davant de la Covid-19

Joves rebotats (a mitges) davant del rebrot

Quatre veus de Montcada relativitzen que sigui cert que els més joves no respecten les normes i faciliten els contagis

zentauroepp54161843 montcada200718204041

zentauroepp54161843 montcada200718204041

3
Es llegeix en minuts
Xavi Oliva

Oriol Roig (23), Arnau Riera (23), Irene Jurado (23) i Carla Sembiante (18) són quatre joves de Montcada i Reixac als quals la pandèmia del coronavirus i les últimes mesures restrictives adoptades pel Govern els han alterat els plans.

Tots quatre dialoguen sobre la mirada que la societat ha posat sobre els més joves com si fossin els agitadors del rebrot que fueteja Catalunya. Roig reclama responsabilitat a les administracions. Riera adverteix que hi ha insensats que superen els 50 anys. Jurado assumeix les ordres i Sembiante intenta acceptar aquesta espècie de confinament voluntari que demana el Govern.

L’Executiu català va adoptar divendres una resolució en la qual ampliava les mesures adoptades a l’Hospitalet a tot aquest àmbit territorial per frenar el rebrot. Es va recomanar quedar-se a casa voluntàriament, es van prohibir les reunions de més de 10 persones, es va limitar l’aforament al 50% per a l’hostaleria, i es va suspendre l’obertura al públic d’instal·lacions esportives, locals de lleure nocturn, teatres o cines.

«És estiu i serà dur. Durant el confinament estava acabant batxillerat i tenia coses a fer... ¿Ara què fas a casa?», es lamenta la Carla.

La Irene, per la seva part, té dubtes. «No sé què farà la gent sabent que a Montcada no hi ha cap brot. Penso que posar restriccions ens ve bé, el problema és que ens recomanen estar a casa després d’uns mesos de confinament», diu la jove, que fins al començament de la pandèmia treballava en una escola.  

L’entrenador i el porter de futbol

La pandèmia també ha canviat els plans de l’Oriol Roig. Al març treballava com a entrenador de futbol a Okinawa (Japó). El seu compromís finalitzava a finals d’abril però va tornar el dia 1 d’aquell mes amb un dels vols contractats per Iberia amb el Ministeri d’Afers Estrangers.

Si tot hagués sigut normal, Roig tenia un compromís per treballar a l’Argentina com a professor de futbol i al juliol havia de viatjar a Los Angeles (EUA) per treballar en un campus. «La idea era quedar-me al setembre, però ja veurem si hi puc anar. Tot depèn de la Covid». Ara només espera poder continuar treballant al campus Nike de Sant Cugat mentre arriba el moment.

«Necessito sortir a fer esport per mantenir la forma física, pensant en quan torni a jugar», explica l’Arnau, porter del Nàstic de Tarragona, que va tornar a casa dels seus pares a Montcada després de la suspensió de les competicions esportives. Des de l’inici de la desescalada, reconeix que ha fet «menys activitats de les que li agradaria» amb els seus amics, i sempre amb respecte. Ha anat de bars i a la platja, però encara no ha trepitjat cap local d’oci nocturn. «Pensant en la meva família i en mi ja no hi anava; ara menys».

¿Són més irresponsables que la resta?

Els experts venen advertint en els últims dies d’un increment de contagis de la Covid-19 entre adolescents i joves, sobretot, entre aquells d’edats compreses entre els 15 i els 29 anys. El director general de Professionals de Salut, Marc Ramentol, apuntava a «la manera de socialitzar» d’aquest col·lectiu com la causa d’aquest increment de casos. El discurs també s’ha traslladat al carrer i, en moltes ocasions, s’assenyala els joves com a irresponsables. ¿Què creuen ells?

«No s’ha de focalitzar el discurs només en la gent jove», diu Arnau Riera

Notícies relacionades

«Crec que no s’ha de focalitzar el discurs únicament en la gent jove. Si vas a platges o a bars, no només és la gent jove que no segueix les mesures», apunta el porter del Nàstic. La Irene també creu que és un problema general i que hi ha hagut un relaxament de les mesures de seguretat entre la gent. «He vist gent jove sense mascareta, però també he vist gent molt gran sense. Tots hi estem involucrats».

L’Oriol creu que «no hem sigut conscients de la magnitud del problema» i que la societat no estava acostumada a estar tancada. «Hi ha gent que ha aprofitat la desescalada com tocava i a d’altres se’ls n’ha anat de les mans», apunta. Però també responsabilitza el model d’oci que creu que s’inculca i incentiva al país. «És un país que s’enfoca en l’oci i el turisme, i no en la ciència. Un país que incita a això i també crida al turisme per a això, no considero que sigui coherent», assegura Roig.