La justícia anul·la Madrid Central per defectes formals

El TSJ de Madrid estima parcialment els recursos presentats per la Comunitat de Madrid, el PP a l'ajuntament i l'empresa DVuelta

Si el Tribunal Suprem confirma la decisió, totes les multes imposades decauran al mancar d'aliment normatiu

zentauroepp54265520 madrid central200727165356

zentauroepp54265520 madrid central200727165356 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La justícia ha sentenciat Madrid Central, la zona de baixes emissions al centre de la capital impulsada per Manuela Carmena i que PP va prometre en l’oposició liquidar. El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha anul·lat la restricció als vehicles destinada a disminuir la contaminació a l’estimar parcialment els recursos presentats en contra seu per la Comunitat de Madrid, el grup popular a l’ajuntament i l’empresa DVuelta, en tres sentències diferents.

Si bé, els jutges no entren en el fons de l’assumpte sobre si és necessari o no que una gran ciutat com Madrid limiti l’ús del vehicle privat davant el problema creixent del canvi climàtic, com han fet altres urbs, entre les quals Barcelona, i suspenen Madrid Central per defectes formals en la seva posada en marxa.

Així, consideren que no «es va complimentar de manera pertinent el tràmit d’informació pública», un requisit que el tribunal considera essencial, preceptiu i indispensable al tractar-se d’una de les principals manifestacions del dret que els espanyols tenen a participar en els assumptes públics, segons informa el TSJM. Així mateix, els magistrats opinen que l’ordenança aprovada pel ple de l’Ajuntament de Madrid l’octubre del 2018 manca d’una justificada memòria econòmica, imprescindible per valorar amb ple coneixement i antelació la repercussió que els costos de la seva aprovació poden representar en relació amb els principis d’estabilitat pressupostària en les administracions públiques, sostenibilitat financera i regla de despesa.

Anul·lació de les multes

Contra les tres sentències del TSJ és possible un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem. Ara bé, si l’alta instància judicial confirma la decisió, totes les multes imposades per accedir a la zona de baixes emissions decauran al mancar d’aliment normatiu, segons ha informat el tribunal madrileny. Segons la interpretació de Greenpeace, la pilota està ara a la teulada de l’Ajuntament, que ha de decidir si repara els errors formals o deixa Madrid sense zona de lliures emissions. L’alcaldia, de moment, guarda silenci sobre si continuarà o no multant, ja que la sentència no és ferma.

A l’arribar al poder, l’actual alcalde, José Luis Martínez Almeida, va mirar de suspendre ‘de facto’ Madrid Central amb una moratòria a les sancions, que va durar només una setmana perquè la mateixa justícia va anul·lar la mesura a instàncies dels grups ecologistes.

Notícies relacionades

Mesos després, Almeida va descafeïnar Madrid Central al reduir el perímetre de baixes emissions i obrir al trànsit ‘normal’ dos carrers abans vetats. A més, va ampliar l’horari dels repartidors a domicili i va obrir més la mà a l’entrada de vehicles especials. Si bé, la seva oposició a la mesurada estrella de Carmena ha anat decaient, sobretot quan la crisi sanitària ha posat de manifest el desig ciutadà de posar límit al vehicle privat i afavorir les conversions en zona de vianants.

Durant el primer any de la seva entrada en funcionament, Madrid Central ha afavorit una reducció dels gasos contaminants NO2 d’un 20% a tota la ciutat.