Espanya continua sense frenar els contagis, però redueix les morts per coronavirus

Fernando Simón alerta que el risc de rebrot de la malaltia «continua sent important» en algunes regions

Les morts diàries cauen a 138 casos, tot i que la xifra de nous infectats ascendeix a 549

muertes-del-dia / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El nombre de morts per coronavirus a Espanya ha caigut aquest divendres a 138 casos després del repunt de dijous, així la xifra de morts per la Covid-19 arriba ja a les 27.459 persones. Són xifres, segons ha destacat el responsable del comitè de seguiment de la pandèmia, Fernando Simón, equivalents a les de la setmana passada, la millor des que es va declarar l’estat d’alarma a Espanya. No obstant, el nombre de contagis ha pujat lleugerament, fins als 549 (un 0,24% més que el dia anterior), i s’eleven a 230.183 els infectats, una xifra que continua preocupant les autoritats sanitàries, ja que suposa un augment per quart dia consecutiu.

«El risc de rebrot continua sent important, sobretot a les zones on ja hi ha hagut abans un fort impacte», ha avisat Simón després de la reunió diària del comitè de seguiment. «També és cert que ara ja s’han creat unes mesures de prevenció que permetrien que el rebrot no tingués els mateixos efectes», ha matisat.

L’especialista ha indicat que part de l’augment en el nombre de contagis seria atribuïble a l’augment de proves PCR que s’estan realitzant ja en moltes comunitats. Set autonomies aglutinen la major part dels nous positius: Catalunya, amb 151; Castella i Lleó, amb 99; Madrid, amb 49; Castella-la Manxa i Aragó, totes dues amb 43; Andalusia, amb 42, i el País Basc, amb 38.

En les dades facilitades per Sanitat es precisa que la Comunitat de Madrid consolida diàriament la sèrie de casos confirmats per PCR i assigna als casos nous notificats la data en la qual pren la mostra o s’emet el resultat. També aclareix que Extremadura ha actualitzat el seu històric de positius per PCR i ha afegit dos casos més a les dades de dijous i dos més a les del dia anterior. 

Notícies relacionades

Per comunitats, Madrid continua encapçalant el rànquing amb 66.005 contagiats i 8.809 morts (30 d’ells en les últimes 24 hores), i continua en segon lloc Catalunya, on aquest divendres la xifra total de contagiats és de 55.464 i la de morts és de 5.882 (59 més que dijous). La dues Castelles també ocupen el tercer i quart lloc: a Castella i Lleó hi ha un total de 18.272 contagiats, i a Castella la Manxa, de 16.513. No obstant, a Castella i Lleó són 1.930 els morts (cinc de nous en les últimes hores) i en la segona són 2.870 (18 en les últimes hores).

Al País Basc, el nombre de contagiats és de 13.257 i el de morts és de 1.454, la mateixa xifra que dijous, ja que no s’ha sumat cap mort més. Tampoc ha mort cap persona a les Balears, les Canàries, Galícia, la Rioja, ni a Ceuta i Melilla.