LA GESTIÓ DE LA CRISI DEL CORONAVIRUS

Les entitats insisteixen en la necessitat d'ampliar la moratòria als lloguers

«No té sentit parar l'economia productiva, però que l'economia rendista segueixi generant ingressos a tota màquina», assenyalen des del Sindicat de Llogaters

Els col·lectius impulsors del Pla de Xoc Social demanen que es freni l'allau d'acomiadaments i que els subministraments dels afectats els assumeixin les companyies

zentauroepp45678317 barcelona 29 10 2018 stopdesnonaments consigue paralizar un 191223125851

zentauroepp45678317 barcelona 29 10 2018 stopdesnonaments consigue paralizar un 191223125851 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El portaveu del Sindicat de Llogaters de Barcelona, Jaime Palomera, no vol ser triomfalista, tot i que assenyala que fa 48 hores la moratòria hipotecària «ni tan sols estava a sobre de la taula del Consell de Ministres». «Les mesures presentades aquest dimarts suposen un primer pas important, ha començat a caure l’ortodòxia liberal, però queda molt per fer. Hi ha molta gent vivint una situació d’angoixa molt gran», reflexiona el membre del grup impulsor de la campanya per un Pla de Xoc Social que en pocs dies i, donades les circumstàncies, únicament per telèfon i xarxes socials, ha reunit centenars d’adhesions d’organitzacions de tot tipus –des de sindicats laborals a grups ecologistes– per tot Espanya.

Malgrat celebrar aquest primer pas, insisteixen que queda molt. «Això és només una part de tot el que s’ha de fer per evitar deixar la població caure en una crisi pitjor que la del 2008. A partir del mes d’abril hi haurà molts treballadors que no podran pagar el lloguer. I no només lloguers de vivendes, també lloguers de petits locals», afegeix.

A ulls de Palomera, «no té sentit paralitzar l’economia productiva, però que l’economia rendista segueixi generant ingressos a tota màquina». Des dels sindicats de llogaters han obert un compte de correu (covid19alquiler@gmail.com) per recollir casos i gestionar una resposta col·lectiva entre totes les persones que tinguin dificultats per pagar el lloguer a causa de les conseqüències d’un confinament que encara ningú té clar quant s’allargarà. «Per a les famílies que viuen de lloguer, aquest suposa una càrrega molt més gran que per a les que paguen hipoteques. No té cap sentit plantejar una moratòria per a uns i deixar desemparats els altres», apunta l’activista pel dret a la vivenda.

Notícies relacionades

Els impulsors de la campanya per un Pla de Xoc Social jutgen imprescindible desplegar la resta de les mesures plantejades per les entitats socials: d’una banda, la suspensió del pagament del lloguer a les persones que es quedin sense ingressos i, de l’altra, frenar l’allau d’acomiadaments. «Haurien de prendre mesures a la italiana, on s’han prohibit els ERTO, ens trobem que moltes empreses que tenien beneficis aprofiten aquesta crisi per fer retallades», conclou Palomera.

Més enllà de la prohibició

Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica també consideren que les mesures presentades ahir no arriben a l’arrel del problema. Consideren que la prohibició del tall de subministraments d’electricitat, gas i aigua a consumidors vulnerables queda curta. «En un escenari d’alarma com l’actual, les famílies vulnerables, principals afectades pel confinament, no poden acumular més deute. ¿Quan passi tot què passarà amb aquestes famílies?», reflexionen. Des de la plataforma ciutadana reclamen la gratuïtat del servei durant l’estat d’alarma a les famílies vulnerables i a professionals afectats econòmicament per la tancada i assumida per les mateixes companyies. «Davant d’una crisi sense precedents exigim els nostres drets i posem la ciutadania per davant de les empreses», reivindiquen.