METGE VIRAL

Jesús Candel, Spiriman, anuncia que té un càncer molt agressiu i amb metàstasi

El metge granadí va saltar a la fama per encapçalar les 'marees blanques' per la sanitat a Andalusia i els seus comentaris sobre el coronavirus

zentauroepp36384025 spiriman200501130425

zentauroepp36384025 spiriman200501130425 / PEPE TORRES

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El metge d’urgències Jesús Candel, més conegut com a Spiriman, va anunciar aquest dimarts a les seves xarxes socials que pateix un càncer «molt agressiu» i que, a més, està estès per diverses parts del seu cos. Les alarmes havien saltat fa ja unes setmanes, a principis de mes, quan va anunciar que estaria un temps en silenci i desaparegut del món digital perquè «ara em toca lluitar a mi», sense revelar més detalls del seu estat de salut.

En un comunicat difós a les seves xarxes socials coincidint amb el seu 44 aniversari, el metge ha volgut agrair les mostres de preocupació pel seu estat de salut rebudes en els últims dies, justificant aquest silenci mediàtic en el càncer que pateix. Així, ha explicat que en aquests moments es troba lluitant contra la malaltia «des del refugi de la meva llar i envoltat de la meva família». «Avui és 25 d’agost i compleixo 44 anys. El meu desig més gran no us l’explico perquè es compleixi».

I ha aprofitat el missatge per demanar prevenció davant aquest tipus de malalties. «El 70% de les morts que es produeixen per aquesta malaltia al món es podrien evitar. ¿Com? Per la prevenció. Es destinen milers i milers de milions d’euros necessaris per a la investigació de moltes malalties, però s’inverteix molt poc a prevenir-les», apunta.

«Jo ja soc un malalt de risc i pacient oncològic, així que hauré de vacunar-me de la Covid-19 quan estigui disponible la vacuna i espero que els que també hàgiu de fer-ho ho feu», demana a la seva carta. De moment, explica, ell continuarà «lluitant per la meva vida i pensant molt en tots aquells, que com jo, tenen aquesta terrible malaltia. Una oportunitat per demostrar-nos a nosaltres mateixos que els miracles existeixen, perquè els miracles es fan realitat quan es lluita i es creu en ells. I tot i que no tot depèn de nosaltres, l’important i pel que val la pena viure sí».

Spiriman es va donar a conèixer fa quatre anys a l’erigir-se líder de les protestes ciutadanes a Granada, on exerceix de metge d’urgències, contra les retallades sanitàries. Unes concentracions que van aconseguir paralitzar els plans sanitaris contra la fusió hospitalària a la ciutat. El seu missatge va servir per canalitzar les queixes d’usuaris i professionals de tot Andalusia, i va ser tan enorme el suport aconseguit a tota la regió que va arribar a crear l’Associació Justícia per la Sanitat, amb milers de seguidors.

Notícies relacionades

Però les seves protestes contra la gestió del llavors govern socialista van pujar de to i fins i tot va ser condemnat i multat per un delicte d’injúries arran dels qualificatius proferits contra la llavors presidenta regional Susana Díaz en els vídeos que pujava a les xarxes socials. Els insults, que entenia com la seva única arma contra els corruptes, es van estendre a polítics, jutges, metges i altres col·lectius, i el recolzament inicial dels seus seguidors va anar caient en picat, cosa que va provocar l’embafament fins i tot entre els seus companys i va motivar diverses inhabilitacions per part del Col·legi Metge.

El metge tampoc es va mostrar aliè a la pandèmia del coronavirus. Si al principi va qüestionar l’alarma que segons el seu parer causaven els mitjans per «un virus de pacotilla», poc després va fer un gir de 180 graus i va passar a qüestionar, fins i tot en programes de televisió, la gestió de l’Executiu de Pedro Sánchez i la falta de material per als sanitaris.

Temes:

Càncer