LA CRISI DEL CORONAVIRUS

Catalunya i Aragó, els dos punts calents del mapa dels rebrots

La Generalitat estudia endurir les mesures a Barcelona al registrar un total de 1.226 positius en l'última jornada

L'Exèrcit ha instal·lat un campament amb 80 places per a temporers positius de Covid-19 a Albalate

zentauroepp54162242 barcelona 18 07 2020 barcelona  mantero en las ramblas este 200718175131

zentauroepp54162242 barcelona 18 07 2020 barcelona mantero en las ramblas este 200718175131 / Manu Mitru

5
Es llegeix en minuts
Agencias

El mapa dels rebrots a Espanya es torna a centrar en Catalunya, que en l’última jornada ha registrat un total de 1.226 casos positius, i Aragó, on la situació encara és complicada per la seva transmissió comunitària. Les comunitats autònomes han aprovat l’ús obligatori de la mascareta, tret de la Comunitat de Madrid i les Canàries.

Catalunya

Per comunitats, a Catalunya es continuen notificant més de mil casos diaris, i en concret ha registrat 1.226 casos més i tres morts més que en el balanç anterior, informa l’agència Europa Press. Aquestes xifres han fet que la Generalitat de Catalunya endureixi les mesures a Barcelona i ha prohibit reunions de més de 10 persones i ha limitat l’aforament als bars i restaurants.

En l’actualitat, Lleida ciutat, Alcarràs, Aitona, la Granja d’Escarp, Serós, Soses i Torres de Segre, estan confinades, malgrat que el pla va ser rebutjat fins i tot per la justícia. L’àrea sanitària de Lleida, amb 50 focus actius, s’emporta la pitjor part, tot i que la Generalitat ja ha advertit de la transmissió comunitària que ha constatat també a Barcelona.

PAÍS BASC

El Govern Basc ja dona per «controlat» el focus d’Ordizia (Guipúscoa), que encara té 75 casos positius. No obstant, s’han detectat 17 casos a Tolosa, municipi pròxim a Ordizia, i l’executiu regional està estudiant si tenen relació. A la ciutat de Getaria, hi ha diverses persones que han donat positiu no només d’aquest municipi, sinó a Zumaia i Zarautz. En les últimes 24 hores, el País Basc ha notificat 115 nous casos positius.

ARAGÓ

Aragó continua vivint un moment complicat per l’augment de casos en els últims dies. Diferents zones d’aquest territori estan en fase 2 flexibilitzada. Barbastre ha sigut l’última a passar a aquesta etapa, en què ja estaven Saragossa ciutat, el municipi d’Osca i les comarques del Cinca Mitjà, el Baix Cinca, La Llitera i el Baix Aragó-Casp. La província de Terol és l’única de les tres aragoneses que continua en l’anomenada ‘nova normalitat’.

Al municipi d’Osca d’Albalate, l’Exèrcit ha instal·lat un campament amb 80 places per a temporers positius en Covid-19.

GALÍCIA

A Galícia, el brot que més preocupava fa unes setmanes, el d’A Mariña, ha baixat als 119 casos actius en l’última jornada. Per la seva banda, el focus de Betanzos (la Corunya) ja compta amb 10 positius i 59 persones aïllades, mentre que a Vilalba (Lugo) s’han detectat quatre casos positius i s’està investigant l’origen del contagi.

ANDALUSIA

Andalusia registra 20 brots actius de coronavirus –15 en fase d’investigació i cinc en fase de control– a les províncies d’Almeria, Granada, Màlaga, Còrdova, Jaén i Sevilla amb un total de 325 casos confirmats –58 més en 24 hores– al sumar tres nous brots, un a Sevilla capital –el primer registrat en aquesta província– amb 9 positius, un altre a Màlaga capital amb 11 contagiats i un altre a la capital granadina amb 6 afectats, segons ha informat aquest divendres la Conselleria de Salut i Famílies.

BALEARS

En les últimes hores, Formentera ha registrat un nou brot amb cinc casos positius. Aquest focus se suma als altres 13 actius que hi ha a les illes Balears: Deu a Mallorca, amb un total de 50 casos positius, dos a Menorca, amb sis casos positius, i un altre a Eivissa, amb 10 casos positius.

CASTELLA I LLEÓ

El brot declarat en un campament de la localitat soriana de Salduero continua amb 12 casos positius, dels quals 10 són menors, d’entre 7 i 12 anys, i dos són adults, tots dos de 21 anys. Quant al brot declarat a Valladolid té 23 casos positius i l’estudi epidemiològic s’ha ampliat fins a 61 persones. A més, 40 participants d’un campus d’handbol a Sòria han sigut aïllats i sotmesos a la prova PCR després que un monitor, mort ahir, donés positiu per Covid-19 en l’autòpsia.

MÚRCIA

El president Fernando López Miras apunta a quatre brots «continguts». Així mateix, informen que actualment hi ha 128 persones afectades per coronavirus. Els casos relacionats amb el brot vinculat amb un vol procedent de Bolívia ja pugen a 79, segons les últimes dades.

CASTELLA-LA MANXA

La Junta assenyala que el brot de la localitat de Socuéllamos està estabilitzat malgrat ser, en aquests moments, el més actiu. Amb 41 positius. Així mateix, 10 persones han donat positiu a l’assentament d’Albacete. Amb tot, diversos joves han sigut confinats a Villamayor (Conca) després de donar positiu un amic de Madrid que va ser al poble.

CANTÀBRIA

Cantàbria ha donat per tancat el brot de coronavirus registrat en un edifici del carrer de Nicolás Salmerón de Santander a finals de juny, amb el desconfinament aquest divendres de l’últim pis que seguia en quarantena amb sis residents.

COMUNITAT DE MADRID

La Comunitat de Madrid manté actius quatre brots. L’últim a registrar-se, amb cinc positius, té l’origen en un sopar en un domicili particular de Madrid capital. Els tres anteriors, dos en l’àmbit laboral i un en el domiciliari amb tres vivendes afectades, s’han mantingut «sense variació» i amb 18 casos confirmats.

NAVARRA

Navarra ha registrat en les últimes hores 40 nous casos positius de Covid-19. D’aquests, 18 estarien lligats a brots. El focus a Pamplona relacionat amb l’àmbit social i d’oci nocturn, que acumula un total de 51 casos. El segon dels brots confirmats aquest divendres i registrat a Pamplona, en l’àmbit familiar, té tres casos nous, per la qual cosa fan un total de cinc positius. El tercer brot, també a la capital navarresa, està relacionat amb un esdeveniment familiar i té tres casos nous, el que fa un total de quatre positius. Finalment, el quart brot és el que s’ha registrat en una localitat de la zona mitjana de Navarra amb quatre casos.

CANÀRIES

Les Canàries van registrar aquest dijous passat el primer brot per coronavirus després de la celebració d’una festa familiar a Fuerteventura, amb parents procedents també de l’illa de Gran Canària, i el nombre d’afectats se situa actualment en 10 persones.

PAÍS VALENCIÀ

El País Valencià porta registrant brots de coronavirus des de finals de juny, i fins al 16 de juliol, la Conselleria de Sanitat ha informat de 15 focus, dos dels quals (a Castelló i Gandia) afecten 30 o més persones. La Generalitat valenciana ha ordenat aquest dissabte l’ús obligatori de la mascareta.

ASTÚRIES

Astúries dona per «controlat» el brot de tres casos actius detectat a l’occident asturià. Dos casos són contactes estrets de la dona de 52 anys que va tornar de la República Dominicana i va donar positiu el 10 de juliol. Del tercer cas positiu detectat a Jarrio s’estan investigant els contactes. Els tres casos presenten símptomes lleus i estan aïllats a casa seva.

Notícies relacionades

EXTREMADURA

La Junta ha notificat aquest divendres un nou brot de Covid-19, el desè a tot el territori extremeny, en aquest cas a la localitat de Càceres de Peraleda de la Mata, que de moment compta amb 16 positius, i que té el seu origen en una ciutadana procedent de França.