Espanya bat un nou rècord amb 950 morts en un dia, fins a superar les 10.000 defuncions

La desacceleració en el còmput d'encomanats es frena, amb 8.102 nous positius, 393 més

La diferents notificacions sobre els pacients en uci també resten força a aquest indicador

zentauroepp53007509 geritrico coronavirus200402175333

zentauroepp53007509 geritrico coronavirus200402175333 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Espanya va batre aquest dijous un nou rècord en la xifra de morts diaris pel coronavirus. Segons el balanç diari del Ministeri de Sanitat, s’han produït en les últimes 24 hores 950 morts, cosa que suposa la xifra més alta fins ara, amb 86 defuncions més que el dia anterior. I el ritme de creixement en el càlcul mortal amb prou feines experimenta baixada, dimecres va ser del 10,5% i aquest dijous, del 10,4%. [Segueix les últimes notícies del coronavirus a Espanya en directe.]

En línia amb l’anterior, en el còmput d’encomanats la desacceleració també és escassa, al passar en 24 hores d’un 8,1% de creixement a un 7,9% aquest dijous. Això es tradueix en 8.102 nous positius, 383 més que el dia anterior, fins als 110.238 infectats en total.

Malgrat això, el Ministeri de Sanitat afirma que Espanya «ha assolit el pic» de contagis, que la corba «s’ha estabilitzat i que està començant la fase d’alentiment» de l’epidèmia, en paraules del ministre Salvador Illa. Per la seva part, el director del centre d’emergències sanitàries, Fernando Simón, ha afirmat que «el focus ja no està en el pic», perquè Espanya «ja hi és i en algunes comunitats autònomes està baixant». El problema es troba ara als hospitals, segons ha reconegut, perquè s’hi acumulen els ingressats fa dies, a causa que les estades hospitalàries per Covid-19 són bastant llargues, amb els nous pacients.  

Hospitalitzats

Pel que fa a això, si Sanitat es felicitava dimecres perquè els centres hospitalaris podien estar patint menys pressió a causa del descens experimentat des del 25 de març, data a partir de la qual s’aprecia un «canvi de tendència», segons el diagnòstic governamental, gràcies a les mesures de confinament, aquest dijous s’ha trencat la tendència. Així, el descens gradual de nous ingressos, des del límit de 4.900 casos diaris fins als 2.175 registrat dimecres, s’ha vist interromput per un creixement fins als 2.695 hospitalitzats aquest dijous. Caldrà comprovar en els pròxims dies si l’increment continua o si torna el camí de creixement més lent experimentat des de mitjans de la setmana passada.   

Notícies relacionades

A més, el Ministeri ha revelat que el creixement percentual en els ingressats a l’uci (del 3,7% avui) «cal analitzar-lo amb compte» ja que algunes autonomies, com la de Madrid, han deixat d’informar del nombre acumulat de pacients que han estat en aquestes unitats, des de l’inici de l’epidèmia, per informar només del còmput de malalts ingressats en l’actualitat. Això provoca que el creixement no sigui tan fort i que, igual que la dada d’encomanats i de morts, aquesta xifra també comenci a ser poc fiable. De fet, segons ha reconegut María José Sierra, cap d’àrea del centre d’emergències sanitàries, «l’ocupació a les ucis continua sent crítica en algunes comunitats autònomes».

Al costat contrari, la dada més esperançadora, la xifra de persones curades, ascendeix ja a 26.743 persones.