ALT URGELL EN DESESCALADA

La Cerdanya no fa negoci en la fase 1

Tan sols alguns bars amb terrasses grans aventuren a reobrir per al públic local

Els seus principals clients són lluny de la comarca

cafe-de-la-placa-2

cafe-de-la-placa-2

4
Es llegeix en minuts
Miquel Spa

La Cerdanya s’ha aixecat aquest matí estrenant una fase 1 del desconfinament d’ús pràcticament intern, segons publica ‘Regió 7’. Els avantatges que suposa per a l’economia la major permissivitat econòmica d’aquesta fase no serviran per fer caixa en bars, restaurants ni hotels perquè els seus clients principals són lluny de la comarca. Els únics establiments que han aixecat avui la persiana són els que tenen una terrassa prou generosa com per justificar la feina d’una o dues persones.

L’economia en la fase 1 a la Cerdanya s’ha evidenciat en un equilibri impossible perquè requereix molts factors: tenir una terrassa gran, clients locals, propietaris que puguin treballar sense gaire marge de benefici i que faci bon temps. Pràcticament impossible, segons van remarcar representants del sector.

A les vuit del matí, Josep Tubau ha obert l’històric bar Snack de Bellver, conegut per tenir una de les terrasses més grans de la comarca, amb uns 900 metres quadrats. Amb el menjador tancat, l’Snack oferirà a partir d’aquest dilluns esmorzars i dinars. Sopars no perquè les nits encara són fredes i la plantilla no està al complet.

Tubau ha argumentat que «fins ara la cosa no s’ha presentant gens bé, i de cara al futur, a l’agost si només puc fer el 50% serà molt poc, per la qual cosa, de moment, hauré d’anar confiant en la gent d’aquí; fins que no obrin el túnel no farem res». La nova fase sí que ha servit per permetre als grups d’amics i coneguts retrobar-se a les terrasses.

Esmorzars entre amics

Uns dels primers clients eren Andrea Garrido, Albert Osa i Roc Codina, que esmorzaven en una taula amb la normalitat d’abans de la pandèmia. Els tres amics han apuntat que han volgut aprofitar de seguida la nova permissivitat per reunir-se i recuperar les sensacions d’estar junts prenent qualsevol cosa. Després, van coincidir que «després tornarem a casa perquè ens hem quedat sense feina...».

L’equilibri econòmic en aquesta fase 1 no és factible per a tothom. Així ho remarca Pepita Colina, del restaurant La Solana de Bolvir, un altre dels establiments amb terrassa clàssica per aturar-se a menjar a peu de la carretera N-260. De moment, la Solana no obrirà aquesta setmana. «Amb el temps que farà i sense poder encara treure treballadors de l’erto, ho veig molt difícil; tenim moltes despeses entre el lloguer i el personal i, per tant, veig precipitat obrir. A la terrassa de la Solana hi ha lloc per a unes 30 persones un dia assolellat, però llavors tindria la dificultat d’haver de cuinar, ser a la barra i servir sola anant amunt i avall, una situació que no veig possible. A partir de la setmana que ve, segons com ho vegi m’ho plantejaré...».

Al centre de Puigcerdà alguns establiments amb terrassa han decidit obrir perquè compten amb una clientela habitual local i el propietari ha preferit obrir per anar escalfant el negoci. És el cas d’El Cafè de la Plaça, un dels més populars de la plaça dels Herois. El seu responsable, Francisco González Halcón, netejava i desinfectava taules a les vuit del matí amb l’esperança que aquest dilluns sigui el principi del retorn a la normalitat. Halcón va explicar que «he obert perquè ja feia dies que en tenia ganes i la gent de Puigcerdà també. Fins ara l’àvia ha fet menjada per emportar, però avui és el primer dia que obrim als clients, i no sabem si serà rendible. Segons com vagi, decidirem què fem. De moment, la gent va venint. Oferim esmorzars, entrepans i algun plat combinat i tapes tot el dia».

Dos treballadors

El Cafè de la Plaça ha obert amb el propietari i la seva parella com a treballadors, quan generalment té dos empleats més. A mitjana dels clients més habituals no han deixat passar l’oportunitat per reprendre els seus costums. Halcón espera que «en els pròxims dies tot vagi molt millor». A l’altre costat de la plaça, el bar Nord-est redistribuïa les taules per complir la nova normativa. La seva responsable, Marta García, va explicar que «he reobert el negoci amb ganes de començar a viure una mica aquesta normalitat relativa, per tenir com a mínim la sensació de treballar una mica i donar vida al poble».

Notícies relacionades

El Nord-est ofereix una terrassa reduïda i menjars per emportar. A les taules de la plaça es pot menjar amb una carta també reduïda durant el dia. Els caps de setmana aventurarà a obrir per sopar, si fa bo: «ara estarem encara més lligats al temps», va remarcar.

Els hotels no obriran 

Els hotels de la comarca han viscut aquest canvi de fase en el desconfinament com si res hagués canviat. De fet, els hotelers del Pirineu es veuen amb la paradoxa que tenen autorització legal per obrir però els seus clients, la major part catalans, no tenen autorització per sortir del seu entorn geogràfic. Aquesta situació és vista com una contradicció que els impossibilita reobrir els negocis. Tant és així que aquest dilluns els establiments hotelers de la Cerdanya han mantingut el cartell de tancat.