DESINFORMACIÓ VIRAL

Així s'organitzen a les xarxes els negacionistes de la Covid-19

Curanderos i antivacunes aprofiten l'alarma i la incertesa generades per la pandèmia per rellançar les seves notícies falses a Youtube, Facebook i Telegram

Formacions d'extrema dreta copien aquest missatge conspiranoic per captar nous votants i atacar el Govern

zentauroepp54518523 soc madrid200816191152

zentauroepp54518523 soc madrid200816191152 / JUAN MEDINA

5
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La pandèmia del coronavirus ha causat més de 28.971 morts i més de 420.000 contagiats tan sols a Espanya, però per a un creixent grup de persones aquestes xifres són un engany que respon a suposats «interessos foscos». En les últimes setmanes aquests variats cercles, que reuneixen des de curanderos antivacunes a conspiracionistes d’extrema dreta, han aconseguit fer-se notar i traslladar els seus missatges de les xarxes als carrers.

Un clar exemple d’això va ser la manifestació que, el 16 d’agost, va reunir més de 2.000 negacionistes de la crisi sanitària al centre de Madrid, sense mascaretes ni distància social. ¿Com van aconseguir arribar allà? Mentrestant l’Advocacia de l’Estat estudia un possible delicte de desobediència i contra la salut pública per una concentració que va ser sol·licitada a la Delegació del Govern a Madrid per un grup de particulars.

L’escrit en què se sol·licitava l’esdeveniment no esmentava el rebuig de les mascaretes que va acabar produint-se, cosa que contravé la normativa i suposa multes de fins a 100 euros. No obstant, en una de les webs que impulsava la manifestació –encara oberta– es demanava als convocats no portar-la per «predicar amb l’exemple».

Més enllà de les proclames de Miguel Bosé, principal ‘influencer’ de la manifestació, diversos col·lectius es van coordinar per impulsar-la. «Segueixen l’estratègia de Steve Bannon: crear centenars de comptes i pàgines en un entramat digital per amplificar els seus missatges», explica Marcelino Madrigal, informàtic i expert en xarxes. L’amalgama de personatges i grups que són darrere de la protesta comparteixen la seva oposició a les mesures del Govern i abracen pseudociències orgàniques i variades teories de la conspiració. «Aquesta xarxa de notícies falses global es basa en un mètode sentimental: si ets contrari al Govern difondràs tot el que recolzi aquesta causa, tot i que sigui contradictori,» afirma Julián Macías Tovar, activista contra la desinformació digital.

Pseudociències i teories de la conspiració

Un dels seus organitzadors va ser el professor de ioga valencià Fernando Vizcaíno Carles, responsable del canal de Youtube ‘Revelión en la Granja TV’, que amb més de 30.000 seguidors va ser tancat recentment per la plataforma per difondre notícies falses, com que la Covid-19 és una «farsa» per limitar les llibertats. Des d’aleshores, ha reobert un altre canal de Youtube i un altre de Telegram on difon aquest tipus de missatges. Una altra pàgina web que gestiona, Cultivarsalud, assegura que l’oli de gerani pot frenar el coronavirus que està causant estralls a tot el món.

Un altre dels canals de Youtube que van impulsar la protesta és ‘La Quinta Columna TV’, gestionat per Ricardo Delgado Martín i també bloquejat anteriorment per propagar mentides com que els metges estan assassinat pacients de Covid o que la vacuna contra la pandèmia serà un experiment per modificar l’ADN. Tots dos creuen estar entaulant una batalla mundial per salvar la humanitat d’un complot.

En la protesta també hi van participar els instigadors de la cassolada al carrer madrileny Núñez de Balboa, Resistència Democràtica d’Espanya (abans Moviment Barri Salamanca), un grup anticomunista vinculat amb Vox que repeteix les teories de la conspiració propagades per l’‘alt-right’ nord-americana i Donald Trump. La seva autoproclamada líder, María Luisa Fernández, va militar al PP, és simpatitzant de la formació ultradretana i als seus vídeos diu que la Xina, l’Iran i Veneçuela han barrejat la Covid-19 amb el VIH per provocar una tercera guerra mundial o culpa les persones migrants de portar malalties. A la seva web diu que és una «reconeguda jurista» i «una de les expertes més grans en anàlisi d’intel·ligència i geopolítica».

Madrigal insisteix que darrere d’aquests moviments conspiranoics també hi ha interessos econòmics. És el cas de Luis de Miguel Ortega, impulsor de la protesta de Madrid i advocat de la Fundación Terapias Naturales un ‘lobby’ d’homeopatia que està impugnant judicialment l’ús de mascaretes.

En la protesta també hi va participar el curandero català Josep Pàmies, que el dia 19 va organitzar una altra concentració a Sant Pere de Ribes (Barcelona), on unes 200 persones es van abraçar i es van fer petons per demostrar que «no tenen por del virus». Pàmies ha sigut denunciat per delictes contra la salut pública.

A la web de la manifestació es parla d’un moviment «sense ideologies ni banderes». No obstant, hi ha ponts que vinculen aquesta defensa de la causa negacionista amb diversos partits polítics. «Hi ha una estratègia definida per explotar teories de la conspiració que ja existien abans», assenyala Madrigal. Així ho ha fet la feixista Democràcia Nacional, el Partit Llibertari (P-LIB) o Carlos Alberto Garcés, expresident de Vox a Barcelona i vinculat a Somatemps –impulsora de Societat Civil Catalana–, que a principis d’agost va fundar el moviment antivacunes M2020.

Els experts consultats assenyalen que aquests grups pseudocientífics existeixen des de fa anys, però que ara, amb l’alarma generada per la pandèmia, formacions ultradretanes utilitzen els seus arguments per mirar d’arribar a electors normalment allunyats de les seves posicions i rellançar un missatge contra el Govern.

Notícies falses a Youtube i Telegram

La campanya per promocionar la concentració, en què van acabar participant més de 2.000 persones, es va gestar a través de les xarxes socials, però no de Twitter. Com explica l’analista de xarxes Javier Barriuso, el ressò de la protesta es va crear especialment a Youtube, «lloc de naixement» de múltiples canals de pseudociència i conspiranoics amb milers de seguidors. Facebook i Telegram han servit per escampar aquestes notícies falses, mentre que, aquesta vegada, a Twitter la majoria de mencions van ser contra la protesta.

Notícies relacionades

El canal Rafapal, un altre dels que figuren com a recolzament a la concentració, compta amb més de 54.000 seguidors a Telegram, on difon notícies falses, com que els vacunats de grip moren més per Covid-19 que els no vacunats o que la pandèmia és realment un genocidi. A la llista també hi apareix Natalia Prego Cancelo, doctora vinculada als mitjans d’extrema dreta i a grups conspiracionistas de països com Alemanya i responsable d’un canal de Youtube amb gairebé 49.000 seguidors.

En major o menor grau, tots aquests grups coordinats beuen de teories de la conspiració importades dels Estats Units, com QAnon, que creuen en la implantació d’un govern mundial en què les elits utilitzen la pandèmia per controlar el cervell dels ciutadans a través de vacunes o la implantació del 5G i davant el qual criden a la insurrecció. Tot i que al principi també eren ridiculitzats, després de diversos atacs violents l’FBI ja els considera una potencial amenaça de terrorisme domèstic. Dilluns, el delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco, insistia a dir-los «eixelebrats». Altres grups ja preparen noves manifestacions negacionistes per al setembre.