CONVULSIÓ A L'AGÈNCIA ESPACIAL

Dimiteix el director de missions tripulades de la NASA per un «error de judici»

La renúncia es produeix una setmana abans del primer llançament d'una missió amb astronautes nord-americans des dels EUA en gairebé una dècada

zentauroepp53471000 loverro200520153234

zentauroepp53471000 loverro200520153234 / Aubrey Gemignani

2
Es llegeix en minuts
Efe

Doug Loverro, director de missions tripulades de l’agència aeroespacial nord-americana NASA, ha renunciat al seu càrrec adduint «un error de judici» que no ha explicat, quan falta una setmana per al primer llançament d’una missió amb astronautes nord-americans des dels EUA en gairebé una dècada.

«Els riscos que assumim, siguin tècnics, polítics o personals, tenen tots conseqüències potencials si els jutgem de manera equivocada», diu Loverro en un missatge distribuït dimarts a tot el personal de la NASA, menys de sis mesos després d’assumir el càrrec.

«Jo vaig assumir un d’aquests riscos a principis d’any perquè vaig jutjar que era necessari per complir la nostra missió», afegeix. «Ara, amb el pas del temps, és evident que vaig cometre un error amb aquesta opció, pel qual només jo he de carregar amb les conseqüències».

Per a la setmana que ve està programat el llançament d’una càpsula que portarà els astronautes Bob Behnken i Doug Hurley a l’Estació Espacial Internacional.

«Patró de sortides abruptes» amb Trump

Des que el 2011 els Estats Units van posar fi al seu programa de transbordadors espacials, totes les missions tripulades amb astronautes d’aquest país s’han fet mitjançant naus llançades per Rússia.

Kendra Horn, demòcrata d’Oklahoma i presidenta del subcomitè espacial de la Cambra de Representants, en declaracions per a la publicació especialitzada ‘Space’, diu que està «profundament preocupada per aquesta renúncia sobtada».

Sota l’administració del president Donald Trump «hem vist un patró de sortides abruptes que han trastornat els nostres esforços pels vols humans a l’espai», afegeix.

Mig any al càrrec

La NASA va anunciar la contractació de Loverro per dirigir les missions tripulades l’octubre passat en substitució de Bill Gerstenmaier, que va ocupar el càrrec durant diversos anys.

Gerstenmaier va ser reassignat a un càrrec d’assessor espacial al juliol, també sense avís previ, perquè la direcció de l’agència estava insatisfeta amb el ritme de desenvolupament dels sistemes d’exploració necessari per complir la meta de Trump de portar astronautes nord-americans a la Lluna el 2024.

Disseny de la càpsula lunar

A finals del mes passat, la NASA va anunciar l’atorgament de contractes a les firmes Blue OriginDynetics SpaceX per a la càpsula que descendirà a la Lluna, cosa que dona a les empreses el temps per afinar els seus dissenys en els pròxims 10 mesos abans de la selecció d’una de les ofertes per completar la construcció de la nau.

«Que no hi hagi equívocs en això», va dir Loverro quan es van anunciar aquests contractes. «Estem de camí».

A la Lluna el 2024

Notícies relacionades

Segons ‘Space’, en una reunió el 13 de maig del consell assessor de la NASA, Loverro va defensar el pla de l’agència i va dir que creia «absolutament possible» la meta de portar astronautes a la Lluna el 2024.

La renúncia de Loverro és efectiva des del 18 de maig i el reemplaça, interinament, l’astronauta Ken Bowersox.

Temes:

NASA Univers