SALT A LA UNIVERSITAT

Selectivitat en temps de coronavirus

Utilitzar mascareta, no compartir bolígraf i evitar aglomeracions són el denominador comú de l'EvAU en temps de pandèmia, retardada aquest any pel temor del contagi

undefined53855202 grafcav6711  pamplona  23 06 2020  estudiantes de navarra se200701121619

undefined53855202 grafcav6711 pamplona 23 06 2020 estudiantes de navarra se200701121619 / Villar Lopez

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Aquest any la selectivitat és «La història interminable». L’estudiant asturià Ignacio Fernández la defineix així en el diari ‘La Nueva España’. L’Ignacio pren el títol de la novel·la de Michael Ende per descriure les proves d’accés a la universitat (EvAU), retardades aquest any del 22 de juny al 10 de juliol a causa de la pandèmia (a Catalunya seran del 7 al 10 de juliol). Navarra, Astúries i Extremadura han sigut les primeres comunitats a capbussar-se en la nova normalitat d’uns exàmens que sempre han posat dels nervis els estudiants. Es juguen el seu futur universitari. «Semblava que mai arribaria aquest moment, però ja som aquí. Amb molts nervis, és clar», comentava l’Ignacio, amb la seva mascareta, que aquest any és un ‘complement’ tan imprescindible com el DNI per accedir al recinte. Les aglomeracions d’estudiants estan prohibides. Així que es va acabar això de repassar apunts en grup a l’escalinata.

Aquest any també s’han ampliat els recintes per celebrar les proves. A més d’aules universitàries també hi ha centres d’educació secundària, amb el poliesportiu inclòs. Un a un han d’anar entrant després de mostrar la seva identificació i ocupar els seus llocs. Per a despistats hi ha fletxes a terra que indiquen com ordenar els fluxos d’entrada i sortida. Rentar-se les mans amb aigua i sabó i portar sempre un pot de gel hidroalcohòlic forma part de la nova normalitat estudiants, igual que no intercanviar-se bolígrafs (¿a qui no se li ha oblidat a última hora aquest element imprescindible?) i la neteja constant de les aules.

Un examen amb més opcions

Malgrat la calor i els nervis extrems, en cap moment els aspirants a universitaris poden desprendre’s de la mascareta. Tampoc els professors que els vigilen perquè ningú copiï. Les autoritats educatives sempre han tingut clar que aquest any –sense activitat acadèmica presencial des d’inici de març– no podia acabar perjudicant els estudiants, així que van optar per flexibilitzar l’examen. És a dir, donar més opcions perquè l’aspirant n’esculli una. Com més opcions hi ha més probabilitats de saber algun dels temes.

Dos textos periodístics

Notícies relacionades

A Extremadura, per a l’assignatura de llengua, una de les opcions era un fragment d’un reportatge periodístic sobre l’augment dels delictes de suplantació de la identitat aprofitant-se de la por provocada per la pandèmia. A Astúries, va caure un altre text periodístic: un article sobre la ludopatia firmat per Elvira Lindo.

Malgrat els dubtes inicials provocats pel coronavirus, finalment les autoritats van decidir que la Selectivitat sí que se celebraria. Però hi ha professors que insisteixen en la temeritat sanitària que suposa semblants concentracions de persones. Aquestes mateixes veus adverteixen que, potser, hauria sigut bo estudiar altres opcions perquè els alumnes facin el salt a la universitat i copiar el que passa en els països anglosaxons, on no hi ha aquest tipus d’exàmens, sinó que els aspirants es digereixen a la facultat on volen estudiar la carrera i fan treballs i projectes per veure si estan a l’altura.