DESESCALADA

Els parcs d'atraccions es preparen per obrir al juliol

El sector demana al Govern mesures similars a les aplicades en altres sectors com l'habilitació d'una línia especial de finançament o la concessió d'ajuts estatals directes

zentauroepp50645190 innovacio191115101513

zentauroepp50645190 innovacio191115101513

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els parcs d’atraccions espanyols tornaran a obrir les portes després de mesos tancats degut la pandèmia del coronavirus complint amb els més estrictes protocols sanitaris per garantir la seguretat dels seus clients a través de mesures com controls d’aforament i més distàncies de seguretat, evitant en la mesura possible les interaccions personals dins de les instal·lacions. La crisi del coronavirus ha impactat especialment en els parcs d’atraccions, que s’han vist obligats a posposar l’inici de la temporada alta, mentre havien de continuar suportant importants costos fixos per garantir el manteniment de les instal·lacions.

En aquests moments tots ja disposen de plans de reobertura i protocols operatius adaptats a la nova normalitat, però sol·liciten al Govern més recolzament econòmic i laboral per operar en la nova normalitat. Per exemple, mesures com l’extensió de la durada dels ertos per força major fins a final d’any, l’exoneració de l’abonament de la quota de la Seguretat Social durant aquell període, l’habilitació d’una línia especial de finançament o la concessió d’ajuts estatals directes al sector similars a les aprovades per a altres empreses turístiques i culturals.

Activitat turística

Des de l’Associació Espanyola de Parcs d’Atraccions i Temàtics (AEPA) es recorda que els parcs d’atraccions formen part de la cadena de valor del turisme, i que en moltes ocasions són l’origen de la planificació d’un viatge. Per això reclamen la recuperació del tipus reduït de l’IVA del 10%, de què ja disfruten altres sectors turístics o culturals, que els permeti escometre inversions i posar-se al nivell dels seus competidors europeus.

Les previsions d’obertura a Espanya se situen en l’entorn de començaments o a mitjans de juliol, en funció de com evolucioni la desescalada als diferents territoris, tot i que amb grans pèrdues previstes per a aquesta temporada, que no es compensarà amb l’esperada arribada de visitants aquest any, sobretot nacionals. «Al forat econòmic que suposa la pèrdua de facturació durant els mesos en què no hem obert cal afegir-hi la dificultat que tindrem en la captació de públic durant els mesos que obrim, tant per la restricció de mobilitat nacional com internacional», indica el president de l’AEPA, Guillermo Cruz.

Despesa extraordinària

A més, els parcs hauran d’assumir una despesa extraordinària en mesures de protecció sanitàries per protegir els clients i treballadors, entre les quals hi ha gels, mascaretes, productes desinfectants, reforços de neteja o senyalització especial. En aquest sentit, el més important per als parcs és establir protocols sanitaris adequats per minimitzar el risc del contagi del virus, cosa que consideren que poden complir recolzats en el fet que la majoria tenen gran part de les instal·lacions en espais a l’aire lliure.

«Està clar que en un parc temàtic no hi ha moltíssim més risc que el que puguem córrer al carrer i per descomptat hi ha moltes més mesures preventives i de seguretat que en qualsevol altre lloc», asseguren des de l’associació, que afirma sentir-se en l’«obligació moral» de contribuir a la tornada a la normalitat del país.

Senyalització

Les últimes publicacions del BOE relatives a la fase 3 indiquen que els parcs d’atraccions, els zoos i els aquaris podran tornar a obrir. L’aforament al recinte serà limitat al 50% i al 33% en atraccions i llocs tancats, que hauran d’exposar al públic l’aforament màxim de cada zona i assegurar aquest aforament. A les instal·lacions s’hauran de mantenir els dos metres de distància i per a això es facilitaran itineraris que garanteixin als clients la separació física i evitar el risc de formació d’aglomeracions.

En les atraccions es garantirà la distància de seguretat interpersonal de dos metres entre clients a les zones de cua, embarcament i desembarcament de les atraccions amb marques a terra, o mitjançant l’ús de balises, cartelleria i senyalització. Els lavabos s’hauran de desinfectar cada hora i les instal·lacions almenys dues vegades al dia amb especial atenció a superfícies de contacte freqüent tals com atraccions, poms de portes, taulells, terres, telèfons o aixetes. A més, els lavabos hauran de desinfectar-se cada hora i el gel alcohòlic haurà de ser accessible a l’entrada de cada servei, atracció o activitat. Les zones comercials, els restaurants i els hotels d’aquests recintes hauran de complir amb les condicions i mesures d’higiene establertes en la fase 3 de la desescalada. 

Guia

Notícies relacionades

Aquest divendres, el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme ha publicat en la seva pàgina web set noves guies amb mesures higienicosanitàries per a la reobertura segura del sector turístic, entre aquestes s’inclou la del sector de parcs d’atraccions i de lleure. En aquesta guia s’indica, pel que fa a actuacions i espectacles, que aquests han de dissenyar-se i planificar-se de tal manera que permetin controlar els aforaments i respectar la distància mínima de seguretat entre persones, evitant la interacció física amb els visitants (‘photocall’, cercaviles, caracteritzacions), llevat que s’utilitzi mascareta.

De moment, els únics parcs espanyols que tenen marcada una possible data de reobertura són el parc temàtic de Toledo Puy du Fou i el Zoo de Barcelona. El primer ha fixat la seva tornada per al 18 de juliol i el segon, tot i que no determina data d’obertura, ofereix campaments per als nens a partir del 29 de juny. Isla Mágica, a Sevilla, també podria obrir la primera setmana de juliol, amb obligatorietat de mascaretes fins i tot en les atraccions. Tenint en compte que la tornada a la normalitat està directament vinculada amb el canvi de fase, altres grans parcs espanyols com PortAventura, Parque Warner o el parc d’atraccions de Madrid encara continuen sense data per posar en marxa les muntanyes russes.