Els universitaris, amb mascareta i a classes amb les finestres obertes

El protocol de les facultats mirarà d'aïllar els casos positius i els seus contactes estrets

zentauroepp54023820 barcelona 07 07 2020  sociedad   paau 2020 pruebas acceso a 200806141712

zentauroepp54023820 barcelona 07 07 2020 sociedad paau 2020 pruebas acceso a 200806141712 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda

Mascareta, distància social, aules ben netes i ventilades (fins i tot obertes si el temps ho permet) i cèrcol als casos positius i els seus contactes. Aquestes són les recomanacions que els ministeris de Sanitat i Universitats han traslladat avui als consellers autonòmics del ram en una reunió telemàtica de cara a l’inici del curs universitari. En tot cas, cada universitat és autònoma a l’hora d’aplicar protocols. El titular d’Universitats, Manuel Castells, no ha pogut assistir perquè està convalescent després d’una intervenció quirúrgica, però sí que acudirà a la que tindrà a finals de setmana amb els rectors universitaris. 

Els estudiants universitaris hauran d’anar a classe protegits amb mascareta. Com ja es va dictaminar el juny passat, depenent de l’espai físic disponible a l’aula, si no es pot garantir la distància de metre i mig entre els alumnes, un grup la seguirà físicament des de la classe i un altre, a distància via telemàtica. Els alumnes rotaran per compaginar les dues modalitats.  Molt important: si algun se sent malalt no ha d’anar a classe.

Símptomes i aïllament

Igual que a les escoles, quan un estudiant presenti símptomes compatibles amb Covid-19 –inclosa la febre i la tos– se’l portarà a l’habitació de l’aïllament i s’activarà el protocol oficial. Les facultats hauran de tenir una persona responsable de Covid-19. L’alumne sospitós haurà d’estar-se aïllat a casa fins a disposar dels resultats de les proves diagnòstiques. Si el cas es confirma, no ha d’acudir a la facultat i estarà en aïllament domiciliari fins després de tres dies del final del quadro clínic i un mínim de 10 dies des de l’inici dels símptomes. No es podrà reincorporar a l’activitat acadèmica normal fins que ho indiquin les autoritats sanitàries.

Notícies relacionades

Des del moment en què es confirmi el diagnòstic de coronavirus, es farà un estudi de contactes per determinar amb quins altres estudiants i resta de membres de la comunitat universitària ha estat recentment en contacte estret. És a dir, a menys de dos metres de distància durant més de 15 minuts sense mascareta, des de les 48 hores abans de l’inici de símptomes del cas confirmat i fins al moment en què el cas s’aïlla. Una vegada detectades aquestes persones, se’ls comunicarà que hauran de guardar quarantena al seu lloc de residència. S’indicarà la realització d’una prova PCR als companys identificats com a contactes estrets.

Cada centre disposarà d’un protocol de neteja, desinfecció i ventilació. Sanitat i Universitats recomanen obrir les finestres de totes les aules almenys durant 10 o 15 minuts a l’inici i final de la jornada i després de cada classe. En tot cas, es recomana mantenir les finestres obertes tot el temps que sigui possible. El mateix que a les escoles.