Nombrosos antecedents

Cau una banda que venia cotxes de luxe manipulats al Maresme i Torredembarra

El principal arrestat portava els vehicles a la inspecció tècnica amb els quilòmetres modificats a la baixa, abans de matricular-los a Espanya

video 3684096 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Agents dels Mossos van detenir el dilluns 3 d’agost tres homes de nacionalitat espanyola de 45, 43 i 32 anys per manipular cotxes de gamma alta. La investigació va començar el 2016 arran de la informació enviada d’un centre d’inspecció tècnica homologat del Maresme, que va informar que una persona havia presentat un vehicle de gamma alta procedent del mercat alemany i que la documentació aportada presentava irregularitats.

La manipulació de les factures es feia amb un doble objectiu: d’una banda, es modificaven els quilòmetres que constaven a la factura original, i d’una altra es modificava el preu de compra o el fet d’haver fet el pagament de l’IVA, de manera que l’empresari s’estalviava el pagament dels impostos.

El cap del grup regentava una botiga de compravenda de vehicles en una localitat del Maresme, i havia sigut denunciat prèviament en diverses ocasions per fets similars; el segon semestre de l’any 2017 va traslladar la seva activitat comercial a la localitat de Torredembarra on va obrir una nova empresa.

Algunes d’aquestes denúncies van tenir el seu origen en la informació enviada per diferents estacions d’ITV de Catalunya als Mossos.

Els vehicles utilitzats procedien del mercat de segona mà de diferents països de la UE que el principal detingut portava a la inspecció tècnica amb els quilòmetres modificats a la baixa, abans de matricular-los a Espanya.

Establint una mitjana anual d’entre 15.000 i 20.000 quilòmetres, que pot fer un vehicle amb un ús habitual, per cada rebaixa d’aquestes quantitats de quilòmetres s’estaria augmentant el valor de vehicle com si fos un any menys antic. S’ha comptabilitzat una reducció de més d’1.000.000 de quilòmetres al comptaquilòmetres de tots els vehicles que van ser modificats. 

Organitzats

El cap del grup, que era el propietari real de l’empresa, actuava amb dues persones més, que també s’han aturat. Un era el responsable d’una empresa pantalla creada per importar els vehicles. Aquest home hauria presentat fins a 67 vehicles en una ITV. L’altre era l’encarregat de fer la compra dels vehicles a Alemanya i en ocasions de transportar-los fins a Espanya.

Una desena d’antecedents

El principal responsable del grup acumula una desena d’antecedents per delictes de robatoris, lesions, receptació, falsificació documental, organització criminal i d’investigació i detenció. Un altre detingut n’acumula dos per robatori amb força i falta d’amenaces.

Notícies relacionades

No es descarta que una vegada analitzada la documentació intervinguda augmenti el nombre de vehicles que van ser adquirits amb factures falses, i que posteriorment els seu comptaquilòmetres haurien sigut modificats.

Els tres detinguts van passar ahir a disposició de l’autoritat judicial i van quedar en llibertat amb càrrecs.