Fauna salvatge als Alps

L'os que va provocar un terratrèmol polític a Itàlia

L'exemplar M49, conegut com a 'Papillon' enfronta ecologistes i ministeri amb les autoritats provincials de Trento

L'animal, que el 2019 va causar danys per 45.000 euros, ha protagonitzat ja diverses fugues després de ser atrapat

zentauroepp54647668 papillon200826130505

zentauroepp54647668 papillon200826130505

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio

El seu nom en codi és M49, tot i que molts l’anomenen ‘Papillon’, en referència a Henri Charrière, el famós pres francès que al segle XX va sobreviure a les inhumanes presons de la Guaiana francesa. M49 pesa 150 quilos, fa al voltant de dos metres d’altura i, com reconeixen també els seus detractors, és «ràpid, fort i intel·ligent». Tant, que recentment, fins i tot, es va desfer del collar electrònic que l’havien col·locat per localitzar-lo. Tota una gosadia per a aquest os bru (Ursus arctos) del Trentino, als Alps italians, que, des de fa un any i mig, està al centre d’una gran disputa entre els ecologistes, que el veuen com un heroi que busca llibertat, i l’administració provincial autonòmica, que vol que visqui tancat i allunyat del seu lloc de naixement.

Les últimes notícies d’M49 són de fa unes setmanes, quan el quadrúpede es va tornar a escapar de la gàbia de 60 metres de llarg (en la seva part més llarga) on havia sigut reclòs l’abril passat, i «on va ser castrat i vivia sedat amb barbitúrics», com explica Massimo Vitturi, responsable d’Animals Salvatges de l’organització animalista LAV. «És un os pacífic, que mai va atacar cap ésser humà, però molt intel·ligent i que odia viure confinat. Vol ser lliure. Tant, que va aconseguir escapar-se d’una cel·la amb barnilles d’acer de 12 mil·límetres», afegeix Vitturi.

L’any passat, després d’una recerca intensa, M49 havia sigut capturat per ordre de l’administració provincial de Trento i reclòs en un recinte electrificat amb una tanca de quatre metres d’alçària al parc Casteller, ubicat en una zona llunyana d’on va néixer (a la part occidental d’aquesta província italiana). Però, fins i tot així, l’os va escapar ràpidament, només unes hores després de la seva presa. I des d’aleshores havia desaparegut, per a després tornar a casa seva, cosa que va alegrar els animalistes.

Imatge de l’os M49 captada per una càmera automàtica. / MINISTERI ITALIÀ DE MEDI AMBIENT

I no només d’ells. Perquè entre els defensors, M49 ha tingut sempre, com avui, el mateix ministre italià de l’Ambient, Sergio Costa, que l’ha defensat davant l’administració de Trento, en l’actualitat governada per Maurizio Fugatti, del partit ultradretà de la Lliga.

«No té cap sentit matar-lo. No ha agredit mai ningú. És només un os», ha tornat a dir Costa, després que Fugatti suggerís que el plantígrad podria ser abatut si es resisteix a la captura. «Han de reconèixer la gran lliçó d’M49 i deixar-lo viure en llibertat», van escriure, en una nota, les associacions animalistes, entre les quals WWF, LAC, LAV, ENPA, i LIVU. 

Un animal intel·ligent

I és que els embolics d’M49 remeten a la seva intel·ligència, segons els animalistes. «Només una vegada va tenir una trobada pròxima amb un home i es va escapar. El veritable problema és que M49 va entendre que els ramaders mantenen a les casetes de les muntanyes on conserven formatges i productes a base de mel, que ell sol robar», diu Vitturi. Una activitat que, d’acord amb dades de les autoritats provincials, va provocar el 2019 danys per 45.000, el 30% de les destruccions provocades per tots els ossos que viuen en aquesta província. Per això la seva última fuga va provocar, fins i tot, la dimissió del tècnic encarregat d’ell. 

En realitat, l’os és un descendent d’un grup introduït a la província com a part del projecte europeu ‘Life Ursus’ del 1999, al qual aquesta regió va participar quan en quedaven pocs exemplars i es corria el risc de l’extinció. Per això, es van importar a les Dolomites del Brenta exemplars procedents d’Eslovènia i es pensava que els seus descendents també migrarien a altres regions italianes i, fins i tot, a Suïssa i Àustria. Però això no va passar, ja que els ossos, que ara són un centenar, han preferit quedar-se en aquesta zona.

Notícies relacionades

Tant, que M49 no és l’únic amb problemes. Un altre cas és el de JJ4, una ossa amb tres cadells que, a mitjans de juny, va atacar dos caçadors després que sortissin a un sender principal i li tiressin objectes en un moment de pànic. Un episodi que va motivar la decisió de Fugatti de firmar una ordenança ordenant que fos abatuda, tot i que al juliol va ser rebutjada pel Tribunal Administratiu regional. «Aquesta ossa és bona i ha de ser perdonada», havia declarat el veterinari Alessandro de Guelmi, que va participar en el projecte de repoblació. No obstant, en els últims dies, un altre exemplar es va tornar a posar en embolics. Va agredir un carabinieri i va ser capturat per això.