Salut admet que les ucis catalanes pateixen una «tensió molt alta»

Els metges intensivistes aconsellen, davant del col·lapse, tractar els pacients amb «esperança de vida de qualitat»

Catalunya preveu limitar l'esforç terapèutic en pacients amb coronavirus de més de 80 anys

zentauroepp52911891 coronavirus italia200324192935

zentauroepp52911891 coronavirus italia200324192935 / MASSIMO PERCOSSI

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Agencias

Tal com es preveia a causa de l’evolució de l’epidèmia, les ucis catalanes ja han arribat «al límit», segons va reconèixer aquest dijous la consellera de Salut, Alba Vergés, qui ha demanat per carta a l’Exèrcit que no només ajudi muntant hospitals de campanya o desinfectant, sinó que enviï metges i infermeres, que s’unirien a altres professionals sanitaris ja reclutats. Per la seva part, el director de CatSalut, Adrià Comella, va evitar dir que les unitats per als pacients més crítics estan desbordades, a causa que ja hi ha 1.855 pacients molt greus, segons el recompte matinal del Ministeri de Sanitat, però va admetre que existeix una «tensió molt alta» que es prolongarà en els pròxims dies.

Davant d’aquesta previsió, el Sistema d’Emergències Mèdiques, pertanyent a la Conselleria, ha publicat un document que recomana que, davant d’una situació de col·lapse a les ucis, es «limiti l’esforç terapèutic» als pacients de més de 80 anys, prioritzant l’atenció als que tinguin «màxima possibilitat de supervivència».

Criteris d’ingrés estrictes

Notícies relacionades

Aquestes recomanacions estan en línia amb les emeses per la Societat Espanyola de Medicina Intensiva SEMICYUC, que juntament amb els caps de serveis de Medicina Intensiva, estan duent a terme diferents actuacions per coordinar un pla de contingència conjunt. Aquesta planificació diferencia cinc fases de resposta davant de la pandèmia: preparació, inici, saturació, col·lapse i control de la crisi. A partir de la fase de saturació, aconsella dur a terme un criteri d’ingrés en uci estricte, basat en un document de recomanacions ètiques, que aconsella prioritzar als pacients amb «més esperança de vida amb qualitat». L’esmentat document no parla d’edats específiques i està basat en els consensos sobre el triatge que s’apliquen internacionalment cada vegada que hi ha un col·lapse a les ucis.

Tot i que no hi ha una informació oficial sobre quines ucis han començat a seleccionar pacients, el director del centre d’emergències sanitàries, Fernando Simón, va reconèixer el 20 de març que a la Comunitat de Madrid algunes unitats estan utilitzant criteris «una mica més restrictius». I fonts sanitàries no oficials informen que en hospitals de Catalunya, la Rioja i Euskadi estan en una situació semblant.