al delta de l'ebre

Tornades al mar 19,5 quilos d'angules a Tarragona amb què es traficava

Un quilo d'aquest exemplar pot costar 4.500 euros i és una espècie protegida

Van ser intervingudes a l'Aeroport de Barcelona

anguila / periodico

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Guàrdia Civil i la Generalitat van reintroduir dimecres en diversos punts del Parc Natural del Delta de l’Ebre un total de 19,5 quilos d’angules –uns 97.500 exemplars– que van ser intervingudes per trànsit il·legal a l’Aeroport de Barcelona.

L’Institut Armat ha explicat en una nota de premsa aquest dijous que l’origen de l’operació, d’àmbit nacional, està en l’«alarmant» reducció de població de l’anguila europea i a partir de la seva inclusió en el conveni d’espècie protegida. El valor del quilogram d’aquest exemplar pot arribar als 4.500 euros, i avui resulta impossible criar aquesta espècie en captivitat.

Màfies d’origen asiàtic 

La policia explica que el trànsit il·legal d’aquesta espècie criada a Espanya està en general dominat per màfies d’origen asiàtic, que segueixen el ‘modus operandi’ de transportar-les amb avió a través de persones anomenades ‘mules’ en maletes condicionades cap a països del Sud-est Asiàtic com el Vietnam, Malàisia, Indonèsia i Singapur.

Com a conseqüència d’aquesta operació, les Unitats Fiscals i de Seguretat Aeroportuària van intensificar des del mes d’octubre del 2019 els controls sobre els vols internacionals susceptibles de ser utilitzats pel trànsit il·legal d’angules, i van arribar a interceptar sis passatgers en diferents vols amb més de 50 quilos de cries d’angula.

Notícies relacionades

Les angules intervingudes van ser dipositades a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de Sant Carles de la Ràpita (Tarragona), dependent de la Conselleria d’Agricultura de la Generalitat.

Aquest dimecres, una vegada reunides les condicions que garantissin la seva supervivència, agents del Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil, personal de l’IRTA i de la Generalitat van alliberar al medi natural el total de les angules.