Operació de la Guàrdia Civil

Desmantellada una xarxa narco que cultivava marihuana a nou localitats de Barcelona i Tarragona

La banda col·locava guardians serbis als xalets que llogava o ocupava per plantar

Electricistes i refrigeradors locals hi col·laboraven 'punxant' llum per a les plantacions

operacin-caribers-guadia-civil-barcelona-y-tarragona / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Llogaven xalets o els ocupaven, punxaven la llum, hi instal·laven sales de cultiu de marihuana i organitzaven guàrdies rotatòries de vigilants serbis per evitar la curiositat dels veïns, les mirades de la policia o la temptació d’altres narcos. Era la manera d’actuar d’una xarxa criminal que la Guàrdia Civil dona per desmantellada a les províncies de Barcelona i Tarragona.

L’institut armat ha comunicat aquest dimarts la culminació de l’operació Caribes, d’un any de durada i amb un resultat de 31 detinguts de nacionalitats espanyola, britànica, sèrbia bosniana i croata en diverses localitats a les proximitats de la costa catalana. Onze han ingressat a la presó. 

A tots els detinguts els imputen els investigadors delictes de pertinença a organització criminal, tràfic de drogues i defraudació del fluid elèctric. En l’operació han sigut desmantellades 12 plantacions indoor de marihuana, amb la confiscació de 12.600 plantes, 190 quilos de cabdells processats i 50.000 euros en efectiu.

L’operació Caribes, desenvolupada en tres fases, ha implicat també la realització de 19 registres a les localitats barcelonines de Sant Pol de Mar, Canyelles i Olivella i a les tarragonines de Torredembarra, Tortosa, Valls, Pla de Manlleu, Segur i Cabra del Camp. En cap dels registres s’han intervingut armes de foc.

Guardes a sou

Un incendi que es va declarar al cablatge elèctric d’un dels xalets de la banda a Olivella el juliol del 2019 va posar sobre avís la Guàrdia Civil. Els bombers van comprovar que el foc va tenir la seva causa en una instal·lació elèctrica il·legal. Els cables no van suportar la forta demanda de quilowatts del sistema que havien muntat.

Per ser Olivella el lloc d’arrencada de l’operació, instrueix el cas el Jutjat d’Instrucció 2 de Vilanova i la Geltrú, al qual diversos jutjats de Catalunya estan enviant les seves actuacions. 

Un matrimoni mixt, ella sèrbia i ell britànic, dirigia la xarxa i distribuïa les seves collites per tot Europa mitjançant discrets transports terrestres. El seu post de comandament era en un xalet del terme de Valls. La dona, de 37 anys, que havia sigut mare recentment, és la veritable cap de la trama. Fonts pròximes a la investigació li atribueixen un fort ascendent sobre el grup. Un dels seus empleats, serbi com ella, li feia de xòfer i guardaespatlles.

Per instal·lar les seves plantacions, escollien xalets d’urbanitzacions apartades i, si els era possible, amb un sol accés. Per al muntatge de les hortes sota sostre de marihuana comptaven amb un equip d’electricistes i especialistes en refrigeració locals, de nacionalitat espanyola, que han estat col·laborant amb la xarxa.

Molta llum i potents sistemes de renovació de l’aire i eliminació d’olors són clau en aquest tipus de plantacions. En aquest negoci il·legal, la llum s’acostuma a robar per evitar cridar l’atenció de les companyies elèctriques amb un elevat consum.

Notícies relacionades

La banda comptava amb prou fons per permetre’s tenir a sou els seus col·laboradors, especialment un grup de serbis de confiança de la cap, als quals pagava el viatge a Espanya i els feia entrar en rotació periòdicament perquè no es fessin coneguts a la zona.

Fruit d’una col·laboració amb la policia sèrbia, s’ha esbrinat que alguns dels guardes estaven sent buscats des de fa temps al seu país per diferents delictes, entre aquests, diversos de narcotràfic, organització criminal, robatori amb violència, falsedat i dos d’homicidi, i havien aconseguit esquivar l’acció de la justícia amb documentació eslovena i croata falsa.