Roda de premsa a la Moncloa

Els exèrcits de Turquia, Luxemburg, Letònia i el Japó envien ajuda a Espanya

Detinguda a Tenerife una empleada d'un centre sanitari que traficava amb mascaretes, guants i gel

Interceptades una campanya falsa de regal de gigues durant sis dies i una oferta fraudulenta de vacunes

undefined52981840 madrid  spain   31 03 2020   a handout photo made available 200401121638

undefined52981840 madrid spain 31 03 2020 a handout photo made available 200401121638 / SPANISH GOVERNMENT HANDOUT

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

L’Exèrcit turc ha enviat a Espanya ajuda sanitària, en resposta a la petició que, la setmana passada, va fer el Ministeri de Defensa a través del sistema d’ajuda mútua urgent per a catàstrofes que té habilitat l’OTAN.

El cap de l’Estat Major de la Defensa (JEMAD), el tinent general de l’Aire Miguel Villarroya, ha assegurat que a les 11:30 del matí d’aquest dimecres ha arribat a la base aèria de Torrejón (Madrid) un avió de la força aèria turca amb recolzament d’aquest país. «Són 25 tones de mascaretes i equips de protecció en general», ha explicat.

Ja són quatre socis de l’OTAN els que han respost a la comanda d’Espanya, després de la primera resposta, rebuda divendres passat des de la República Txeca. També han respost Letònia i LuxemburgA més, ha enviat ajuda sanitària el Japó, que, malgrat no tenir el seu exèrcit integrat a l’OTAN, forma part de l’estructura de socis globals de l’Aliança Atlàntica. 

Estraperlo de mascaretes

En la roda de premsa quotidiana que els portaveus del Comitè Tècnic de Seguiment ofereixen des de la Moncloa, els portaveus de les Forces de Seguretat de l’Estat han destacat diversos delictes de desobediència o venda il·legal comesos a l’illa de Tenerife.  

Aquest dimecres, a càrrec de la Policia Nacional ha intervingut en la roda de premsa el comissari principal José García Molina, en substitució del director adjunt operatiu del Cos, José Ángel González, encomanat per coronavirus. García Molina ha explicat que la Policia va detenir aquest dimarts una empleada d’un centre sanitari de Santa Cruz de Tenerife que, aprofitant la seva feina en un hospital,  treia mascaretes, guants i gel hidroalcohòlic per vendre’ls en barris de la ciutat canària. 

La Policia Nacional ha ampliat aquesta informació en una nota de premsa, en què ha relatat que la dona venia el material en paquests de mascaretes i gel per 20 euros, als barris d’Azaña i Santa María del Mar. Quan va ser detinguda portava a sobre diverses mascaretes per vendre-les. «Algunes persones s’aprofiten de la situació que estem vivint per obtenir rèdits econòmics», ha comentat el comissari.

El general en cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil, José Manuel Santiago, ha destacat el cas d’un home a Buenavista (Tenerife) que ha ingressat a la presó, després que guàrdies civils equipats amb protecció especial el reduïssin. Havia sigut detingut dues vegades perquè «recorria els carrers en estat d’alteració», incomplint el confinament.

No lluny d’aquesta localitat, a Icod de los Vinos, la Guàrdia Civil ha denunciat tres bars per incomplir l’ordre de tancament. Un «tenia una porta que comunicava amb un supermercat, i a través de la porta servien consumicions», ha relatat Santiago.

Estafes

Els dos responsables policials han tornat a advertir contra les estafes en xarxes socials i pàgines d’internet. La Guàrdia Civil ha interceptat una campanya falsa d’oferta telefònica. Circulava en missatges de Whatsapp que asseguraven que es regalaven 100 gigues d’internet durant sis dies. «És un enllaç fals, dissenyat per sostreure dades personals i bancàries», ha advertit. «Han de sospitar d’aquella informació que no hagin sol·licitat», ha aconsellat com a norma general de protecció davant de les ciberestafes.

García Molina ha informat sobre la intercepció de dos nous intents d’estafa online Un el promovia un perfil de xarxa social presumptament dedicat a temes de salut corporal, que publicava que tenia vacunes per al Covid-19 i la possible dispensació previ pagament del seu import. L’impulsor es presentava com a metge. «Exigien als interessats que hi contactessin en privat per remetre’ls la vacuna en privat, previ pagament», ha explicat el comissari principal.

També aquest dimarts, la Policia va detectar una campanya de distribució massiva de correus electrònics que suplantaven una plataforma de continguts audiovisuals. L’usuari rep un correu perquè tornant a ficar les dades del compte, actualitzi la seva subscripció. «Sisplau, desconfiïn de qualsevol correu procedent de remitent desconegut, i només donin les dades en llocs web d’absoluta confiança», ha insistit.

El nombre de detencions per resistència a l’autoritat o desobediència del confinament practicades aquest dimarts per la Guàrdia Civil va ser de 27, i de 62 per la Policia. Aquest cos ja acumula 938 detinguts i 74.964 actes de denúncia.

Per la seva banda, la Guàrdia Civil està dedicant 3.338 homes i dones a assegurar que material sanitari en ruta arriba a la seva destinació. 

A les Balears, l’institut armat ha ofert a les autoritats de les illes les seves sis estacions d’oxigenoteràpia –en un altre temps, dedicades a salvament de bussejadors– per atendre pacients amb insuficiència respiratòria per l’epidèmia. Al seu torn, l’escola de trànsit de la Guàrdia Civil ha entregat a les autoritats sanitàries les 209 ulleres dels seus armaris, que utilitzaven per a protecció a la conducció de motos i per a pràctiques de tir. 

Fins aquest moment s’han fet 1.000 tests de Covid-19 entre guàrdies civils i  797 a policies, tots, a agents aïllats als seus domicilis per sospita de contagi. 

Operació Balmis

En aquesta jornada, 7.159 efectius de les Forces Armades es despleguen a 223 localitats de tot el país. En el contingent estan inclosos els militars dels hospitals de la Defensa de Madrid i Saragossa, integrats al sistema general de salut.

Aquest dimecres, els militars transportaran respiradors fabricats per la Seat, a la planta de Martorell (Barcelona), fins a la localitat valenciana de Torrent.

Notícies relacionades

Els soldats, principalment els de la Unitat Militar d’Emergències, faran tasques de neteja als aeroports de Sevilla i Màlaga, les estacions de Sevilla, Jaén i Còrdova, la presó de Jaén II, deu hospitals, onze centres de salut i 154 residències, amb les quals ja són 1.700 les desinfectades per militars.

A Madrid, l’Exèrcit està fent també tasques de trasllat de víctimes, en un degoteig que no deixa de créixer. Ahir van ser 109 els cossos que van portar al dipòsit de cadàvers improvisat al Palau de Gel.