Epidèmia

La Policia detecta 12.000 webs preparades per estafar

Els portaveus de les Forces de Seguretat de l'Estat adverteixen que aquest setmana redoblaran la «tolerància zero» amb les sortides sense motiu

Les Forces Armades compten ja amb 172 soldats contagiats de Covid-19, però el nombre «no afecta l'operativitat», segons el Jemad

undefined52945221 pla general de la roda de premsa de t cnics a moncloa sobre 200327151004

undefined52945221 pla general de la roda de premsa de t cnics a moncloa sobre 200327151004 / Pool Moncloa JM Cuadrado

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El director operatiu adjunt (DAO) de la Policia Nacional, el comissari principal José Ángel González, ha advertit contra un nou atac massiu de ciberdelinqüents que la seva Brigada de Delictes Tecnològics ha detectat en fase de preparació.

«El ciberpatrullatge els ha permès detectar 12.000 dominis o pàgines web, registrats pràcticament a l’uníson», ha explicat González. La Policia sospita per aquest detall, i perquè són pocs els registradors, que són davant del «pas previ per a la difusió d’estafes ‘online’ o continguts il·lícits».

Els promotors d’aquestes pàgines, creades «per aprofitar-se de la por de contagiar-se», ja n’havien posat en marxa algunes «amb suposades botigues ‘online’ il·lícites que ofereixen vacunes i productes miraculosos», ha explicat el número dos de la Policia. «La veritable intenció és obtenir dades personals i bancàries dels compradors», ha afegit, abans d’aconsellar amb èmfasi: «Comprin només en botigues online de confiança i donin només les dades personals estrictament necessàries».

De la mateixa manera, González ha advertit contra l’efecte perniciós de les notícies falses, especialment àudios sobre remeis casolans contra el coronavirus. «La falsedat d’aquests missatges, i la seva ràpida viralitzación per xarxes socials, creen pànic –ha assegurat–. No contribuir a la seva viralització és de vital importància».  

Tolerància zero

En la roda de premsa que cada matí celebra el comitè tècnic de seguiment de l’epidèmia, el DAO de la Policia ha donat compte que en les últimes 24 hores últimes han detingut 63 persones per desobediència o resistència a les normes de confinament. Ja són 620 els detinguts per la Policia. En un sol dia, aquest dijous, van instruir 5.198 actes de sanció; ja n’acumulen 53.000.

De nou davant el començament d’un cap de setmana, el comissari principal González ha alertat que els seus agents tindran «tolerància zero» amb els que surtin amb cotxe sense motiu.

El comissari ha informat de l’avenç en la investigació del greu succés de l’apedregament d’una caravana d’avis a La Línea de la Concepción fa dos dies. Després de les dues primeres detencions, la Policia ha detingut quatre subjectes intervinents en l’aldarull.

González ha volgut també fer menció als més de 100.000 vigilants de seguretat privada. «No només estan ajudant les Forces de Seguretat. Dia a dia són una peça fonamental en la lluita contra el contagi».

Reforç aquest cap de setmana

El general cap d’Estat Major de la Guàrdia Civil, José Manuel Santiago, ha advertit també que les forces sota el seu comandament es reforçaran durant el cap de setmana per perseguir els irresponsables. «Esperem no arribar a les xifres del cap de setmana anterior, amb 4.000 denúncies», ha dit.

Aquest dijous, 19.000 guàrdies civils, treballant amb 1.500 cossos de Policia Local, van identificar 100.000 persones i van interceptar 2.500 vehicles. De les 5.800 denúncies que va presentar la Guàrdia Civil per incomplir limitacions de circulació es van derivar 17 detencions per delicte de desobediència i resistència.

A més, en el control de 2.000 quilòmetres de frontera terrestre, els guàrdies porten ja més de 2.000 persones identificades.

D’altra banda, l’institut armat va dur ahir a terme missions de control entorn dels més més grans en zones rurals. «Es van dur a terme 357 entrevistes, reunions i contactes directes amb responsables de residències i altres institucions de gent gran», ha explicat Santiago.

El cap d’Estat Major de la Guàrdia Civil ha subratllat la feina de la comandància de Barcelona i agents antiavalots d’aquesta demarcació en l’aixecament  d’«un punt de suport i recuperació de malalts del Covid-19» sota supervisió de Metges sense Fronteres a Sant Andreu de la Barca.

Militars contagiats

A preguntes dels periodistes, el general Santiago ha aclarit que ja acumulen 282 guàrdies infectats per tota la geografia nacional, però «hi ha 80.000 guàrdies civils disponibles per donar servei», ha recordat.

Santiago ha admès que han hagut de desinfectar les instal·lacions de la Direcció General, al carrer Guzmán el Bueno de Madrid.

El tinent general de l’Aire Miguel Villarroya, cap d’Estat Major de la Defensa (Jemad), ha relatat per la seva banda que entre les forces al seu comandament ja hi ha 172 contagiats. «És un nombre bastant baix i no ens afecta l’operativitat», ha comentat.

Balmis, a 500 localitats

L’operació Balmis de las Forces Armadas arriba aquest cap de setmana a 160 localitats amb 3.447 efectius. Els soldats de diferents unitats dels exèrcits ja han sigut presents a 500 localitats de tota la geografia espanyola, ha informat el Jemad. Entre elles, set de Catalunya amb presència de la Unitat Militar d’Emergències (UME), de les quals les més importants són Barcelona, Badalona, l’Hospitalet i Lleida.

Aquest divendres els militars desinfectaran els aeroports de Gran Canària, Sevilla i Màlaga, entre d’altres, i les estacions ferroviàries d’Irun, Sevilla, Còrdova, Montilla i Huelva.

Les Forces Armades treballen a nous hospitals de campanya a Segòvia i Alcorcón (Madrid), sense descartar més instal·lacions similars futures en altres punts del país.

Fins ara, l’UME ha desinfectat 90 hospitals, 70 centres de salut i 900 residències de gent gran. Com a novetat, la tasca de desinfecció de l’Exèrcit s’estén a altres sectors: avui netejaran també tres tallers dedicats a la confecció de mascaretes.

Notícies relacionades

A més, els militars treballen en la recollida i transport de mostres de tests a Còrdova i en l’habilitació d’una caserna a Tenerife per a la realització de tests ràpids.

Aquest dijous, la divisió sanitària de Defensa ha posat també un telèfon d’atenció psicològica extraordinària al personal d’emergències.