitat posposa fins divendres l'ampliació de les limitacions a noves zones, malgrat que 16 àrees més compleixen els requisits

El Govern d'Ayuso continua reticent a aplicar un confinament total, però estudia restringir els aforaments a tota la regió

undefined54576718 el viceconsejero de salud p blica y plan covid 19 de la comu200821162801

undefined54576718 el viceconsejero de salud p blica y plan covid 19 de la comu200821162801 / Ricardo Rubio

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Manuel Vilaseró

Malgrat el ràpid avenç del virus a la Comunitat de Madrid, les administracions concernides continuen demorant la presa de decisions. Per exemple, el Govern regional no concretarà fins demà dijous, quatre dies després que Isabel Díaz Ayuso i Pedro Sánchez enterressin la destral de guerra i creessin un comitè de col·laboració, les seves necessitats més peremptòries, que passen per sol·licitar ajuda de l’exèrcit i les forces de seguretat per realitzar tests i controlar millor les 37 àrees amb restriccions de mobilitat i aforaments. I la Conselleria de Sanitat no comunicarà fins divendres  a quines altres zones s’estenen aquestes limitacions, malgrat que ja hi ha 16 barris que han superat els 1.000 contagis per 100.000 habitants, el criteri triat per portar a terme els primers ‘tancaments’. També hi podria haver limitació d’aforaments  en hostaleria i negocis que afectin tota la Comunitat, però fins divendres no es comunicarà i fins dilluns no entraran en vigor.

I és que la Comunitat de Madrid té franques dificultats per fer complir les limitacions en les primeres 37 àrees, on només es fan controls policials aleatoris i s’han paralitzat les sancions previstes, a l’espera que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid ratifiqui la decisió. Per això, el Govern regional sol·licitarà demà, en la segona reunió del grup de treball Covid-19, integrat per les dues administracions, el desplegament de 222 policies i guàrdies civils que ajudin en les tasques d’inspecció de les quarantenes i de tancament perimetral de les àrees citades.

Suport militar

Així mateix, demanarà «suport militar urgent» per a tasques de desinfecció, la instal·lació de carpes i la realització de tests serològics als habitants d’aquestes zones. La tasca és complicada. La Comunitat pretén realitzar més de mig milió de proves ràpides, fet que suposa 500 tests al matí i 500 a la tarda, a partir de la setmana que ve, amb l’ajuda de l’Exèrcit i dels ajuntaments afectats.

Així mateix, per pal·liar la pressió sanitària en centres de salut i hospitals, Ayuso reclamarà el Govern central que li permeti contractar 300 metges extracomunitaris, el mateix nombre que va treballar a la Comunitat durant la primera onada. La presidenta madrilenya afirma que no hi ha metges disponibles per ampliar les plantilles, una afirmació que rebutgen els sindicats, que afirmen que el problema és que Madrid els ofereix contractes precaris i els professionals sanitaris prefereixen treballar en altres zones.

Les mesures, cada divendres

Ha sigut el vicepresident regional, Ignacio Aguado, que ha detallat aquest dimecres les peticions més urgents, mentre ha demanat al Govern central que «no es quedi amb la fotografia» de Sánchez i Ayuso davant desenes de banderes dilluns passat i «es comprometi ja» amb la realitat de Madrid. Aguado ha reconegut que «la situació no va bé ni a Espanya ni a Madrid», però ha demanat als madrilenys «calma i confiança», perquè si cal adoptar noves mesures restrictives, es «farà».

Això sí, no es comunicaran, setmanalment, fins als divendres, perquè entrin en vigor els dilluns. «Així oferim certesa», ha al·legat, malgrat que és la mateixa administració regional la que té en suspens tots els madrilenys a l’anar donant pinzellades, i sense prou claredat, sobre les decisions a adoptar.

Possible reducció d’aforaments

Notícies relacionades

Al seu torn, el viceconseller de Salut Pública, Antonio Zapatero –que ha comparegut avui per primera vegada després de desencadenar, fa una setmana, una tempesta política a l’anunciar «confinaments selectius» que el Govern regional va desmentir i finalment s’han aplicat en les 37 àrees–, no ha descartat aquest dimecres que es prenguin mesures que afectin tota la comunitat, com la reducció d’aforaments al 50% que ja s’aplica en les 37 àrees i la restricció de les reunions a sis persones, que és d’obligat compliment a tota la regió. «Ho anirem veient segons evolucioni el brot», ha assenyalat.

Si bé, ha mostrat, una vegada més, l’oposició  del Govern autonòmic a un tancament complet d’activitat i perimetral a Madrid. Les mesures adoptades i futures, ha remarcat, tenen l’objectiu d’«evitar un confinament de tota la Comunitat» perquè aquesta decisió portaria «conseqüències tràgiques» per a l’economia.