TENSIÓ ENTRE NARCOS

La detenció d'El Banano dispara la imaginació de les xarxes socials

Relats viralitzats però no contrastats converteixen la tensió entre dos clans en un «Joc de Trons» a Granada

Policia i Guàrdia Civil afirmen que la lluita no consta tot i que sí que han pres mesures per evitar que es produeixi

zentauroepp53015497 imagen de la guardia civil sobre la incautaci n de una plant200403132825

zentauroepp53015497 imagen de la guardia civil sobre la incautaci n de una plant200403132825

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho / Guillem Sánchez

Ni Invernalia ni el Chicago dels anys 30. El presumpte enfrontament entre clans que entreté aquests dies les xarxes socials és el que enfronta –o podria enfrontar–  Los Mindolos contra Los Banano i Los Chumingos als carrers de Granada. El detonador d’aquesta hipotètica guerra de màfies soterrada –que no consta a les autoritats policials– és la detenció d’un delinqüent habitual, Rubén El Banano, que en la seva fugida va conduir la Guàrdia Civil a destapar i confiscar una plantació de marihuana de Los Mindolos. Els segons clamen venjança, i Los Banano i els Chumingos els desafien a buscar-los en una bronca que –potser perquè el confinament ho ha impedit– de moment no s’ha traduït en cap topada als carrers, segons confirmen les forces de seguretat. 

Els que més ganes semblen tenir que això ocorri ja són usuaris de xarxes socials que des de casa s’entretenen amb el que podria acabar en un drama humà i real però que, fins ara, ha servit només de carburant per imaginar i produir continguts casolans o mems, com si d’un capítol de la millor sèrie mafiosa es tractés. 

Sí és cert que les dues famílies són enemigues tradicionals, expliquen fonts policials, que confirmen que al seu torn tenen els seus socis habituals que poden coincidir amb el delicat joc d’aliances estratègiques que circula aquests dies per mig Espanya, i que faria les delícies de qualsevol guionista de Netflix. També és veritat que preventivament els grups estan sent investigats per les forces de seguretat davant de la possibilitat que, efectivament, estiguessin covant la venjança després del confinament.

L’únic fet real dels difosos en aquesta futurible trama de polígons, narcos i clans gitanos és el capítol u: la detenció de Rubén El Bananillo. El Bananillo va atropellar un guàrdia civil, va fugir i es va refugiar en un bloc de Granada en el qual els Mindolos amagaven grans quantitats de droga. L’operació per capturar-lo va quedar profusament documentada pels vídeos gravats per veïns commocionats pel massiu desplegament policial que es va aixecar sobre les seves vivendes en tot just uns minuts. L’elecció d’aquest amagatall per part d’El Bananillo va portar a intervenir també 2.700 plantes i 6,5 quilos de marihuana ja preparada per a la venda. Cosa que no va fer cap gràcia als Mindolos. Tot això és veritat.

El Bananillo, tal com s’afirma a les xarxes, compta també amb un llarg historial d’antecedents que van dels furts als delictes contra la seguretat viària, passant per l’extorsió, robatori, atracament o tinença il·lícita d’armes. És cert que està vinculat per sang a dos dels principals clans de Pinos Puente, a l’àrea metropolitana granadina. És fill del Banano, però la seva mare és María la Chuminga, una dona condemnada per apunyalar la professora de guarderia d’un altre dels seus fills. Los Chumingos tenen tractes des de sempre amb els Tripones, presidits per la matriarca Cuqui La Tripona, a fi de fer front a qualsevol picabaralla.

Negoci frustrat

Ara comença el presumpte «joc de trons» virtual, la venjança dels Mindolos. Les xarxes vinculen aquest clan amb Los Mocos, suposadament una de les bandes més perilloses de la zona. «Aquests són pitjors que ningú, són fins a segrestadors, i tenen armes per rebentar i fer una guerra mundial», asseguren àudios no verificats que, a tall de resum del conflicte, circulen ja per grups de WhatsApp o fils de Twitter. Los Mocos, segons aquestes versions viralitzades, s’haurien sumat a la guerra en solidaritat perquè en la seva fuga el pròfug podia haver-se amagat al seu bloc i posar en perill el seu negoci, en aquest cas d’heroïna.

Per posar-hi més salsa de la que necessita, a les xarxes s’inclou erròniament un vídeo d’un tiroteig nocturn aliè a aquest succés.

Notícies relacionades

Tant soroll té poca relació amb la realitat: tant el Cos Nacional de Policia com la Guàrdia Civil desmenteixen que hi hagi hagut cap tiroteig entre els dos grups arran de la detenció. 

Diguin el que diguin els fets, les xarxes continuen reproduint paròdies del succeït. Un dels treballs més difosos és un vídeo amb la banda sonora de Narcos de fons. Pròximament, en el seu grup de whatsapp.