a partir de la tardor

L'aplicació britànica per traçar casos de Covid-19 utilitzarà el model Google

La mesura respon al desig d'implementar una eina que protegeixi de forma més garantista la privacitat de les dades personals

zentauroepp53736920 graf9866  madrid  12 0 2020   miembros del laboratorio del g200617115431

zentauroepp53736920 graf9866 madrid 12 0 2020 miembros del laboratorio del g200617115431 / Fernando Villar

3
Es llegeix en minuts

El Govern britànic ha informat aquest dijous que modificarà l’aplicació que rastreja els contagis per Covid-19 per introduir la tecnologia desenvolupada per Google Apple, que garanteix una privacitat més gran de les dades dels ciutadans. 

La mesura respon al desig d’implementar una eina que protegeixi de forma més garantista la privacitat de les dades personals, tot i que això impliqui que els epidemiòlegs comptin amb menys informació per frenar la propagació de la malaltia. 

La nova eina estarà disponible a partir de la tardor, ha indicat l’Executiu en un comunicat, però va precisar que en aquest punt pot ser que no serveixi per traçar els contagis quan un usuari informi que té símptomes compatibles amb la Covid-19, sinó que s’utilitzi per notificar aquests símptomes, sol·licitar una prova i accedir a la informació relativa a l’aïllament.

Dido Harding, que està a càrrec del programa ‘Test and Trace’ del Regne Unit, va afirmar que només donarà llum verda a la implementació del nou sistema si es demostra que funciona d’acord amb el seu propòsit, cosa que va indicar que no passa ara mateix i pot ser que mai s’aconsegueixi.

A més, avui s’ha sabut que el sistema actual no permet arribar a més d’una de cada quatre persones que donen positiu per coronavirus a Anglaterra, bé perquè els involucrats no volen proporcionar les seves dades o no contesten les trucades dels rastrejadors.

La finalitat de l’aplicació mòbil és que quan una persona desenvolupi símptomes que podria tenir la malaltia, tingui la possibilitat d’informar al sistema públic de salut a través d’aquesta eina, que, mitjançant el protocol sense fil Bluetooth, pot notificar si s’ha estat en contacte amb algú infectat.

A l’utilitzar el programa desenvolupat per Google i Apple, el Regne Unit seguiria el mateix model que Alemanya, Itàlia i Dinamarca i passaria a tenir una aplicació mòbil que fa servir un sistema anomenat «descentralitzat», això és, que duu a terme el procés de rastreig en els telèfons dels usuaris.

Per contra, en el model «centralitzat» que actualment és operatiu, la informació passa a un servidor –que en el nou sistema s’elimina– que accedeix a una base de dades per fer el rastreig dels contactes que ha tingut una persona infectada.

Segons els creadors d’aquesta eina, el programa descentralitzat fa que sigui més difícil per a les autoritats o els pirates informàtics utilitzar la informació personal dels usuaris per a finalitats diferents a les purament sanitàries.

L’aplicació amb el sistema centralitzat, que es va començar a fer servir a principis de maig a tot el Regne Unit, després d’un període de prova a l’illa anglesa de Wight, ha generat controvèrsia entre una part de la població, que tem que no garanteixi la seva privacitat, malgrat que el Govern ha recalcat que la informació obtinguda és anònima i no conté dades personals. 

Durant el període de test es va constatar que l’aplicació era capaç de detectar el 75 % dels telèfons Android, però només el 4 % dels iPhones, mentre el nou sistema de Google i Apple és capaç de registrar fins al 99 % dels aparells dels dos operadors, tot i que és més inexacte al calcular la distància entre els usuaris.

Notícies relacionades

Diferents responsables sanitaris han criticat la gestió d’aquest sistema que ha fet el Govern de Boris Johnson, després que aquest prometés que estaria en ple funcionament al maig i seria un dels més efectius del món. 

Segons les últimes xifres oficials proporcionades aquest dijous, el Regne Unit ha registrat més de 42.000 morts per coronavirus i sobrepassa els 300.000 casos positius de contagi.