operació Truita

Cop al narco a l'Estret: 64 detinguts i 8 tones confiscades

La Guàrdia Civil dona per desarticulat un dels clans més actius del Camp de Gibraltar, Los Pinchos

La banda introduïa fins a 6.000 quilos de droga al mes al nostre país

opracion tortilla / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Els últims enfrontaments dels narcos amb les forces de seguretat, que deixen un regall d’agents ferits, ja tenen resposta. La Guàrdia Civil ha desarticulat un dels clans de narcotraficants internacionals més actius del Camp de GibraltarLos Pinchos, després d’una operació que es prolonga des de fa un any i que s’ha saldat amb 64 detinguts i vuit tones de droga, així com la confiscació de 16 vehicles, sis narcollanxes i propietats per valor de tres milions d’euros. Els detinguts estan acusats de tràfic de drogues, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal.

El denominat clan dels Pinchos, comandat per un vell conegut de la Guàrdia Civil que en els seus orígens va estar vinculat a Francisco i Isco Tejón, ‘Los Castañitas’, operava al Camp de Gibraltar. La pressió policial, no obstant, els havia empès a expandir-se a la pròxima costa de Màlaga, a fi de poder desembarcar les partides, i Sevilla o Huelva, on amagaven el carregament. Segons els càlculs policials, cada mes l’organització introduïa en el nostre país entre 3.000 i 6.000 quilos d’haixix, quantitats molt allunyades de les d’altres temps i que al carrer arribarien a un preu pròxim als 30 milions d’euros. La droga arribava mitjançant potents embarcacions, algunes amb fins a tres motors, custodiades en un varador a Palmones (Cadis).

Fonts de l’Institut Armat expliquen que el primer cop a la banda es va fer a Estepona (Màlaga), on els agents van interceptar sis membres de la banda descarregant un carregament de gairebé 3.000 quilos d’haixix. Des d’aquell moment els narcos van canviar el seu ‘modus operandi’, fraccionant la càrrega i fent diversos desembarcaments en zones de difícil accés des de terra per evitar «jugar-se-la en un sol punt de la costa».

Vagabunds com a testaferros

Posteriorment, el clan va optar per fer dues partides simultànies, utilitzant dues embarcacions ràpides. Així mateix, van canviar la zona de desembarcament, i van arribar a desembarcar alhora a Huelva, Cadis i Màlaga. Però els esforços van ser en va, i els agents van localitzar tres partides més, i en total van sumar vuit tones d’haixix confiscades.

Des de l’Organisme de Coordinació del Narcotràfic (OCON Sud), que va desplegar l’operació juntament amb l’Europol, van remarcar que els esforços per desmantellar l’organització també es van encaminar a tancar l’aixeta del finançament. Així, els investigadors van detectar que per blanquejar i reciclar els diners del tràfic de l’haixix, la banda adquiria material nàutic a una empresa propietat precisament d’un dels components de l’organització, que tenia els seus pares com a administradors de la societat. Un material que, posteriorment, era el que utilitzaven en les seves activitats il·lícites: potents motors, mitjans electrònics, divers material de nàutica... Per fer els pagaments es valien d’una xarxa de testaferros formada «per persones amb poca o cap capacitat econòmica, en alguns casos en estat de marginalitat». 

Notícies relacionades

El principal cop a la banda va arribar el mes de juliol passat, quan els agents van registrar i van detenir el capo, El Pincho. En el registre de la seva vivenda, una mansió de tres plantes dotades amb fortes mesures de seguretat en una zona residencial de San Roque, els agents van trobar un mini zoo amb reproduccions a mida natural de tigres, cobres, flamencs o un enorme cocodril com a banc, a més de dues reproduccions dels moai de l’illa de Pasqua. L’ostentós i qüestionable gust dels seus inquilins s’apreciava en els seus dormitoris temàtics, dedicats al món egipci, amb una enorme màscara de Tutankamon amb llums led, la Grècia clàssica o el narcotràfic.

La Guàrdia Civil considera desarticulada l’organització just la setmana en què la pressió policial ha elevat el nombre de topades violentes amb els narcos. En els últims dies, fins a onze agents de la Guàrdia Civil i dos membres de la Policia Nacional van resultar ferits de diversa consideració després de ser envestits pels potents tot terrenys carregats de droga. Uns enfrontaments que el Ministeri d’Interior va atribuir precisament a la «desesperació» de les bandes criminals per un assetjament policial que «els fa sentir-se acorralats». «Se’ls ha complicat molt l’activitat delictiva», va afirmar el ministre Fernando Grande-Marlaska. Els sindicats dels cossos de seguretat li donen la raó, però exigeixen més mitjans materials i humans per equiparar la lluita.