Sanció administrativa

Andalusia castiga amb 300.000 euros la mort del Julen al pou de Totalán

Considera l'amo de la finca autor d'una infracció molt greu en matèria de seguretat minera

L'Executiu andalús multa amb 30.000 euros més l'empresa encarregada de realitzar el pou sense intubar

zentauroepp46553411 graf8980  m laga  15 01 2019   un guardia civil se ala el or190115150732

zentauroepp46553411 graf8980 m laga 15 01 2019 un guardia civil se ala el or190115150732 / edigraf

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

L’amo de la finca de Totalán (Màlaga) on fa un any i mig va morir el petit Julen Roselló haurà de pagar una multa de 300.000 euros per una infracció molt greu en matèria de seguretat minera. La Junta d’Andalusia castiga així el descontrol del propietari, David Serrano, que va realitzar dos sondejos al terreny per buscar aigua sense autoritzaciópermisos ni cap projecte. Serrano ja va arribar a un acord amb els pares del menor per evitar anar a judici, acceptant un any de presó i una indemnització de 175.000 euros.

Serrano havia adquirit la finca poc abans d’aquella fatídica tarda del 15 de gener, i segons va explicar llavors, la seva intenció era desenvolupar una petita plantació agrícola, per això va decidir explorar les possibilitats d’aigua al terreny. Però l’expedient sancionador obert per la Secretaria d’Indústria, Energia i Mines andalusa, basat en l’informe de la Guàrdia Civil i la mateixa sentència, no deixa lloc a dubtes sobre la il·legalitat dels treballs. El pou pel qual va caure el menor en una distracció, de fins a 100 metres de profunditat i 25 centímetres de diàmetre, no comptava amb l’autorització prèvia de les obres de captació d’aigües subterrànies ni amb una sol·licitud prèvia, «ni havia presentat el projecte tècnic de les obres».

L’informe pericial va constatar que no eren una, sinó dues, les prospeccions «per crear una font d’aigües superficials realitzades a percussió». El primer pou, van assenyalar els agents, estava «tapat o segellat i el segon, sense posar tubs i sense cap protecció, i aquí és on va caure el menor». El cadàver del Julen no va ser localitzat fins 13 dies després d’una titànica lluita contra la muntanya, la duresa de la qual va posar a prova els rescatadors en diverses ocasions.

El pouater

Durant la investigació, Serrano va mirar de responsabilitzar el pouater encarregat de l’obra, sobre qui pesa també una proposta de multa de 30.000 euros per una infracció greu al realitzar les prospeccions sense direcció facultativa i ometent els permisos previs. No obstant, els pèrits van incidir que, més enllà dels permisos, tampoc es van prendre les mesures de seguretat establertes per evitar un accident, principalment en el pou al qual va caure el nen.

En aquest sentit, la sentència dictada el gener del 2020 considera provat que l’amo de la finca «va contractar verbalment» l’execució de les perforacions, i que, tot i que en un primer moment va tapar el pou amb «dos blocs de formigó», posteriorment l’acusat els va moure i, «faltant als seus deures de diligència, va deixar al descobert el pou».

Notícies relacionades

Amb totes aquestes dades, la Secretaria General d’Indústria, Energia i Mines va iniciar el procediment sancionador i va proposar imposar una multa per infracció molt greu. La defensa del sancionat, assenyalen des de la Junta, no va presentar al·legacions, per això ara s’ha dictat la resolució i la multa és ferma.

 «Evidentment la nostra voluntat és que, si es posa una sanció, que s’executi, sens cap dubte», va concloure el portaveu de l’Executiu andalús sobre les dificultats de Serrano per abonar la multa. En l’acord judicial, que perseguia evitar que els pares del Julen haguessin de reviure aquells negres dies de rescat, l’amo de la finca va acceptar un any de presó i una indemnització de prop de 180.000 euros, que, després d’un primer pagament de 25.000 euros, aniria abonant en quotes de 50 euros mensuals en funció dels seus ingressos, ja que Serrano estava sense feina en el moment del judici.