meteorologia

L'arribada d'una massa d'aire polar farà caure fins a 15 graus les temperatures aquest divendres

El canvi brusc portarà pluges al nord i un temps més propi de tardor que del mes d'agost

Protecció Civil activa un pla d'emergència per les tempestes previstes

Es llegeix en minuts

El Periódico

Després d’una setmana d’altes temperatures, ambient sufocant i avisos per calor a mitja Espanya, aquest divendres està prevista una brusca caiguda dels termòmetres, que poden descendir entre 10 i 15 graus respecte a dijous. La nou situació, amb temps més propi de la tardor que del mes d’agost, és fruit de l’entrada d’una massa d’aire fred polar que arribarà a latituds superiors i que ocasionarà una baixada tèrmica i fortes tempestes al nord peninsular. El descens de temperatura serà més acusat dissabte a les illes. A la resta del país, farà més fresca de nit i de dia. Diumenge continuaran baixant al sud-est peninsular i als dos arxipèlags.

La calor d’aquesta setmana s’ha fet notar sobretot a les Canàries, on van arribar a 43,2ºC a La Aldea de San Nicolás (Las Palmas) aquest dimecres. La península no s’ha quedat enrere i ha arribat a marcar fins a 41,6ºC a Villarobledo (Albacete) i a Écija (Sevilla).

Aquest dijous les temperatures continuaran sent altes. L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) adverteix que el vent, que bufarà a les zones costaneres de les Canàries, en ocasions amb ratxes fortes, unit a la humitat a la baixa i a la calor, «disparen» el risc d’incendi a l’arxipèlag, i que hi haurà llocs on la pols en suspensió reduirà la visibilitat a menys de 5 quilòmetres. 

La xafogor es deixarà sentir també aquest dijous a la península i les Balears, on s’arribarà a més de 36 graus a la conca de l’Ebre i a l’interior de Mallorca; estaran per sobre dels 38 a centre, sud peninsular i interior de les comunitats mediterrànes, i fins i tot se superaran els 40 a la vall del Guadalquivir, sobretot a les campanyes sevillana i cordovesa. 

Malgrat la calor que ha acompanyat durant la setmana, les temperatures començaran a baixar aquest divendres. Les mínimes ho faran al nord i oest peninsular, mentre que les màximes ho faran de forma gairebé generalitzada a la península a excepció de la costa mediterrània. 

La situació continuarà igual a tot Espanya fins divendres, que l’arribada d’una massa d’aire fred a latituds altes provocarà una caiguda general dels termòmetres, d’entre 10 i 15 graus al nord i centre peninsular, i també a les Canàries, on es tornarà a valors propis de l’època i farà que l’agost s’acomiadi amb un ambient més tardoral que estiuenc. 

A finals de setmana plourà al Cantàbric –a la part oriental, de forma persistent–, al Pirineu i en altres zones de Catalunya, Aragó i nord de la Comunitat Valenciana, i també hi podria haver xàfecs forts acompanyats de calamarsa que dissabte s’estendrien a les Balears, resta del País Valencià i potser a punts de Múrcia i Andalusia oriental. 

Pla per pluges a Catalunya

A Catalunya, Protecció Civil ha activat el pla d’emergències Inuncat davant la previsió d’intenses pluges i tempestes en bona part del territori a partir de demà al migdia, que pot ser que superin els 40 litres per metre quadrat.

Segons ha informat Protecció Civil, les pluges, que podran anar acompanyades de tempesta, calamarsa i fortes ratxes de vent, afectaran especialment les comarques interiors de Girona, les de Catalunya Central, Tarragona i sud de Barcelona, on s’espera que caiguin fins a 40 litres per metre quadrat en mitja hora.

Davant les previsions meteorològiques, Protecció Civil ha cridat a extremar les precaucions i a evitar els cursos dels rius o les rieres i torrents, ja que el seu cabal podria incrementar-se de forma sobtada per les fortes precipitacions. També demana que en les pròximes hores no es deixin vehicles estacionats en zones inundables, torrents secs o llocs on es pugui obstaculitzar el pas dels efectius d’emergències, i que s’extremin les precaucions en les activitats a l’aire lliure.

Et pot interesar

En el cas de circular de matinada, Protecció Civil recomana evitar les vies secundàries, especialment si són a prop de rius, rieres o zones inundables.