METEOROLOGIA

El termòmetre torna a escalar fins als 40 graus a tot Espanya

Activat el nivell de risc a Andalusia, Castella-la Manxa i Extremadura

Catalunya arribarà a registrar dilluns els 37 graus de temperatura

zentauroepp53871571 barcelona 24 06 2020 sociedad reabren las playas de barcelon200624203009

zentauroepp53871571 barcelona 24 06 2020 sociedad reabren las playas de barcelon200624203009 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

El repunt de les temperatures que s’ha iniciat aquest dissabte a la major part d’Espanya continuarà en els pròxims dies fins a arribar a valors que superaran els 40 graus en àmplies zones d’Andalusia, Castella-la Manxa i Extremadura, després del lleuger alleujament registrat en els primers compassos del mes de juliol. 

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat avui el nivell groc –risc– en aquestes tres comunitats per registres màxims de 39 graus i demà amplia l’alerta a nivell taronja –risc important– a les dues províncies extremenyes, la vall del Guadalquivir a Jaén i les campanyes cordovesa i sevillana, on els termòmetres marcaran entre 40 i 41 graus. 

En altres punts de Còrdova, Jaén, Huelva i Sevilla, així com a la vall del Tajo (Toledo), el nord de Càceres i el sud de Badajoz i de Salamanca, s’ha activat el nivell groc per a diumenge, en què les temperatures ascendiran fins als 38-39 graus en les hores centrals del dia. 

També amb avís groc, la Comunitat de Madrid registrarà valors de fins a 37 graus, tret de la Sierra, i es quedaran en 36 als Montes de Toledo, sud d’Ourense i depressió central de Lleida. 

Un dissabte tòrrid

Fins a les 14.00 hores d’aquest dissabte, la temperatura màxima l’ha registrat Jerez de los Caballeros, amb 35,8 graus centígrads, seguit d’Écija i Tablada (Sevilla), amb 35,2 i 35,1 graus, respectivament, i Navalmoral de la Mata (Càceres), amb 34,8. 

San Pedro de Manrique (Sòria), amb 2,4 graus, ha anotat aquesta nit passada la temperatura mínima, seguit del Puerto del Pico (Àvila), amb 3,4 graus, i Sargentes de la Lora (Burgos), amb 3,9. 

Les Canàries han registrat ratxes de vent de fins a 100 quilòmetres per hora a Las Palmas i de 85 a Tenerife, i està activat l’avís groc per fenòmens costaners a l’Estret, per vent de llevant força 7 a l’oest de Tarifa. 

Les previsions

L’Aemet preveu que les temperatures tendeixin a pujar una mica més dilluns, que Andalusia i Extremadura marcaran valors màxims de fins a 42 graus. 

Així, l’avís taronja s’estendrà per tota la comunitat d’Extremadura, que anotarà màximes de 42 graus a Las Vegas de la Guadiana, 40 graus a la Siberia extremenya i 39 graus al nord de Càceres, mentre que a les províncies de Còrdova, Sevilla i Jaén, el termòmetre escalarà fins als 41 graus a la campanya i vall del Guadalquivir. 

Notícies relacionades

Les temperatures pujaran també a la comunitat castellanomanxega, on els avisos grocs inclouran totes les províncies per valors entre 37 i 40 graus, així com al sud de Castella i Lleó, amb 38 graus a Àvila i Salamanca, i en altres punts d’Andalusia, on el termòmetre marcarà 39 graus a Huelva i Granada i 38 a Cadis. 

A Catalunya

Els avisos grocs s’estenen igualment dilluns a Catalunya, per valors entorn de 37 graus a la depressió central de Lleida i 36 a la depressió i litoral sud de Tarragona, mentre que a Madrid els termòmetres deixaran marques de 38 graus al Sur, Vegas i Oeste i de 37 a la capital i entorn de l’Henares. L’Aemet no preveu precipitacions en les pròximes hores, tan sols cel tapat al nord de Galícia diumenge i intervals de núvols alts a les comunitats cantàbriques, que dilluns deixaran pluges en punts d’Astúries, Cantàbria i el País Basc.