UN GRAU MÉS

Euskadi declara l'emergència sanitària a partir de dilluns

L'augment d'hospitalitzacions porta el Govern basc a augmentar les mesures

undefined54469146 grafcav7993  vitoria  13 08 2020   el lehendakari en funcion200814205221

undefined54469146 grafcav7993 vitoria 13 08 2020 el lehendakari en funcion200814205221 / JON RODRIGUEZ BILBAO

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El Govern basc ha anunciat que el pròxim dilluns declararà l’emergència sanitària i el ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, assumirà «el comandament únic».

L’Executiu ha explicat en un comunicat aquest divendres que està treballant per publicar en el Butlletí Oficial del País Basc del pròxim dilluns la triple normativa que declararà la situació d’emergència sanitària a Euskadi.

A més, s’activarà el Pla de Protecció Civil d’Euskadi (LABI), que passa a coordinar el ‘lehendakari’, que havia amenaçat amb implantar un toc de queda respecte a l’oci nocturn.

Al declarar la situació d’emergència sanitària a Euskadi i activar el Pla de Protecció Civil, el ‘lehendakari’ pot adoptar mesures que suposin el confinament, restringir l’accés a determinades zones i limitar o condicionar «l’ús de serveis públics i privats o el consum de béns», segons recull l’article 8 de la llei basca de gestió d’emergències.

Totes les mesures que adopti «tindran una vigència limitada estrictament al temps necessari per afrontar l’emergència», hauran de ser «proporcionades a l’entitat del risc i no donaran dret a cap indemnització», segons l’esmentada legislació.

Contagis disparats

Els contagis a Euskadi s’han disparat en els últims dies i, tot i que aquest divendres han baixat lleugerament els nous positius (59), al situar-se en 510, la xifra de persones hospitalitzades s’ha elevat fins a arribar a les 136, de les quals 13 estan a l’uci.

L’increment del contagi ja estava sent objecte de preocupació en el Govern basc durant les últimes setmanes i, de fet, el 6 d’agost la consellera de Salut, Nekane Murga, va comparèixer per advertir que, «sens dubte», es vivia una segona onada epidèmica i apel·lar a la responsabilitat dels bascos perquè reduïssin «al màxim» l’activitat social.

Aquesta crida va ser reforçada dos dies després per la crida del ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, «a la responsabilitat i corresponsabilitat» de la ciutadania, davant el risc «de tornar a patir i suportar situacions passades».

Avisat fa dies

Notícies relacionades

Aquest mateix dijous, Murga va afirmar, en una nova roda de premsa, que el Govern basc declararia l’emergència sanitària si l’expansió del coronavirus continuava creixent al mateix ritme. L’Executiu ja va recórrer a aquesta eina jurídica en les primeres setmanes de març per fer front a la pandèmia. Va ser el 13 d’aquell mes quan el ‘lehendakari’, en una compareixença pública, va declarar l’emergència sanitària per afrontar la crisi sanitària.

Demà oferiran una roda de premsa a Bilbao la consellera de Salut, Nekane Murga, i la de Desenvolupament Econòmic i Infraestructures, Arantxa Tapia, per actualitzar les dades de l’evolució de la pandèmia.