manifestació judicialitzada

La jutge rebutja anul·lar la investigació del 8-M

Nega una causa general perquè «se circumscriu únicament i exclusivament a les decisions jurídiques adoptades entre el 5 i el 14 de març»

La Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, que havien sol·licitat l'arxiu de la causa, poden recórrer ara la decisió a l'Audiència Provincial

8m

8m / ??Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Efe

La jutge del 8-M ha rebutjat els recursos de l’Advocacia i de recursos de l’Advocaciala Fiscalia que demanaven anul·lar la investigació sobre la manifestació del Dia de la Dona, a l’afirmar que la tramitació dels procediments penals no ha sigut suspesa durant l’estat d’alarma i negar que instrueixi una causa general. 

En una interlocutòria, a què ha tingut accés Efe, la titular del Jutjat d’Instrucció número 51 de Madrid desestima els recursos de reforma contra tres providències de 21 d’abril, 21 de maig i 25 de maig. Ara les parts poden recórrer a l’Audiència Provincial. 

Fèrria defensa processal de la seva investigació

En línies generals, la magistrada aprofita per fer una fèrria defensa processal de la seva investigació, durament criticada per l’Advocacia de l’Estat i en menor mesura per la Fiscalia, a més de negar una causa general perquè «l’objecte d’aquest procediment penal se circumscriu únicament i exclusivament a les decisions jurídiques adoptades entre el 5 i el 14 de març» per Franco. 

«Tant de presa de coneixement de concentracions/manifestacions com de no prohibició d’aquelles sobre les quals prèviament ja havia pres coneixement, en la seva condició d’autoritat administrativa, amb unes competències determinades legalment sobre les concentracions i manifestacions que havien sigut comunicades a aquesta Delegació per celebrar-se a la Comunitat Autònoma de Madrid, tot això en relació amb la crisi sanitària», afegeix. 

Descarta la indefensió

Quant a Franco, descarta la indefensió perquè ha tingut accés a tota la documentació; aclareix que no necessita motivar la seva citació com a investigat i recorda que sí que ha concretat els fets que se li imputen des de la mateixa interlocutòria que va donar inici al procediment, per la qual cosa no suspèn la declaració de demà. 

La jutge fa pinya també amb l’informe forense, del qual renega l’Advocacia, que conclou que s’hauria d’haver impedit la manifestació del 8-M i que tant el ministre de Sanitat, Salvador Illa, com el director d’alertes sanitàries, Fernando Simón, els consellers autonòmics o el delegat del Govern a Madrid coneixien la «gravetat» de la situació de l’epidèmia però la van minimitzar

Analitzar el grau de coneixement des de la perspectiva mèdica

Sobre això, destaca la seva «utilitat» ja que «permet analitzar des de la perspectiva mèdica el grau de coneixement en el període que ens ocupa (entre el 5 i el 14 de març) que mantenir la distància social evita el risc de contagi i també determinar des de quan es té aquest coneixement (que és clau a efectes de valorar si, en el seu cas, es van dictar resolucions tot i saber la seva injustícia)». 

L’escrit recalca les «reticències» del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) a l’hora d’entregar la documentació reclamada reiteradament pels investigadors, per justificar que disposés de termini d’entrega, quan aquests estaven suspesos per la pandèmia. «La raó a això (...) es troba en les demores que alguns òrgans oficiats transmetien a la Policia Judicial sense causa justificada i que els agents traslladaven a aquesta instructora», diu. 

L’estat d’alarma «no ha objectat» la tramitació ordinària

En un pla més tècnic, deixa clar que l’estat d’alarma «no ha objectat» la tramitació ordinària del procediment, de manera que «no pot prosperar l’al·legació que tot és nul perquè la jurisdicció penal estava paralitzada» i posa com a exemple que el seu jutjat, amb limitacions, ha continuat tramitant totes les seves causes. 

Dit d’una altra manera, l’estat d’alarma es limita a «suspendre els terminis, no impossibilitar la tramitació de tot allò que no estigui subjecte a termini» i recorda que «no ha sigut derogat» l’article de la Llei del Poder Judicial que assenyala que «tots els dies de l’any i totes les hores seran hàbils per a la instrucció de les causes criminals, sense necessitat d’habilitació especial» i això inclou els diumenges, una cosa criticada també en els escrits. 

Més temps per recórrer

Notícies relacionades

És més, destaca que aquesta suspensió de terminis «els ha beneficiat i de cap manera els ha perjudicat» ja que a la pràctica han tingut «molt més temps per recórrer i recorda que la llei assenyala que «els recursos no suspendran el curs del procediment», com va reclamar l’Advocacia, a la qual retreu tal pretensió «malgrat el tenir literal de la llei». 

Quant a les crítiques per tramitar una causa que no aparenta urgència, com insisteixen les dues parts, la magistrada defensa «que prova d’impulsar els procediments de manera que no es demorin innecessàriament en el temps, especialment, davant del previsible col·lapse judicial que s’acosta».