Crisi sanitària internacional

Un exèrcit de 2.000 voluntaris fabrica mascaretes contra el coronavirus en municipis de Barcelona

La iniciativa ha crescut a Rubí i Sentmenat però ha arribat ja fins a Madrid, Astúries i Vigo

Aquest dijous s'entreguen les primeres 400 peces a l'Hospital de Sant Pau

mascarillas1

mascarillas1

3
Es llegeix en minuts
Xavier Oliva

El Covid-19, més enllà del seu rastre de contagis i morts, també està despertant una consciència que desemboca en gestos solidaris, aals quals s’estan afegint moltes persones. És el cas d’uns 2.000 voluntaris de diferents municipis de Catalunya que, davant de la falta de mascaretes per al personal sanitari i la resta de serveis públics que estan en primera línia de la lluita contra el coronavirus, estan fabricant-les voluntàriament als seus domicilis.

La responsabilitat de part d’aquesta moguda recau sobre RobinHat. Aquesta empresa de Rubí, dedicada a la fabricació de gorres quirúrgiques estampades, va decidir reconvertir la seva producció després de veure que els hospitals es quedaven sense mascaretes. «Havíem de fer alguna cosa i vam decidir agafar el material de les gorres i posar-nos a confeccionar mascaretes per posar-les a disposició dels hospitals de forma gratuïta. Tenim certa vocació solidària, d’aquí el nom», explica Xavier Garrido, un dels fundadors de l’empresa.

190320 mascarillas 16-9 ep / periodico

Iniciatives coincidents

El primer pas va ser fer difusió a través de la ràdio i de les xarxes socials per demanar teles i persones voluntàries per cosir. En aquest punt va ser quan van coincidir amb una altra iniciativa, la de Sentmenat. Aquest municipi del Vallès Occidental va detectar també la falta d’aquest material en els seus propis serveis municipals. Després de sol·licitar a les empreses del municipi que entreguessin l’excedent de mascaretes i gels hidroalcohòlics, a més de rebre un donatiu de la comunitat xinesa, es van adonar que hi continuava havent dèficit d’aquests materials.

«Vam estar donant-hi voltes, per veure com podíem subministrar aquest material i vam posar en marxa el grup d’emergències que vam constituir a l’Ajuntament. L’enginyer municipal es va posar en contacte amb diferents empreses que tinguessin aquesta matèria primera i al final vam trobar RobinHat», assegura Marc Verneda, alcalde de Sentmenat.

Taxistes altruistes

En el cas de l’empresa de Rubí, quatre persones coordinen l’exèrcit de 2.000 voluntaris que estan cosint mascaretes a casa seva. Ells faciliten la roba tallada i les gomes, mentre que la tropa fabrica el producte acabat. Per al transport, un grup de taxistes de Barcelona es va oferir, de forma altruista, a repartir el material i també a recollir-lo ‘a posteriori’, tot i que també és la mateixa gent la que va a l’empresa. «Com que la mobilitat està reduïda per l’estat d’alarma, hem parlat amb els ajuntaments de la zona per avisar-los que hi ha gent que ve a buscar teles i que adverteixin les policies municipals i Mossos d’Esquadra», explica Garrido.

Els voluntaris són de diferents punts de Catalunya, però principalment de l’entorn. HI participen persones de Rubí, Terrassa, Barberà, Sant Cugat, Barcelona, Santa Perpètua de Mogoda, Granollers i Mollet, entre d’altres. També s’estan organitzant grups a Girona, Vic, Lleida, Amposta i Sant Carles de la Ràpita, i la iniciativa ja ha travessat les fronteres de Catalunya. «Hem rebut trucades de Madrid, Astúries i Vigo», adverteix el representant de RobinHat.

Notícies relacionades

A Setmenat, on segons explica Garrido, la producció s’ha «professionalitzat», és el mateix ajuntament qui dirigeix l’operatiu. El municipi va mobilitzar el taller de costura de l’associació de veïns, que compta amb 10 màquines de cosir, i van començar les primeres proves. «Vam anar a buscar una primera tanda de material i després d’aconseguir les primeres mostres vam veure que la cosa funcionava i vam preguntar a la gent del poble que tingués màquina de cosir si volia apuntar-s’hi», explica Verneda.  La crida de l’alcalde va ser resposta de forma molt positiva i en una hora ja hi havia 50 persones voluntàries. Actualment ja hi ha 750 unitats de tela repartides entre els diferents voluntaris del municipi. L’Ajuntament és l’encarregat de l’entrega i recollida del material, que posteriorment s’emporta a les clíniques dentals del municipi perquè les esterilitzin a les seves màquines.

A Sentmenat tot va començar amb l’excel·lent resposta del taller de costura de l’associació de veïns

RobinHat ja té un encàrrec d’unes 20.000 mascaretes de diferents hospitals del sistema sanitari i ja s’està coordinant amb el Servei Català de la Salut per a la seva distribució. En el cas de Sentmenat, aquest mateix dijous farà una primera entrega de 400 mascaretes per a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, i en els pròxims dies n’entregarà també a diferents municipis del Vallès Occidental, així com a residències de gent gran i a alguns col·lectius que treballen en el sector de les cures.