meteorologia

L'arribada d'una massa d'aire polar farà caure fins a 15 graus les temperatures aquest divendres

El canvi brusc portarà pluges al nord i un temps més propi de tardor que del mes d'agost

Protecció Civil activa un pla d'emergència per les tempestes previstes

3e5f4035-1cdb-4ab7-abc4-404466a12b2d-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després d’una setmana d’altes temperatures, ambient sufocant i avisos per calor a mitja Espanya, aquest divendres està prevista una brusca caiguda dels termòmetres, que poden descendir entre 10 i 15 graus respecte a dijous. La nou situació, amb temps més propi de la tardor que del mes d’agost, és fruit de l’entrada d’una massa d’aire fred polar que arribarà a latituds superiors i que ocasionarà una baixada tèrmica i fortes tempestes al nord peninsular. El descens de temperatura serà més acusat dissabte a les illes. A la resta del país, farà més fresca de nit i de dia. Diumenge continuaran baixant al sud-est peninsular i als dos arxipèlags.

La calor d’aquesta setmana s’ha fet notar sobretot a les Canàries, on van arribar a 43,2ºC a La Aldea de San Nicolás (Las Palmas) aquest dimecres. La península no s’ha quedat enrere i ha arribat a marcar fins a 41,6ºC a Villarobledo (Albacete) i a Écija (Sevilla).

Aquest dijous les temperatures continuaran sent altes. L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) adverteix que el vent, que bufarà a les zones costaneres de les Canàries, en ocasions amb ratxes fortes, unit a la humitat a la baixa i a la calor, «disparen» el risc d’incendi a l’arxipèlag, i que hi haurà llocs on la pols en suspensió reduirà la visibilitat a menys de 5 quilòmetres. 

La xafogor es deixarà sentir també aquest dijous a la península i les Balears, on s’arribarà a més de 36 graus a la conca de l’Ebre i a l’interior de Mallorca; estaran per sobre dels 38 a centre, sud peninsular i interior de les comunitats mediterrànes, i fins i tot se superaran els 40 a la vall del Guadalquivir, sobretot a les campanyes sevillana i cordovesa. 

Malgrat la calor que ha acompanyat durant la setmana, les temperatures començaran a baixar aquest divendres. Les mínimes ho faran al nord i oest peninsular, mentre que les màximes ho faran de forma gairebé generalitzada a la península a excepció de la costa mediterrània. 

La situació continuarà igual a tot Espanya fins divendres, que l’arribada d’una massa d’aire fred a latituds altes provocarà una caiguda general dels termòmetres, d’entre 10 i 15 graus al nord i centre peninsular, i també a les Canàries, on es tornarà a valors propis de l’època i farà que l’agost s’acomiadi amb un ambient més tardoral que estiuenc. 

A finals de setmana plourà al Cantàbric –a la part oriental, de forma persistent–, al Pirineu i en altres zones de Catalunya, Aragó i nord de la Comunitat Valenciana, i també hi podria haver xàfecs forts acompanyats de calamarsa que dissabte s’estendrien a les Balears, resta del País Valencià i potser a punts de Múrcia i Andalusia oriental. 

Pla per pluges a Catalunya

A Catalunya, Protecció Civil ha activat el pla d’emergències Inuncat davant la previsió d’intenses pluges i tempestes en bona part del territori a partir de demà al migdia, que pot ser que superin els 40 litres per metre quadrat.

Segons ha informat Protecció Civil, les pluges, que podran anar acompanyades de tempesta, calamarsa i fortes ratxes de vent, afectaran especialment les comarques interiors de Girona, les de Catalunya Central, Tarragona i sud de Barcelona, on s’espera que caiguin fins a 40 litres per metre quadrat en mitja hora.

Davant les previsions meteorològiques, Protecció Civil ha cridat a extremar les precaucions i a evitar els cursos dels rius o les rieres i torrents, ja que el seu cabal podria incrementar-se de forma sobtada per les fortes precipitacions. També demana que en les pròximes hores no es deixin vehicles estacionats en zones inundables, torrents secs o llocs on es pugui obstaculitzar el pas dels efectius d’emergències, i que s’extremin les precaucions en les activitats a l’aire lliure.

Notícies relacionades

En el cas de circular de matinada, Protecció Civil recomana evitar les vies secundàries, especialment si són a prop de rius, rieres o zones inundables.