Un estudi revela que la hidroxicloroquina augmenta el risc d'arrítmies i morts

Els investigadors asseguren que no té cap benefici per als pacients de coronavirus

El tractament amb aquest medicament incrementa les complicacions greus del ritme cardíac

zentauroepp53478824 files  in this file photo taken on april 26  2020 a vendor s200522185506

zentauroepp53478824 files in this file photo taken on april 26 2020 a vendor s200522185506 / NARINDER NANU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels EUADonald Trump, va assegurar dimarts que fa «dues setmanes» que pren hidroxicloroquina, com a possible cura per al coronavirus. «No et moriràs ni emmalaltiràs. Jo fa prop d’una setmana i mitja que la pren, i aquí segueixo», va afirmar el mandatari nord-americà. No obstant, l’estudi més gran sobre aquest fàrmac i el seu anàleg, la cloroquina, treuen la raó al líder dels republicans i apunta que, a més de no oferir cap benefici als pacients de coronavirus, pot provocar un risc més gran de complicacions greus del ritme cardíac en aquests pacients i de mort

L’estudi ha analitzat dades de gairebé 15.000 pacients de Covid-19 que van ser medicats amb aquestes medecines i als quals es van fer prop de 81.000 controls. Les principals conclusions és que no són efectives com a cura del coronavirus. És més, poden posar en perill la vida de qui les consumeix incrementant el risc de tenir complicacions en el sistema cardíac i de morir. 

«És el primer estudi a gran escala que troba proves estadísticament sòlides que el tractament amb cloroquina o hidroxicloroquina no beneficia els pacients amb la Covid-19. En canvi, les nostres troballes suggereixen que pot estar associat amb un risc més gran de problemes cardíacs greus i de mort. Els assajos clínics aleatoris són essencials per confirmar qualsevol dany o benefici associat amb aquests agents. Mentrestant, suggerim que aquests fàrmacs no s’han d’utilitzar com a tractaments per a la Covid-19 fora dels assajos clínics», explica Mandeep R. Mehra, autor principal de l’estudi i director executiu del Centre de Malalties Cardíaques Avançades de l’Hospital Brigham and Women’s de Boston (Estats Units).

Taxa de mortalitat

Els dos medicaments s’utilitzen per tractar malalties autoimmunes com el lupus i l’artritis, tot i que es va detectar que poden tenir efectes antivirals, cosa que els va fer candidats a ser analitzats com a possibles tractaments. Per a això, l’equip d’investigadors va comparar els resultats dels pacients que havien sigut tractats amb aquests medicaments i, posteriorment, amb un grup de control format per més de 80.000 pacients que també tenien coronavirus. 

Una de les principals conclusions va ser que hi havia un risc més gran de morir a l’hospital si s’havien medicat els pacients amb la hidroxicloroquina o amb la cloroquina. Dels tractats amb cloroquina o hidroxicloroquina sola, al voltant d’un de cada sis pacients havia mort, mentre que de la resta de pacients aquesta xifra es reduïa a un de cada 11.  Si, a més, aquests medicaments es combinaven amb un macròlid, la taxa de mortalitat augmentava a més d’un de cada cinc en el cas de la cloroquina i gairebé un de cada quatre en el de la hidroxicloroquina.

Arrítmies

Notícies relacionades

L’equip també va trobar que les arrítmies cardíaques greus, que fan que la cambra inferior del cor bategui ràpid i irregularment, eren més comunes en els grups que rebien aquests tractaments.

L’augment més gran es va observar en el grup tractat amb hidroxicloroquina en combinació amb un macròlid, en què el 8% dels pacients van desenvolupar una arrítmia cardíaca en comparació amb el 0,3% dels pacients del grup de control. Després de tenir en compte els factors demogràfics i les condicions preexistents, l’equip va calcular que el tractament amb aquesta combinació de fàrmacs s’associa amb un augment de més de cinc vegades del risc de desenvolupar una arrítmia cardíaca greu mentre s’és a l’hospital (per exemple, un augment del 0,3% a l’1,5% seria atribuïble al règim de medicaments després de l’ajustament per altres factors clínics).

Temes:

Coronavirus