CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Apagada turística a Còrdova

L'emblemàtica mesquita de la ciutat andalusa ha baixat la seva mitjana de visites setmanals de 50.000 a 1.000

El fort descens d'afluència arrossega els negocis de l'entorn, que continuen tancats majoritàriament

zentauroepp53664447 graf6613  c rdoba  05 06 2020   una mujer protegida con masc200612203956

zentauroepp53664447 graf6613 c rdoba 05 06 2020 una mujer protegida con masc200612203956 / Salas

3
Es llegeix en minuts
Araceli R. Arjona

Els números parlen per si sols. De 200.000 visites en qualsevol quinzena de juny, a 2.400 en els primers 15 dies de la reobertura de la Mesquita-catedral de Còrdova. El monument més emblemàtic de la ciutat i motor econòmic dels negocis del call va reobrir les portes el 25 de maig passat, abans de l’inici de la fase 3 a la província, en un gest simbòlic a favor de la reactivació econòmica de la zona, que continua esperant impacient l’arribada dels turistes, vinguin d’on vinguin.

La majoria dels hotels, apartaments turístics, botigues de ‘souvenirs’, restaurants i tavernes dels voltants continuen tancades davant una estampa inèdita de carrers buits. «Fa pena passejar pel vespre pels carrerons del call, que normalment estan plens de gent per aquestes dates, i que ara estan deserts,» explica la presidenta de l’associació de veïns La Medina i comerciant del barri, Lourdes Martínez, que lamenta l’impacte econòmic que aquesta crisi tindrà sobre Còrdova. «El coronavirus ha posat sobre la taula el problema de despoblació que hi ha al nucli antic, perquè a la falta de turistes en aquest moment crític se suma la falta de veïns, cosa que deixa els negocis sense cap tipus de clients», explica Martínez.

L’única part positiva de la situació rau en el plaer que suposa recórrer la mesquita en solitari, i poder perdre’s entre el seu entramat de columnes sense una gentada al voltant, un privilegi fins ara reservat només als cordovesos de la província, que han anat amb comptagotes al monument (186 visites diàries de mitjana), i que des de dilluns també és a l’abast de tots els altres andalusos. 

«Feia anys que no veníem a la mesquita perquè quan tens una cosa tan a prop, no li dones tant valor, però hem aprofitat per venir durant la passejada de la tarda que fem i és un espectacle veure-la buida», asseguren la Blanca i el José, un matrimoni cordovès de mitjana edat amb l’activitat laboral a mig gas. A l’interior del temple, també es veu algun estranger, com Débora Viana, d’origen sud-americà i resident a Madrid, que ha viatjat a Còrdova per motius laborals. «Estem fent un reportatge per a un canal; estic molt impressionada perquè no és la primera vegada que vinc i, acostumada a veure aquesta zona sempre bulliciosa i plena de gent, impacta veure la mesquita buida o caminar pel carrer sola», diu.

Al·licients

De moment, l’inici del trànsit interprovincial d’Andalusia no és suficient per animar els hotels i restaurants a obrir, ja que els seus usuaris habituals són turistes nacionals i internacionals, per la qual cosa la majoria s’està pensant molt cancel·lar els ertos i assumir els costos de la plantilla. L’impacte econòmic encara està per valorar, però molts parlen ja de 100 milions d’euros fins ara.

Notícies relacionades

Per sumar al·licients al turista potencial de Còrdova, i que tingui coses per veure més enllà de la mesquita, l’ajuntament va obrir fa una setmana les portes de l’Alcàsser dels Reis Cristians i la Junta d’Andalusia reobrirà la sinagoga, el Museu de Belles Arts i el Museu Arqueològic el dia 16, als que s’afegirà, a partir del 24 de juny, la ciutat palatina de Medina Azahara.

A falta de patis, ja que el seu concurs municipal es va haver de cancel·lar al maig, des de dilluns que ve es farà el certamen de reixes i balcons, per a delit de qui passegi. A més, s’estan començant a organitzar cicles de música com el que portarà l’Orquestra de Còrdova a espais a l’aire lliure com el palau de Viana el pròxim 18 de juny, el Palau d’Orive, el Jardí Botànic, l’Alcàsser i el teatre La Axerquía. L’objectiu principal és omplir de contingut l’agenda cultural que és, sens dubte,  el principal reclam turístic de la ciutat.