COMUNITAT AMB MÉS FOCUS

Una vetlla eleva a 15 els rebrots a Andalusia, que acumula 254 encomanats

Les alertes se situen a Granada, amb nou focus, tot i que la Junta descarta mesures de confinament selectiu ara per ara

zentauroepp54025919 soc consejero salud andalucia200707164417

zentauroepp54025919 soc consejero salud andalucia200707164417

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

En les dues setmanes transcorregudes de nova normalitat, Andalusia acumula ja 254 positius i 15 rebrots, concentrats majoritàriament a la zona oriental. La situació més preocupant es registra a Granada, on una vetlla massiva a Belicena ha elevat els encomanats a 95 i els focus a 9. Malgrat que només tres estan sota control, la Junta d’Andalusia rebutja «ara per ara» prendre mesures per confinar de forma selectiva la població d’aquesta província, tot i que diu que no ho descarta si algun brot ho requerís.

La comunitat registra en aquests moments una incidència del virus similar a la que hi havia fa un mes, just abans que es permetés la mobilitat entre províncies, amb 50 pacients hospitalitzats, 10 dels quals a l’uci. Uns paràmetres, segons va explicar el conseller andalús de Salut, Jesús Aguirre, que obliguen a prorrogar la fase 2 d’emergències sanitària fins a finals de juliol, mantenint fins aquesta data les actuals mesures de control sense relaxar-les. Aquest escenari, de fet, és el que es mantindrà tot i que hi hagi una oscil·lació de 10 pacients per dalt o per sota d’aquesta xifra. «La crisi sanitària segueix; el virus segueix entre nosaltres», va recalcar el portaveu de l’Executiu, Elías Bendodo, cosa que «no ens pot permetre que abaixem la guàrdia ni un minut».

«Nuclis aïllats i familiars»

El problema, no obstant, continua sent en els múltiples rebrots que es concentren a Granada, Almeria i Màlaga. És aquesta última la província amb més infectats en aquests moments a causa del focus originat en un centre d’acolliment de la Creu Roja, que supera el centenar de positius i representa el 45% dels encomanats. No obstant, la situació és pitjor a Granada, que aporta 6 dels 11 nous positius detectats en les últimes 24 hores.

Es tracta de membres d’una mateixa família que van enterrar una jove aquest cap de setmana en un funeral amb gran afluència, i els assistents de la qual van començar aquest mateix dimarts a realitzar-se les proves PCR. L’ajuntament i la Junta, a més, tenen ja en marxa el seguiment de tots els veïns que van assistir al funeral o han estat en contacte amb els familiars de la morta, i que es van desplaçar fins i tot des d’altres localitats. Un altre dels nous positius té relació amb un focus ja existent i controlat a l’àrea metropolitana de Granada, mentre que els altres quatre casos estan relacionats amb un empresari agrícola d’Adra (Almeria), tot i que no són temporers.

Des de la Conselleria de Salut i Famílies expliquen que, en aquests moments, vuit dels 15 focus segueixen en fase d’investigació, és a dir, es continuen rastrejant els contactes dels positius ja confirmats per detectar nous casos. Sis se situen a Granada, un altre és el d’Adra i l’últim és el de la Creu Roja de Màlaga. Tret d’aquest cas, els contagis es corresponen tots amb «nuclis aïllats i familiars, amb entre quatre i sis persones», va indicar el conseller andalús, i que tenen «molt poca repercussió clínica», per la qual cosa es tracta en tot cas d’una situació «estabilitzada» en fase de contenció i d’investigació.

Platges saturades en cap de setmana

Notícies relacionades

En la fase de control, per la seva part, continuen un brot a l’Axarquía malaguenya, amb set casos confirmats; dos focus més a l’àrea metropolitana de Granada amb 16 i 9 casos confirmats respectivament, i un altre amb 33 contagis a Granada capital; així com un brot de Lepe (Huelva), vinculat a un patró d’embarcació que va celebrar el retrobament amb la seva família i va deixar 10 encomanats. També es troba ja sota control un brot a Almeria, amb quatre casos de contagi, i el brot del Camp de Gibraltar, on es van detectar 26 casos vinculats a la seu d’una oenagé i una pensió.

Tot i que l’executiu andalús considera que el balanç d’aquestes quatre setmanes des que es va permetre la mobilitat entre províncies de la comunitat és positiu, no falten les crides a la prudència després que 55 platges andaluses s’haguessin de tancar per estar saturades. Per això, el conseller de Salut ha fet una crida a la prudència dels andalusos, perquè «les normes són per complir-les», i als ajuntaments, perquè «extremin la vigilància i el control dins de les seves competències» i evitin aquestes imatges de concentracions a la costa.