Conflicte diplomàtic al mar

180 creueristes espanyols disposats a amotinar-se i no baixar a Itàlia

Entre el passatge, que també trasllada 950 argentins, hi ha un percentatge elevat d'ancians que tem el coronavirus

La companyia assegura que a Gènova hi haurà un cordó sanitari però els viatgers en desconfien i demanen ajuda al Ministeri d'Exteriors

whatsapp-video-2020-03-20-at-164554 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El creuer Costa Pacífica, operat per la companyia italiana Costa Cruceros, navega aquest divendres rumb a Gènova (Itàlia) en contra de la voluntat de 180 espanyols que porta a bord. La Celia (65 anys) i la Concepción (69 anys), dues de les passatgeres afectades, ho tenen clar: «Els espanyols no baixarem del barco a Itàlia», asseguren telefònicament.

Es tracta d’un creuer que l’esclat de l’epidèmia de coronavirus a Europa ha sorprès creuant l’oceà Atlàntic. Va sortir de l’Argentina el 3 de març i, tot i que no hi ha infectats per Covid-19 entre el seu passatge –que inclou també 950 argentins–, ja no ha pogut amarrar a cap dels quatre ports espanyols programats: Santa Cruz de Tenerife, Arrecife, Màlaga i Barcelona. El barco ha vorejat la costa espanyola fins a França. 

Ahir dijous va tocar terra europeu per primera vegada al port de Marsella (França). Segons va informar el capità del barco al seu passatge, en compliment de l’estat d’alarma i el tancament de ports decretat per contenir la pandèmia de coronavirus, les autoritats espanyoles no havien donat permís per acostar-se però les franceses sí. No obstant, altres fonts consultades per aquest diari matisen que la decisió de no entrar a Espanya i deixar que baixessin els espanyols va ser només del capità, perquè Espanya sí que hauria acceptat un acostament per repatriar-los.

L’únic full de ruta per als viatgers espanyols –i per als argentins que havien de deixar el barco a Espanya– era, segons aquest capità, desembarcar a Marsella. Des de França, Costa Cruceros havia d’encarregar-se de traslladar-los a Espanya i a l’Argentina, els va prometre. Però les autoritats franceses, amb el creuer ja amarrat al port de Marsella, van canviar d’opinió i van comunicar que podien abandonar la nau únicament els passatgers francesos. La resta, els 180 espanyols i els 950 argentins, que fins i tot es van plantejar amotinar-se, van haver de seguir dins i ara van camí de Gènova. 

Grup d’espanyols de Celia i Concepción després de saber que no poden baixar a Marsella. / periódico

Un percentatge alt dels viatgers del creuer són d’edat avançada i, en conseqüència, població de risc reticent a trepitjar Itàlia, «principal focus de l’epidèmia de coronavirus», remarquen. A més, segons remarca Celia, tornar a Espanya des de Gènova serà molt difícil ateses les restriccions de mobilitat activades. «Estem desesperats, això és un desastre», explica. «No ens donen cap tipus d’informació. Ens parlen per altaveus o amb paperets però no hi ha hagut cap reunió i el capità del barco s’ha negat vuitanta vegades a rebre’ns», denuncia. 

Notícies relacionades

«Se senten mig segrestats», explica des de Barcelona el Javier, fill del Roberto, un dels passatgers. «El meu pare té 82 anys i és molt arriscat que trepitgi Itàlia en aquesta situació. A més, el viatge que ell va comprar era fins a Barcelona i ara el porten a Gènova per la força», denuncia. «Els donen molt poca informació i estan molt nerviosos», afegeix en el mateix sentit que la Celia i la Concepción. L’Ernesto (68 anys) és un altre dels argentins implicats i avisa per telèfon que entre els viatgers «hi ha gent amb patologies respiratòries» per a qui l’entrada a Itàlia podria resultar molt perillosa. 

Fonts de Costa Cruceros asseguren que el capità del barco no ha tingut elecció a causa del tancament de ports i que quan el passatge arribi demà –21 de març– a Gènova la companyia crearà un «cordó sanitari» per traslladar els hostes fins a l’aeroport i ficar-los en avions de tornada als seus països d’origen. Els espanyols a bord, que demanen ajuda al Ministeri d’Exteriors perquè solucioni una situació «anguniosa», tenen una altra idea més simple al cap: que el creuer faci mitja volta i torni a Barcelona. 

Temes:

Coronavirus