29 maig 2020

Anar al contingut

AVANÇAR EL RELLOTGE

El canvi d'hora de març del 2020, la matinada del dissabte 28 al diumenge 29

Espanya canvia a l'horari d'estiu en ple confinament pel coronavirus

El Periódico

El canvi d'hora de març del 2020, la matinada del dissabte 28 al diumenge 29

El canvi d’hora de març del 2020 tindrà lloc en una Espanya confinada pel coronavirus. Aquest any es produirà diumenge 29 a la matinada, quan els rellotges s’hauran d’avançar una hora per entrar en l’horari d’estiu del 2020.

Quan les agulles del rellotge marquin les dues de la matinada, s’hauran d’avançar fins a les tres. La modificació horària de primavera s’aplica a tots els països de la Unió Europea (UE), amb la intenció d’ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural. A partir de diumenge es farà de dia i es farà fosc més tard, fins a la tardor.  

canvi d’hora març 2020

¿Quin dia cal canviar l’hora?

El canvi a l’horari d’estiu es produeix sempre a Espanya la matinada de l’últim diumenge de març, que aquest any cau en 29. Per tant, mantindrem l’horari d’hivern durant gairebé tot el mes.

canvi horari març 2020

¿Cal avançar o retardar el rellotge?

En el canvi horari de primavera cal avançar el rellotge una hora. El moment exacte de fer-ho és la matinada del dia 29, en què a les dues passaran a ser les tres. Si preveieu estar dormint a aquella hora, el més còmode és avançar els rellotges quan aneu a dormir per aixecar-vos diumenge amb l’hora real.

horari d’estiu 2020

¿Com us afectarà l’horari d’estiu?

La conseqüència més immediata del canvi d’hora és que es farà de dia i es farà una hora després, per tant, disposarem de més temps de llum solar a la tarda. Això sol beneficiar els negocis de lleure com la restauració, si bé aquest any hauran d’esperar a l’aixecament de les mesures contra la propagació del coronavirus per percebre els seus efectes.

efectes canvi horari estiu

¿Quins efectes té el canvi en la salut?

El canvi a l’horari d’estiu sol tenir efectes molestos (en forma d’insomni, somnolència, irritabilitat o marejos), sobretot en nens i gent gran, que aquest any poden veure’s agreujats pel confinament. S’han realitzat molts estudis sobre les seves conseqüències, tot i que cap ha aportat resultats concloents.

El que sí que és un fet és l’alteració del son a causa del canvi d’hora, ja que l’horari de treball continua sent el mateix, encara que hàgiu dormit una hora menys. La ruptura de la rutina del son provoca un efecte similar al del jet-lag, o un augment de migranyes.

Això pot produir, segons una investigació elaborada per científics espanyols, un augment de la mortalitat a les carreteres d’1,5 vides perdudes cada any. Les raons es relacionen amb la fatiga, a causa de l’acumulació d’una hora de son.

Una altra eventual conseqüència de l’alteració del son és un increment en el nombre d’infarts aguts del miocardi d’entre un 4% i un 29%. La taxa d’atacs de cor durant els primers tres dies de la setmana després del canvi a l’horari d’estiu augmenta aproximadament un 5%, segons l’European Review for Medical and Pharmacological Sciences.

Aquests efectes, no obstant, es veuran aquest any distorsionats per la limitació de la llibertat de circulació establerta en les mesures extraordinàries adoptades contra el coronavirus.

En tot cas, els humans no som els únics que tenim el canvi d’hora. S’investiguen també els problemes que poden afectar els animals, sobretot els de granja. El canvi horari altera les hores d’alimentació, per exemple, en els porcs, cosa que els provoca ansietat. També modifica les hores de munyir les vaques (se’ls extreu la llet cada 12 hores), cosa que provoca pèrdues en el total de litres obtinguts al final del dia.

estalvi canvi d’hora

¿Quant s’estalvia amb el canvi d’hora?

Un dels arguments que avalen el canvi a l’horari d’estiu són les dades que aporta l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (Idae), que estima que l’estalvi energètic potencial és d’un 5% només a Espanya. Aquest percentatge representa, aproximadament, uns 300 milions d’euros. D’aquesta quantitat, 90 milions corresponen al consum domèstic (uns 6 euros per llar), i la resta, a la indústria o a la il·luminació d’edificis de serveis.

canvi horari estiu

¿Serà l’últim canvi d’hora?

El canvi d’hora de març del 2020 no serà l’últim. La Comissió Europea s’havia fixat en principi l’objectiu de posar fi als canvis el 2019, però el pla era massa ambiciós i el Parlament Europeu va proposar després que l’últim any amb canvi d’hora sigui el 2021 (una cosa que també caldrà veure). La voluntat dels eurodiputats és que els països que es quedin amb l’horari d’estiu facin l’últim canvi el març d’aquell any, i els que optin pel d’hivern, a l’octubre.

canvi horari espanya

¿Amb quin horari es quedarà Espanya?

No hi ha res clar. El comitè d’experts nomenat pel Govern per decidir si Espanya es queda amb l’horari d’hivern o amb el d’estiu no es posa d’acord sobre què és el millor. Per això, l’Executiu ha obert un període de reflexió fins al 2021, l’any acordat per les autoritats europees per resoldre el tema.

història canvi hora

¿Quina és la història del canvi d’hora?

El canvi d’hora es remunta a la dècada dels 70, amb la primera crisi del petroli, quan alguns països van decidir avançar el rellotge per aprofitar millor la llum natural del Sol i consumir menys electricitat (Espanya va introduir el canvi horari el 1974). El 1980, la Comunitat Econòmica Europea –de la qual Espanya encara no formava part– va publicar la primera directiva per posar ordre sobre el tema als diferents països.