Els territoris que entren a la fase 3 podran organitzar campaments i tallers d'estiu

Aquest dilluns passen les illes de La Gomera, El Hierro, La Graciosa i Formentera

Les activitats a l'aire lliure es faran al 50% i per grups de 10 persones

nios

nios

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les activitats de temps lliure destinades a la població infantil i juvenil es podran reprendre als territoris que entrin a la fase 3 de la desescalada, sempre que es garanteixin les mesures de prevenció i higiene i comptin amb un procediment per a l’estudi de possibles casos de la Covid-19. A més, les comunitats autònomes podran establir condicions addicionals, informa Europa Press. De moment, només les illes de La Gomera, El Hierro, La Graciosa i Formentera entren aquest dilluns en aquesta fase.

En cas que les activitats siguin a l’aire lliure, s’haurà de limitar el nombre de participants al 50 per cent de la capacitat màxima habitual de l’activitat, amb un màxim de 200 participants, incloent-hi els monitors. Quan siguin en espais tancats, l’aforament serà d’un terç, amb un màxim de 80 participants, incloent-hi els monitors.

Així ho estableix l’ordre publicada aquest dissabte al Butlletí Oficial de l’Estat per a la flexibilització de determinades restriccions d’àmbit nacional, establertes després de la declaració de l’estat d’alarma en aplicació de la fase 3 del pla per a la transició cap a una nova normalitat. Al principi, l’obertura d’aquestes activitats no estava reflectida en el pla de desescalada que l’Executiu va facilitar a l’abril.

Grups de 10 persones

Durant el desenvolupament de les activitats, s’hauran d’organitzar els participants en grups de fins a un màxim de 10 persones, inclòs el monitor i, en la mesura possible, les activitats i interaccions es restringiran a aquests components.

Les organitzacions juvenils d’Espanya van reclamar una regulació que permetés la celebració dels campaments i activitats juvenils d’estiu que, segons el seu parer, estan sent l’assignatura pendent de les administracions en el pla de desescalada.

I això que treballen, des de fa setmanes, amb el Ministeri de Sanitat i l’Institut de la Joventut d’Espanya en un protocol que permeti garantir amb seguretat l’accés dels nens i nenes a aquests espais.

Protocol

A més, el col·lectiu Campaments d’Estiu, integrat per més de 500 entitats, es va avançar a les previsions de l’Executiu i fa dues setmanes va presentar un Protocol Higiènic Sanitari, apel·lant a un diàleg amb les autoritats perquè aquestes activitats de lleure en què cada any participen prop de quatre milions de nens, nenes i joves, es puguin dur a terme en la temporada d’estiu del 2020.

El protocol, elaborat per professionals de l’àrea de Sanitat i Prevenció del Col·lectiu de Campaments d’Estiu, té l’objectiu de «garantir la seguretat, protegir la salut i minimitzar el risc de contagis entre els participants en activitats de lleure educatiu en l’àmbit nacional», amb mesures específiques d’higiene i control sanitari tant dels participants, com del personal i els proveïdors de les instal·lacions.

Conciliació

Els impulsors de la iniciativa van assenyalar la importància dels campaments d’estiu per poder conciliar la part professional i personal de les famílies. Segons el protocol, per participar en el campament, en primer lloc tothom haurà d’acceptar una declaració responsable, en què garanteixi que, durant els 14 dies previs a l’entrada al campament, el menor no ha patit ni tos, ni febre, ni cansament o falta d’aire, ni ha estat en contacte amb ningú amb aquesta simptomatologia. El mateix hauran de garantir els monitors.

Notícies relacionades

El campament s’iniciarà amb una xerrada informativa als menors sobre com complir les mesures de seguretat vigents, fent un especial recalcament en la responsabilitat individual i les normes d’higiene, com ara l’«obligatorietat de rentar-se les mans amb freqüència» o tossir i esternudar a la part interior del colze. Aquesta formació serà una part transversal de tot el programa i es reforçarà visualment amb cartells informatius.

Si es detecten símptomes, el participant en qüestió interromprà l’activitat que estigui fent i informarà el coordinador, que haurà de contactar amb el centre de salut corresponent per notificar-ho i rebre instruccions, i també amb la família.